SEXY FUNN: En dildo av finpusset hjortehorn ble funnet i Motala av det svenske Riksantikvarieämbetet. Funnet dateres til eldre steinalder - og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Innfelt: Utgravningsplassen i Motala. Foto: Scanpix

Fant 6000 år gammelt sexleketøy

(VG Nett) Arkeologene gravde i sommer frem det som antakelig er Nordens eldste eksisterende sexleketøy: En 6000 år gammel dildo.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Alle som trodde sex på egen hånd er et relativt nytt fenomen må nå se til å oppdatere sine begreper om vår erotiske historie.

På verdensbasis har funnet vært en mediesensasjon, skriver Svenska Dagbladet.

Laget av horn

Etter at en av arkeologene la ut bilde av redskapen på sin blogg begynte internasjonale medier å røre på seg. Både BBC, CBS og Fox News er blant de tunge nyhetsaktørene som tok kontakt med teamet som fant det urgamle «verktøyet». Funnet ble nylig gjort i Motala ved den svenske innsjøen Vättern.

Gjenstanden er laget av hjortehorn. Den måler 10-11 cm. Diameter: 2 cm. Og den dateres til det som kalles eldre steinalder (ca 10 000-4000 f.Kr.)

SMÅTT? Motala-penisen måler ikke stort mer en ti centimeter. Den tyske (som du ser bilde av lenger ned er dobbelt så lang). Foto: Scanpix

- Vi var vel ikke helt sikre, men så jo at det hadde en fallosliknende form, forteller teammedlem Kim von Hackwitz til Svenska Dagbladet. - Vi har jo funnet horn tidligere, men jeg har aldri sett noe liknende dette.

Ikke eldst

Funnet kan likevel ikke konkurrere med det som ble gjort i Hohle Fels i Sør-Tyskland. Her ble for noen år siden funnet en 28.000 år gammel dildo av blankpolert sandstein. Og den er større en sitt svenske motstykke - ca 20 cm lang og har en diameter på tre centimeter.

ØDELAGT: Petra Kieselbach fra universitetet i Tübingen viser fram den 28.000 år gamle dildoen som ble funnet i 14 ulike biter. Den er 20 cm lang. Foto: EPA/Scanpix

Men selv ikke dette er verden eldste representasjon av det mannlig kjønnsorgan. Professor Nicholas Conard fra universitetet i Tübingen sa da til BBC at det er vanlig å finne kvinneskulpturer fra denne tiden, mens gjengivelse av menn eller mannlige organer er svært sjelden.

Det er tidligere gjort slike funn i Frankrike og Marokko, ifølge det britiske nettstedet The Register.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder