FLERTALLSLEDER: Senator Mitch McConnell. Foto: SAUL LOEB / AFP

New York Times: McConnell fornøyd med at det går mot riksrett

Flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, skal ifølge kilder til storavisen New York Times ha sagt til sine støttespillere at han mener Trump har begått handlinger som forsvarer å stille ham for riksrett.

 • Jostein Matre
 • Sven Arne Buggeland
Publisert:

Avisen skriver også at McConnell er fornøyd med at Demokratene har startet riksrettsprosessen, fordi det kan gjøre det enklere for Det republikanske partiet å distansere seg fra Trump i fremtiden.

CNNs politiske kommentator Dana Bash sier hun hører fra sine kilder at en del republikanere som nå er misfornøyde med Trump ser motsatt på det; at en riksrett-dom kan gjøre Trump til martyr, og enda mer populær blant republikanske velgere.

CNN-kilde: McConnell «hater» Trump

Samtidig sier en anonym kilde til CNN at McConnell nå, etter Trump-supporternes angrep på Kongressen forrige uke, «hater» Trump. Kilden skal være en person nær McConnell.

Selv om det skulle ende med riksrettssak mot Donald Trump er det likevel langt fra sikkert at Trump vil bli dømt i en slik sak.

Det krever to-tredjedelsflertall i Senatet, og i så fall må nesten 20 Republikanere stemme for det. Ifølge kilder i partiet CNN har snakket med, er det imidlertid sannsynlig at støtte fra McConnell kan resultere i nettopp det.

les også

Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

Rådgiver i den konservative tankesmien Civita Eirik Løkke sier at senator McConnells posisjon er forståelig.

– Han er en slu rev og prinsippløs pragmatiker som hele veien har prøvd å balansere ulike grupper i partiet. Men stormingen av Kongressen var et angrep mot demokratiet som han ikke kan unnlate å reagere på, sier Løkke til VG.

– Parti uten ryggrad

Han mener at Det republikanske partiet under McConnell er blitt et parti fullstendig uten ryggrad.

– McConnell tok selvkritikk på at han burde gjort mer for å stå opp mot galskapen til Trump, sier Løkke.

Civita-kommentatoren tror at presidenten for andre gang vil bli frikjent i en riksrettssak.

– For å vurdere muligheten for at nok republikanere vil støtte en fellelse, behøver vi bare se på meningsmålingene - om de republikanske velgerne sier at de fremdeles støtter Trump, mener Løkke.

Han mener problemet for McConnell er at veldig mange millioner fremdeles støtter Trump og mener at partiet nærmest er omdannet til en kultbevegelse som stiller seg bak presidenten uansett.

– En president som nekter å godta et valg og oppfordrer en bevæpnet gjeng av sine tilhengere til å marsjere mot Capitol Hill - hvis ikke det kvalifiserer til å bli dømt i riksrett, er det knapt noe som gjør det, sier Eirik Løkke.

Jusprofessor Geir Stenseth viser til hva han sa til VG tidligere tirsdag: «Hvordan de republikanske senatorene vil se på saken etter at Trumps jerngrep forsvinner den 20. januar, er det jo foreløpig vanskelig å si noe om.»

– Den uttalelsen er styrket, siden den republikanske fronten åpenbart sprekker helt opp og alt kan skje, sier USA-eksperten ved Universitetet i Oslo i en kommentar til McConnell.

«Fullstendig latterlig»

At Mitch McConnell har sagt til sine støttespillere at han mener Trump har begått handlinger som forsvarer å stille ham for riksrett betyr ikke automatisk at hverken McConnell eller andre nødvendigvis vil stemme for å dømme ham.

Journalisten som har skrevet New York Times’ sak, Jonathan Martin, sier imidlertid i et intervju på CNN sent tirsdag kveld, at han tror McConnell nå kan komme til å stemme for å dømme Trump.

Trump har på sin side tirsdag sagt at det er «fullstendig latterlig» at en ny riksrettsprosess er startet.

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikkens historie. Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne, sier Trump om Demokratenes planer om å stille ham for riksrett for andre gang.

Slik kan Trump bli avsatt:

Vil ikke presse partifeller

New York Times skriver også at Kevin McCarthy, republikanernes mindretallsleder i Kongressens andre kammer, Representantenes hus, har forhørt seg med noen av sine partifeller om han bør be Trump trekke seg i etterkant av angrepet mot Kongressen i forrige uke.

McCarthy har for øvrig uttalt at han er motstander av riksrett, men skal ha bestemt seg for ikke å bruke sin makt til å be andre republikanere i huset om å stemme «nei».

Dette skjer samtidig med at Demokratene i Huset i natt kommer til å stemme for å be visepresient Mike Pence avsette presidenten ved hjelp av det 25. grunnlovstillegget.

Riksrettsprosess i gang

Det er ikke ventet at Pence vil gjøre dette. Derfor har Demokratene allerede startet riksrettsprosessen, og det er ventet at Representanenes hus vil stemme over å stille Trump for riksrett allerede onsdag.

Demokratene skal allerede være sikre på at de har minst de 218 stemmene som trengs for dette. I så fall går saken altså til Senatet. Det er uklart om de vil føre en riksretssak før eller etter Trump uansett har gått av 20. januar, ettersom Senatet i utgangspunktet nå har pause frem til 19. januar.

– Vil hjemsøke Biden

Donald Trump ga tirsdag uttrykk for at han ikke frykter å bli avsatt ved bruk av det 25. grunnlovstillegget.

Tirsdag kveld norsk tid talte han i Alamo i delstaten Texas, foran grensemuren mot Mexico:

– Ytringsfriheten er under angrep som aldri før. Det 25. grunnlovstillegget er ingen trussel mot meg. Det vil slå tilbake på og hjemsøke Biden og hans administrasjon, fremholdt Donald Trump i Alamo.

Presidenten viste til et halvkvedet ordtak:

– Som uttrykket går, vær forsiktig med hva du ønsker deg...

Før avreise til Texas nektet presidenten å ta selvkritikk, og mente han ikke hadde oppildnet tilhengerne sine til å angripe Kongressen, slik til og med hans tidligere stabssjef John Kelly mener han gjorde.

Publisert:

Les også

 1. FBI advarte mot «krig» dagen før Kongress-angrep

  Et FBI-kontor i Virginia skrev 5. januar et internt notat som advarte om at ekstremister forberedte seg til på å reise…
 2. FBI frykter «væpnede demonstrasjoner» over hele USA

  Ifølge et FBI-notat blir det planlagt væpnede demonstrasjoner i alle USAs 50 delstater, samt i Washington, D.C.
 3. Etterforsker rørbomber og våpen – 70 pågrepet så langt

  Over 170 personer er så langt identifisert som mistenkte for å ha deltatt i stormingen eller opptøyene ved Kongressen…

Mer om

Riksrett

Donald Trump

Amerikansk politikk

Presidentvalget i USA

USA

Flere artikler

 1. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

 2. Minst fem republikanske kongressmedlemmer støtter riksrettssak mot Trump

 3. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

 4. – En historisk president i negativ forstand

 5. Demokratisk senator: – Lite gjennomtenkt med riksrett mot Trump

Fra andre aviser

 1. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

  Bergens Tidende
 2. Trump stilles for riksrett

  Bergens Tidende
 3. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

  Bergens Tidende
 4. Partifellene svikter Trump. Nå vil flere og flere ha riksrett. Her er det viktigste som skjedde i natt.

  Aftenposten
 5. Kilder til avis: Republikaneren som leder Senatet mener at Trump har begått handlinger som gjør ham skyldig i en riksrettssak

  Aftenposten
 6. La frem forslag om riksrett mot Donald Trump

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no