DØDSDOM: Her blir Saddam Hussein dømt til døden av hoveddommer Raouf Rashid Abdel-Rahman. Foto: AP/EPA

Krever Saddam-henrettelse i full offentlighet

(VG Nett) Saddam Hussein kan bli henrettet allerede i løpet av januar neste år. Nå krever hevnlystne sjiamuslimer at den irakiske diktatoren blir hengt i all offentlighet.

 • Tone Libråten

Artikkelen er over 13 år gammel

Søndag ble Saddam Hussein (69) enstemmig dømt til døden ved henging av fem irakiske dommere. Selv om ankesaken er i gang, og dødsdommen derfor ikke er rettskraftig, slår en av rådgiverne til Iraks statsminister fast at henrettelsen vil bli gjennomført innen januar 2007.

BILDESPESIAL:Tre dømt til døden

- Jeg tror ikke dette vil dra ut til etter januar neste år, sier Haider al-Abadi til The Times.

I et intervju med den britiske avisen, tar statsministerens rådgiver til orde for at det er minimale sjanser for at Husseins dødsstraff blir omgjort til livsvarig fengsel.

- Alle venter utålmodig på Saddams henrettelse. Det er viktig at vi får hans støttespillere til å føle at det ikke finnes noe håp om at han kommer tilbake, at drepingen og bombingen tar slutt, sier al-Abadi.

Saddam Hussein ankom retten i dag, i mørk dress, men uten å protestere heftig slik han har gjort ved flere anledninger tidligere.

Direkte på TV

The Times, som er den eneste britiske avisen som har fortsatt har et bemannet kontor i Bagdad, har også oppsøkt slummen i den sjiabastionen Sadr City i Bagdad. Her har tanken på at diktatoren skal bli henrettet i skjul, fått misnøyen til å syde.

LES MER OM SADDAM HUSSEIN HER.

Mange av de 2,5 millioner menneskene i slummen, som også er hovedbasen for den fundamentalistiske lederen Moqtada al-Sadr, krever at Hussein henging blir sent direkte på TV eller utført i all offentlighet midt i byen.

- Vi vil se at den siste dråpe av liv forlater kroppen hans. Han må henrettes i offentlighet foran martyrenes familier. Vi vil kreve regjeringens avgang hvis dette skjer i skjul, sier Salam Mohamad.

Henges i fengsel

- Han må bli henrettet midt i Fridoos Square, og vi håper på den samme skjebnen for Bush. Han må dømmes til døden for de ødeleggelsene han har forårsaket i Irak, mener Raad Sahdi, en 33 år gammel lærer.

BILDESPESIAL:

Saddam Husseins liv

Siden den irakiske regjeringen gjeninnførte dødsstraff i 2004, har 50 mennesker blir hengt. Alle henrettelsene skjedde inne i irakiske fengsler. Derfor er det grunn til å tro at det samme vil skje med Saddam Hussein, hvis dødsstraffen blir rettskraftig. Han vil antagelig bli henrettet med øyenvitner fra regjeringen samt representanter for de etterlatte etter de som ble drept under Husseins regime.

- For meg er det likegyldig om han blir hengt i offentlighet eller i skjul, fordi han vil miste liv for hvert eneste minutt fra nå og til hans død, sier Ahmed Aboudi.

LES LESERBLOGG PÅ VG NETT:

- Gal dom mot Saddam

Tviler på TV

Statsminister Nouri al-Malikis rådgiver al-Abadi har selv mistet tre brødre under Husseins regime. Han frykter at en fjernsynsoverført henrettelse kun vil være provoserende, og frykter følgene.

- Jeg er bekymret for nye Iraks image overfor resten av verden. Vi skal ikke gjøre Hussein til en martyr. Vi må ikke oppmuntre til mer vold.

Les også

 1. - USA ikke involvert i Saddam-dom

  USA hadde ikke noe med dommen mot Saddam Hussein å gjøre, sier en amerikansk tjenestemann mandag.
 2. FN-høykommisær ber om at Saddam ikke henges

  (VG Nett) FNs høykommisær for menneskerettigheter, Louise Arbour, oppfordrer Irak på det sterkeste til å sørge for at…
 3. Bagdad lagt øde dagen etter Saddam-dom

  (VG Nett) Irakiske myndigheter opprettholder portforbudet for å unngå uroligheter etter at Saddam Hussein i går ble dømt…
 4. Bush om dødsdommen: - En bragd

  (VG Nett) President George Bush karakteriserer dagens dom mot Saddam Hussein som en stor bragd og en milepæl for det…
 5. Saddams dom

  Dødsdommen over Iraks tidligere diktator Saddam Hussein kan knapt kalles overraskende.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. - Saddam henrettes i natt

 2. Saddams halvbror hengt i Irak

 3. Domstol fastholder dødsdommen mot Saddam Hussein

 4. Saddam Hussein henrettet

 5. FN advarer mot å henrette Saddam Hussein

Fra andre aviser

 1. Henrettes innen 30 dager

  Fædrelandsvennen
 2. Jubel og raseri i Irak

  Bergens Tidende
 3. - Bragt til hjembyen

  Aftenposten
 4. Saddam Hussein dømt til døden

  Fædrelandsvennen
 5. - Liket av Saddam ble skjendet

  Aftenposten
 6. Hengt ved daggry

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder