Vil revurdere hvilke palestinere som kan løslates

Israels statsminister Ehud Olmert vil ha en gjennomgang av kriteriene for hvilke palestinske fanger som kan løslates i framtiden.

Artikkelen er over 12 år gammel

Olmert vil kalle sammen flere statsråder til en drøfting av kriteriene mandag, ifølge israelske tjenestemenn.

Eventuelle endringer i kriteriene vil gi Israel anledning til å løslate palestinske fanger som har vært involvert i angrep mot Israel, noe som hittil ikke har vært tilfelle. Ønsket er at løslatelse av slike fanger kan brukes i en fangeutvekslingsavtale for å få satt fri den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit, ifølge israelske medier.

- Må endre kriteriene

- Situasjonen er slik at dersom vi fortsetter med de kriteriene som er blitt brukt før, kommer det etter hvert ikke til å være noen igjen som kan løslates, sier Ephriam Sneh, som sitter i nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomité, til israelsk radio.

- Dersom vi ønsker å løslate fanger og sørge for at Gilad Shalit blir satt fri, er vi nødt til å utvide kriteriene, framholder Sneh.

Ifølge israelske medier skal Hamas og Israel ha blitt enige om løslatelse av rundt 450 palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten, men partene har aldri klart å enes om hvilke av de om lag 11.000 palestinerne som er fengslet i Israel, som skal løslates.

Vanskelige fredsforhandlinger

Samtidig som israelske myndigheter tar løslatelsespraksisen opp til vurdering, skal palestinske og israelske forhandlingsteam møtes i Jerusalem til nye samtaler om fredsprosessen.

Israels planer om å bygge nye boliger i israelske bosetninger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden kommer til å dominere samtalene også denne gangen. Dagen før ble det kjent at Israel ønsker å bygge ytterligere 740 bosetterhus i løpet av neste år, noe som fikk palestinerne til anklage Israel for å sabotere de nye forsøkene på fredsforhandlinger.

- Samtalene i dag kommer bare til å handle om én ting, og det er hvordan man kan stanse bosetningene på palestinsk jord, sa palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat før mandagens møte.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Håp om frihet for kidnappet israelsk soldat

 2. Israel løslot 550 fanger etter Shalit-avtalen

 3. Avis: Olmert vil løslate 450 palestinske fanger

 4. Israels statsminister med løfter foran USA-møte

 5. Hamas: - Shalit kan bli satt fri innen fredag

Fra andre aviser

 1. Vil revurdere hvilke palestinere som kan løslates

  Fædrelandsvennen
 2. Vil revurdere hvilke palestinere som kan løslates

  Bergens Tidende
 3. - Israel åpner for å bytte fanger mot soldat

  Aftenposten
 4. Fangeutvekslingen: Jubel, gråt og politisk håp

  Bergens Tidende
 5. Israelsk høyesterett gir grønt lys for fangebytte

  Fædrelandsvennen
 6. Avis: Olmert vil løslate 450 palestinske fanger

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no