FN: - Ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak

FN-inspektørene i Irak setter endelig punktum, og slår fast at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i landet slik USA og Storbritannia hevdet.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

INGEN SPOR ETTER ULOVLIGE VÅPEN: FN-inspektør sørøst for Bagdad i 2003. Foto: AP

Den endelige rapporten fra våpeninspektørene er på hele 1.160 sider og forteller i detalj om jakten på Saddam Husseins påståtte arsenal av masseødeleggelsesvåpen.

Den første gruppen av FN-inspektører, UNSCOM, ble sendt til Irak etter Golfkrigen i 1991.

De neste sju årene ødela de systematisk Saddam Husseins lagre av aldrende kjemiske våpen, kjemikalier og anlegg som kunne brukes til produksjon av biologiske våpen samt overvåket avviklingen av det irakiske atomprogrammet.

Bush nektet

I november 2002 kom inspektørene tilbake til Irak, da under navnet UNMOVIC, og gjennomførte i løpet av de neste månedene 731 inspeksjoner på 411 ulike steder. Konklusjonen var at ingenting tydet på at det var startet nye programmer for å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

President George W. Bush nektet å feste lit til dette, og gikk i mars 2003 til invasjon uten FNs velsignelse. Den offisielle begrunnelsen fra amerikansk side var frykt for Saddams masseødeleggelsesvåpen.

Etter år med okkupasjon har heller ikke amerikanerne funnet slike våpen i Irak, ei heller anlegg eller dokumentasjon som viser at det forelå planer om å utvikle slike våpen.

- Valgte å overse

- USA og Storbritannia valgte å overse våre rapporter og i stedet tro på egen etterretning. Vi ønsket ingen invasjon, vi ønsket inspeksjoner, påpekte UNMOVICs tidligere leder Hans Blix i 2005.

I sin sluttrapport konstaterer FN-inspektørene tørt at man i framtida bør feste større lit til rapportene fra dem som faktisk inspiserer anlegg i andre land, enn opplysninger fra annet hold.

Dette har klar adresse til amerikansk og britisk etterretning, som ble fôret med opplysninger fra eksil-irakere som ivret etter invasjon.

Inspektørenes nåværende leder, Demetrius Perricos, medgir i sluttrapporten at mange av våpenopplysningene Saddam Husseins regime kom med de siste årene, viste seg å stemme.

Sikkerhetsrådet setter nå trolig endelig sluttstrek for inspektørenes oppdrag i Irak, og avvikler UNMOVIC som ikke har satt sine bein i landet siden den amerikanske invasjonen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder