Trump motsier helsetopp: – Jeg tror han var forvirret

I en høring i Senatet sa sjefen for USAs folkehelseinstitutt at det vil ta tid før en corona-vaksine blir klar for folk flest. Han må ha misforstått, mener president Donald Trump.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Ingrid Hovda Storaas

I høringen onsdag sa Robert Redfield, som leder Centers for Disease Control and Prevention (CDC), at folk flest ikke kan forvente å få vaksinere seg med det første.

En vaksine kan foreligge i november eller desember, sa han, men den vil ikke bli tilgjengelig for massene før neste vår eller sommer. Etter vaksinen blir godkjent, vil det ta seks til ni måneder før den kan distribueres til hele landet, forklarte Redfield, ifølge NPR.

Les mer om det internasjonale vaksinekappløpet i VGs corona-spesial

Dette strider mot løftene fra Trump, som har sagt at en coronavaksine vil være klar allerede i høst, kanskje allerede til presidentvalget 3. november.

SMITTEVERNEKSPERT: Leder for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), Robert Redfield, snakket under en høring i Senatet om coronavirus-responsen onsdag. Foto: Andrew Harnik / POOL / AP POOL

Under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag kveld, ble Trump konfrontert med uttalelsene fra folkehelse-sjefen, og svarte med å avvise dem som «uriktige».

– Jeg var veldig overrasket, men det spiller ingen rolle. Det som betyr noe er at vi er klare til å distribuere en vaksine umiddelbart når den er klar. Det kan være i oktober, det kan være i november, sa presidenten.

Trump sa også at han har ringt til Redfield for å konfrontere ham med uttalelsene han kom med til Senatet.

– Men han var klar i sin tale da han sa det? spurte en reporter under pressekonferansen.

– Jeg tror han var forvirret. Når en vaksine er klar, vil vi starte distribusjonen umiddelbart. Uttalelsen var ikke riktig. Jeg spurte han hva han mente med det, og jeg tror han gjorde en feil – jeg tror han misforsto spørsmålet.

Fikk du med deg? Trump hevder helsetopp ble feilsitert i sak om ny virusbølge

Dette er ikke første gang Donald Trump har motsagt amerikanske helsemyndigheter og eksperter. I april hevdet han at Redfield var blitt feilsitert i Washington Post, mens han i mai kalte en uttalelse fra smittevernekspert Anthony Fauci for «uakseptabel».

– Munnbind beskytter mer enn vaksine

Under høringen i Senatet sa Redfield også at det å bruke munnbind «er det viktigste og mest kraftfulle verktøyet vi har» i møte med corona.

– Jeg kan til og med gå så langt å si at dette munnbindet er mer garantert å beskytte meg mot covid enn når jeg tar en covid-vaksine, sa helsetoppen, ifølge NPR.

Spørsmålet om munnbind er blitt høyst politisert i USA. President Donald Trump nektet lenge å bruke munnbind, mens en rekke demokrater har gått i bresjen for munnbindpåbud.

Han mener at Redfield gjorde en feil også da han uttalte seg om dette temaet:

– Da jeg ringte Robert i dag, spurte jeg «hva er greia med munnbindene?» Han sa at han trodde han hadde svart feil på spørsmålet. Du har to spørsmål, kanskje han misforsto begge? sa Trump under pressekonferansen i Det hvite hus.

Over 196.000 amerikanere har mistet livet etter å ha blitt smittet av coronaviruset, ifølge VGs oversikt:

På spørsmål om han i det hele tatt har tillit til Redfield, svarte Trump «ja».

Redfield har foreløpig ikke kommentert uttalelsene fra Trump, men skriver i en Twitter-melding like etter presidentens pressekonferanse at han har full tro på at en vaksine vil gjøre at amerikanere kan leve som normalt igjen. Inntil videre er imidlertid bruk av munnbind et av de viktigste verktøyene i kampen mot viruset, legger han til.

En talsperson for CDC sier til CNN at Redfield i sitt vitnemål til Senatet ikke refererte til tidspunktet da en vaksine først ville bli tilgjengelig, men at han snakket om tiden det vil ta før alle er vaksinerte.

Skal gi gratis vaksine

USA har sagt blankt nei til å bli med i den globale alliansen som vil sikre rettferdig fordeling av coronavaksiner, et arbeid der Norge står i fronten. USA har i stedet forhåndsbestilt flere hundre millioner vaksinedoser fra ulike leverandører, for å sikre amerikanerne.

Denne uken leverte føderale helsemyndigheter og forsvarsdepartementet en rapport til Kongressen med planer om hvordan hele befolkningen skal få gratis vaksine, med oppstart enten i januar eller før nyttår.

– Vaksineringen av den amerikanske befolkningen vil ikke bli en sprint, men en maraton, heter det i rapporten, ifølge NTB.

Det kan bli aktuelt å ta i bruk godkjente vaksiner fra flere ulike produsenter. De fleste vil måtte settes to ganger, med et mellomrom på 21 til 28 dager.

Mer om

 1. Coronaviruset internasjonalt
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. USA hastegodkjenner ny behandlingsmetode

 2. Setter vaksine-testing på pause etter sykdomstilfelle

 3. Trump: – Det kommer til å bli verre før det blir bedre

 4. Trump stakk etter kritisk spørsmål – delte misvisende video

 5. Harris møtte pressen - langet ut mot Trump

Fra andre aviser

 1. Astra Zeneca pauser vaksine-testing etter sykdomstilfelle

  Bergens Tidende
 2. Helsemyndighetene i USA bes forberede seg på snarlig vaksinedistribusjon

  Bergens Tidende
 3. Trump har blåst av koronakrisen. Presidentvalget har fått ham på andre tanker.

  Aftenposten
 4. Trump: Det vil bli verre før det blir bedre

  Aftenposten
 5. Donald Trump i landsmøte-tale: – Vi er her, og det er ikke de

  Bergens Tidende
 6. Trumps motstandere anklages for å tro på konspirasjonsteorier, når de hevder at denne mannen vil forkludre presidentvalget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no