ANSVARLIG FOR 11.SEPTEMBER: Khalid Sheikh Mohammed. Foto: AP

- Tilståelsen er ikke verdt papiret det er skrevet på

(VG Nett) Konstituert generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, sier at hvis Khalid Sheikh Mohammed har tilstått å stå bak angrepene på World Trade Center er den ikke verdt noen ting.

  • Julie Hæhre
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Amnesty International NorgeForsiden

- Denne tilståelsen, hvis den har funnet sted, finnes ikke troverdig så lenge dette foregår lukket på Guantanamo, og i så måte er den ikke verdt papiret den er skrevet på. Vi må heller ikke glemme at dette er en tilståelse som kommer etter at Mohammed etter all sannsynlighet har blitt torturert i tre år, sier Egenæs til VG Nett.

Ifølge en utskrift som ble offentliggjort av Pentagon onsdag, kom Mohammed med tilståelsen lørdag under et avhør bak lukkede dører på Guantanamo-basen. Mohammed ble tatt til fange i Pakistan i 2003, og har blitt ansett av amerikanske myndigheter som en av hovedmennene bak terrorangrepet i New York.

- Jeg var ansvarlig for 9/11-operasjonen fra A til Z, sa Mohammed ifølge utskriften.

Mohammed tok også på seg ansvaret for en lang rekke andre av al-Qaidas terrorangrep, blant dem angrepet på World Trade Center i 1993, forsøket til den såkalte skobomberen Richard Reid på å utløse en bombe på et fly over Atlanterhavet, og bombeattentatet mot to nattklubber på Bali.

Til sammen skal han ha stått for planleggingen av 29 angrep, hvorav mange ble avverget.

Les hele tilståelsen her(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sieder)

- Denne tilståelsen er veldig problematisk, hvis det i hele tatt foreligger en tilståelse. Vi har bare Pentagons ord for at den faktisk foreligger. Dette er en fange amerikanerne har demonisert i tre år. Han er den personen som de har fanget, de mener har sterkest tilknytning til al-Qaidas toppledelse, og på grunnlag av det er det grunn til å tro at han har blitt utsatt for kraftigere tortur enn de «vanlige» fangene ved Guantanamo, sier Egenæs.

- Får trolig dødsstraff

- PROBLEMATISK: Tilståelsen til Mohammed er problematisk, sier Konstituert genralsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs. Foto: VG

Egenæs mener vi ikke kan utelukke at Mohammad kan ha blitt utsatt for såkalt waterboarding. Det vil si at hodet hans blir holdt under vann til han tror han har druknet. Egenæs sier også at andre torturmetoder som er brukt på de innsatte ved Guantanamo er å nekte de søvn eller utsette de for svært høye eller lave temperaturer.

- Det sier seg selv at en tilståelse som kommer etter slike metoder må det sås tvil om. Et annet viktig poeng er at en tilståelse i seg selv er ikke nok til å bli dømt.

Hva tror du amerikanerne vil bruke denne tilståelsen til nå?

- I første omgang vil det etter all sannsynlighet bli utarbeidet en detaljert tiltale som igjen vil danne ryggraden i en rettsprosess som trolig vil være militær å foregå lukket på Guantanamo. Det vil overraske meg hvis ikke amerikanerne vil gå inn for at han skal få dødsstraff. En slik avgjørelse vil igjen bare kunne omgjøres av presidenten, sier Egenes.

- Må fengsles ved dom

Røde Kors har også vært sterkt engasjert i at alle fanger ved Guantanamo skal få behørig rettergang. Juridisk rådgiver i Norges Røde Kors, Mads Harlem, sier at selv om amerikanerne nå har fått en tilståelse av Mohammed forandrer ikke det noe i forhold til hvilke forpliktelser amerikanske myndigheter har overfor disse Mohammed og de andre fangene ved Guantanamo.

- Umiddelbart begynner jeg å lure på hvorfor amerikanerne offentliggjør denne tilståelsen nå. Dette vil på ingen måte legitimere at de skal holde fanger ved Guantanamo på livstid uten at de innsatte har krav på en rettssak i henhold til folkeretten, sier Harlem til VG Nett.

- Røde Kors mener at selv om denne tilståelsen har kommet kan ikke Mohammed fengsles uten at det foreligger lov og dom i saken. Det er også i strid med folkeretten hvis noen dømmes utelukkende på grunn av en tilståelse, sier Harlem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder