FORLATER POLITIET: Serbere forlater politistyrkene i Kosovo. Foto: AFP

Serbere forlater Kosovos politistyrke

Serbiske politifolk er i ferd med å forlate den eneste institusjonen i Kosovo hvor samarbeid mellom serbere og albanere har fungert.

Artikkelen er over 12 år gammel

Utviklingen gleder trolig regjeringen i Beograd, som har bedt kosovoserberne om å boikotte Kosovos albanske myndigheter. Men oppsigelsene er et hardt slag for FN, som har brukt mange millioner kroner på å opprette og trene den multietniske styrken.

Siden uavhengighetserklæringen 17. februar har rundt 170 serbiske tjenestemenn enten sluttet eller latt være å møte på jobb i Kosovos politistyrke (KPS). Mange andre har truet med å slutte i nær framtid.

- Vi har nok politi til å ta oss av hva det skal være. Men vi ønsker at alle skal være fornøyd, både serbere og albanere. Det er det viktigste, sier Luis Cisneros, talsmann for FN-politiet, som er en separat styrke atskilt fra KPS.

- Forrædere

Til sammen jobber rundt 7.000 politifolk i KPS. Det store flertallet er kosovoalbanere, men fram til nå har om lag 800 av de ansatte vært etniske serbere.

Noen av disse forteller nå om negative reaksjoner fra andre kosovoserbere etter uavhengighetserklæringen.

- De ser på oss som forrædere. Så vi bestemte oss for å bryte samarbeidet med den regionale ledelsen, forteller Stojan Denic, som leder Kosovo-politiets avdeling i den serbiske landsbyen Kusce.

Han er overbevist om at flere serbiske politifolk etter hvert vil trekke seg ut av KPS.

- Jeg tror alle serberne i alle distriktene vil forlate styrken, sier Denic.

EU overtar

Det er FN som har vært øverste myndighet i Kosovo de siste ni årene. Nå etter den formelle løsrivelsen fra Serbia er det meningen at EU skal overta mange av FNs oppgaver, og den såkalte internasjonale styringsgruppa for Kosovo holdt sitt første møte i Østerrikes hovedstad Wien torsdag.

EU og verdenssamfunnets øverste representant i Kosovo, nederlenderen Peter Feith, understreket at det ikke blir aktuelt å dele den selverklærte staten i en kosovoalbansk og en serbisk del.

Dette budskapet ble gjentatt av statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet Nicholas Burns, som i en uttalelse understreket at flertallet av verdens land ikke vil godta en slik løsning.

I praksis har imidlertid den nordlige delen av Kosovo vært atskilt fra resten av området i lang tid allerede, og den serbiskdominerte befolkningen her ser med økende skepsis på FN og EU.

Bombe

Flukten fra politistyrken er langt fra det eneste tegnet på at kosovoserberne er i ferd med å vende seg mot de internasjonale organisasjonene som, med hjelp av lokale albanske politikere, har styrt Kosovo siden krigen i 1999.

To FN-kjøretøyer ble ødelagt i en eksplosjon i den etnisk delte byen Mitrovica i Nord-Kosovo torsdag. Ingen personer ble skadd i det som etter alt å dømme var en bombeaksjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder