SLITER: Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin får i dag vite om hun opptrådte kritikkverdig da en politisjef ble sparket. Foto: AFP

Palin sliter i motvind

CHICAGO (VG Nett) Etter å ha kommet inn i valgkampen som en frisk bris for noen uker siden, opplever Sarah Palin nå stadig sterkere motvind.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Flere og flere politiske analytikere i USA blir skeptiske til 44-åringen som er Republikanernes visepresidentkandidat, er moden for oppgaven. Særlig dersom det skulle komme til en situasjon der hun må overta som president for John McCain (72).

Den siste tidens stadig forvererrede finanskrise i USA har kanskje i enda større grad tydeliggjort behovet for en president som er moden for oppgaven det er å lede landet.

LES OGSÅ:Bush: - Kongressen må gjøre noe!

«Vondt å se på»

Enkelte spekulerer også på om hennes eget parti føler det samme. Sjeldent, om aldri, har en visepresidentkandidat vært så skjermet fra pressen som det Sarah Palin er.

LES OGSÅ:- Hun er McCains barrakuda

- Vi tok først imot henne som en modig guvernør fra Alaska, som ikke var redd for noen. Nå er hun blitt den første bortgjemte visepresidentkandidaten i amerikansk historie, sier CNNs politiske analytiker Gloria Borger.

LES OGSÅ:Palin mobbes for elendig intervju

Og i de få intervjuene Palin har gjort, har hun tydelig fått problemer på enkelte temaer. Borger omtaler det som «vondt og se på» og «i enkelte tilfeller alarmerende».

Se intervjuet av Palin med Katie Couric på YouTube her

En annen analytiker sier det på følgende måte:

- Problemet er ikke at hun ikke vet hva hun skal svare. Problemet er at hun ikke forstår spørsmålene.

LES OGSÅ:Palin sendt på lynkurs i utenrikspolitikk

Parodi

Det er særlig på de utenrikspolitiske temaene Sarah Palin har hatt problemer med å svare godt for seg. I en samtale med en student kom hun med uttalelser om Pakistan, som hennes presidentkandidat, John McCain, senere måtte gå ut og trekke tilbake.

I et intervju med TV-kanalen CBS News kom Palin med flere uttalelser det blir reagert på her i USA.

SKEPTISK: David Frum, tidligere taleskriver for George W. Bush. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

- Jeg mener hun klart og tydelig har bevist at hun ikke er klar for jobben som president i USA, sier David Frum, en tidligere taleskriver for George W. Bush, til New York Times.

- Det intervjuet viser at hun trenger å bli bedre briefet på enkelte temaer, sier lederen for det Republikanske partiet i Florida, Jim Greer, til samme avis.

Hennes vaklende svar har heller ikke latt seg forbigå i stillhet av amerikanske komikere. Allerede er Tina Feys parodier fra Saturday Night Live blitt svært populære på nettet.

Er klar for debatt

Mandag fulgte VG Nett Sarah Palin og John McCains valgmøte i Columbus, Ohio. Der ble de to tatt imot som rockestjerner, noe som viser at Sarah Palin fremdeles er godt likt blant store deler av de republikanske velgerne.

Flere VG Nett snakket med på arrangementet ga uttrykk for at de likte tanken om at en "vanlig" kvinne fra Alaska kan nå så langt som hun har gjort.

I sin tale der sa Palin at hun er mer en klar for å møte Demokratenes visepresidentkandidat, Joe Biden, til debatt i St. Louis på torsdag.

- Jeg gleder meg til å møte ham. Jeg har aldri møtt ham før, men har hørt hans taler siden jeg gikk i andre klasse på skolen, sa hun om den 21 år eldre mannen.

VG Nett kommer til å være tilstede i St. Louis, og følge debatten mellom de to visepresidentkandidatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder