Verdens Naturfond (WWF)sier at utslippene av CO2 må kuttes med mellom 25-40 prosent for at korallene skal overleve. Her fra et korallrev i Indonesia. Foto: AFP

Koralldød kan true livsgrunnlaget til millioner

Klimaendringene truer med å ødelegge korallrev som millioner av mennesker lever av, advarer Verdens Naturfond.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Rundt 100 millioner mennesker kan miste hjem og livsgrunnlag dersom det som kalles koralltriangelet i Sørøst-Asia, dør ut, heter det i en rapport fra Verdens Naturfond (WWF).

Rapporten, som ble lagt fram på Verdens havkonferanse onsdag, slår fast at utslippene av CO2 må kuttes med mellom 25-40 prosent innen 2020 dersom revene skal reddes.

LES OGSÅ:Greenpeace vil kjempe for norske korallrev

Økende tempraturer

Koralltriangelet, som kalles «havenes regnskog», omfatter 30 prosent av verdens korallrev og 35 prosent av alle fiskearter som finnes i disse miljøene.

Stigende havnivå og økende temperaturer og surhetsgrad i havet kan i løpet av de neste tiårene bli en katastrofe for de vakre korallrevene, som er hjemsted for et stort mangfold av arter. Utviklingen kan føre til at matproduksjonen i regionen synker med 80 prosent.

Rundt 300 millioner mennesker lever av disse naturressursene, og en tredel av dem vil måtte reise fra sine hjem og finne nytt arbeid andre steder.

LES OGSÅ:En femdel av korallrevene borte

Kyotoprotokollen

- Det må tas avgjørende beslutninger umiddelbart, ellers vil det utvikle seg til en større krise. Hundretusenvis av unike arter og hele samfunn står i fare, heter det i rapporten, som baserer seg på 300 forskningsstudier og 20 klimaeksperter.

Håpet er at toppolitikerne vil ta med seg denne kunnskapen når de i desember setter seg ned i København for å bli enige om en ny klimaavtale som skal ta over for Kyotoprotokollen.

Koralltriangelet omfatter Indonesia, Filippinene, Malaysia, Papua New Guinea, Solomonøyene og Øst-Timor.

LES OGSÅ:10 steder å se før de forsvinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder