ANGREP: Dette huset ble truffet i et rakettangrep mot Israel 30. desember. Foto: AFP

- Hamas har skutt 6.000 raketter mot oss

OSLO/KAIRO (VG Nett) Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu sier at landet ikke lenger kunne tolerere Hamas' regelmessige rakettangrep.

Det har vært nok en blodig dag i Gaza, med blant annet et israelsk granatangrep mot en FN-skole nord på Gazastripen. På militæroffensivens 11. dag melder den israelske avisen Haaretz at antall drepte palestinere nærmer seg 600, mens åtte israelere er drept i samme periode, melder TV-kanalen Al Jazeera.

I et TV-intervju med CNN prøver Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu å rettferdiggjøre det voldsomme angrepet mot Gazastripen som har pågått den siste uken.

- Denne humanitære krisen er et direkte resultat av regelmessige angrep mot Israel der Hamas har gjemt seg bak sivilbefolkningen. Dette er noe vi ikke lenger kan tolerere. Ingen andre nasjoner hadde tolerert at det fyres av 6.000 raketter mot sivilbefolkningen, sier han.

ANGRIPER HAMAS: Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu sammenlikner Norges og andre lands kontakt med Hamas som å ha kontakt med al-Qaida. Foto: AFP

Se hele intervjuet her(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsteder)

ISRAEL:- Vi angriper ikke sivile

Hjemmesnekrede raketter

Ifølge Israels utenriksdepartement har Hamas og andre palestinske grupper på Gazastripen fyrt av cirka 4.100 raketter og et like stort antall bomber siden 2001. Bare i løpet av 2008 skal det ha bli avfyrt 1.500 raketter mot Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

DISKUTÉR:- Hvordan skal Israel forsvare seg?

Store deler av disse rakettene er hjemmelagde eller smuglet fra Egypt. Netanyahu sier Israel nå skal sørge for at det blir slutt på rakettskytingen.

- Innbill deg at du hører en bombealarm, og at du har 30 sekunder på deg å komme deg ned i bomberommet. Tenk deg at dette skjer dag etter dag, måned etter måned, år etter år. Det må vi få en slutt på nå, sier han i intervjuet.

VGs journalister intervjuet mandag lille Yinon Tubi (10) som bor i byen Sderot i Sør-Israel. 10-åringen samler på rakettrester, noe som kan føre ham på rakettjakt flere ganger daglig. Hver eneste gang en Hamas-rakett rammer et mål i hjembyen hans, stormer gutten ut for å sikre seg en «suvenir».

Artikkelen fortsetter under bildet

RAKETTSAMLER: Yinon Tubi (11) samler på fragmenter av raketter skutt fra Gaza. Foto: Harald Henden


10-åringen forteller at han allerede har skaffet seg fragmenter fra minst 25-30 raketter.

NORSK JØDE:- Alle må bli berørt av krigen i Gaza

Humanitær krise

Samtidig lever palestinere i Gaza under svært uverdige forhold. De siste 11 dagene har små barn blitt brutalt drept i bombeangrep, blod flyter i gatene og sykehusene går tom for både medisiner og brennstoff som holder nødaggregatene i gang. Hele Gaza har vært strømløst siden nyttår.

LES OGSÅ:- Barna mister forestillingen om et normalt liv

Det er nå et desperat behov for å få inn mat, telt og ulltepper til det krigsherjede Gaza, men Israel holder fortsatt grensene inn til byen stengt. Hele verdenssamfunnet med FN i spissen, jobber på spreng for å få på plass en avtale om våpenhvile, men har så langt ikke lyktes.

Ifølge Røde Kors har Shifa-sykehuset i Gaza by, hvor nordmennene Erik Fosse og Mads Gilbert jobber, et par dager igjen med brennstoff for å holde intensiven gående. Etter det er de helt avhengige av at hjelpeorganisasjonene slipper til med tilføringer.

Norsk lege i Gaza:- Nå begynner jeg å grine igjen

..

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder