TIL RETTEN: Egypts tidligere president Hosni Mubarak befinner seg nå på sykehus i Sharm el-Sheikh, men skal etter planen møte i retten i Kairo onsdag. Mubarak er tiltalt for å ha beordret drap på rundt 850 demonstranter. Foto: Reuters

Egypt: Rettsaken mot Mubarak sendes direkte

Egyptere ser fram til å følge rettssaken mot tidligere diktator Hosni Mubarak direkte på TV. Men noen tviler på om rettssaken vil komme i gang som planlagt denne uken.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Politihøyskolens lokaler i Kairo, der saken mot Egypts tidligere president skal holdes, har plass til 600 personer, ifølge dommer Ahmed Refaat.

Egypts statlige fjernsyns kanal lover å sende direkte fra salen, og over hele Egypt rettes blikkene nå mot hovedstaden. Men fortsatt er det dem som tviler på om Mubarak kommer til å møte.

- Skrøpelig

Kilder nær Mubarak, som oppholder seg på et sykehus i turistbyen Sharm el-Sheikh, sa torsdag at ekspresidentens advokater kommer til å si at Mubarak er for syk til å møte opp. Han skal nylig ha sluttet å spise i protest, og er beskrevet som både deprimert og skrøpelig. Men Egypts helseminister har avvist at Mubarak er for syk.

Ett av hovedkravene fra opprørsbevegelsen har vært at Mubarak må møte i retten i nettopp Kairo, hvor de 850 drapene han beskyldes for å ha beordret, fant sted.

- Haler ut tiden

Demonstrantene som de siste ukene har gjeninntatt Tahrir-plassen, mener rettssaken burde ha kommet i gang tidligere. De mener Hærens øverste råd, som har styrt landet siden Mubarak ble styrtet i februar, har halt ut tiden fordi de ikke ønsker å ydmyke sin tidligere leder. Demonstrantene har også protestert mot at overgangen til sivilt styre går for sakte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PROTESTERER: Tusener av demonstranter inntok Tahrir-plassen i Kairo lørdag. Nå sier de at de tar pause under fastemåneden Ramadan, men at de vil vende tilbake for å kreve at myndighetene innfrir reformkravene fra folket. Foto: Reuters


Mubarak er også tiltalt for maktmisbruk og misbruk av statlige midler. Blir ekspresidenten dømt, risikerer han dødsstraff.

Sammen med Mubarak står de to sønnene hans Gamal og Alaa tiltalt. Det gjør og den forhatte tidligere innenriksministeren Habib al-Adli, som allerede er dømt for hvitvasking av penger.

Les også: Over 230 skadet i sammenstøt i Kairo

Vil vende tilbake

Fortsatt hersker det tvil blant mange egyptere om det i det hele tatt vil bli noe rettsoppgjør. Men dommer Refaat har så langt ikke gitt noen signaler som tyder på at saken kommer til å bli utsatt.

- Retten er overbevist om at det egyptiske folk har rett til å følge med på det som skjer rettssalen, sa han under pressekonferansen søndag.

Samtidig varslet de 26 politiske partiene og aktivistgruppene som i tre uker har okkupert Tahrir-plassen, at de nå trekker seg tilbake. De vil ikke demonstrere under den hellige fastemåneden Ramadan, som begynner mandag i Egypt.

- Men dersom kravene våre ikke blir møtt, lover vi å vende tilbake, var beskjeden før de forlot plassen som har vært så sentral i det egyptiske folkeopprøret.

BAKGRUNN: Mubarak stilles for retten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder