IRAKISK OFFENSIV: Irakiske soldater feiret gjenerobringen av Kirkuk tirsdag, etter å ha drevet kurdiske peshmerga ut av byen. Foto: Ahmad Al-rubaye/ AFP

Peshmerga-talsmann til VG: – Vesten har sviktet oss

ISTANBUL (VG) Etter 48 timer er lynoffensiven i Nord-Irak over. Kurdernes president Barzani lover at uavhengighetskampen ikke var forgjeves.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Natt til søndag rullet den irakiske regjeringshæren stridsvogner, pansrede kjøretøy, artilleri og titusener av soldater inn i Kirkuk-provinsen nord i Irak.

Flere fryktet en blodig borgerkrig mellom araberne og kurderne, som har hatt kontroll over Kirkuk siden IS' inntog i Irak i 2014. Realiteten ble en annen: De kurdiske peshmerga-styrkene trakk seg unna alle fronter uten å gi nevneverdig motstand.

Onsdag erklærte regjeringshæren med støtte fra den sjiadominerte militsen PMU at offensiven var over. Resultatet av 48 timers militærinntog er omfattende:

Bagdad har tatt kontroll over tre provinser som partene har kranglet om i årevis; oljerike Kirkuk i nord, Nineveh i vest og Diyala i øst.

Kom til enighet

BER OM PATRIOTISME: Masoud Barzani, president i KRG, manet under en pressekonferanse i sitt presidentpalass 24. september til frigjøring fra Bagdad. Nå ber han om forening. Foto: Younes Mohammad

Det har vært helt tyst fra Masoud Barzani, president i det autonome Kurdistan Regional Government (KRG), inntil nå:

– Det som skjedde i Kirkuk var et resultat av en enstemmig beslutning gjort av visse personer i et visst politisk parti i Kurdistan, som førte til at peshmerga-styrkene trakk seg tilbake. Tilbaketrekningen har endret grensene mellom Erbil og Bagdad tilbake til slik de var før Mosul-offensiven i oktober 2016, sier Barzani i en uttalelse gjengitt av det kurdiske nyhetsstedet Rudaw.

Barzani sikter til det Iran-støttede opposisjonspartiet Kurdistans Patriotiske Union (PUK), som har et turbulent forhold til Barzanis Kurdistans demokratiske parti (KDP). Barzani anklager PUK for å ha «solgt» kurderne til Bagdad i en hemmelig avtale, skriver al-Monitor.

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg, og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse Instagram: ingarborg www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

Mener Vesten bør skamme seg

Før kjempet den irakiske hæren og peshmerga mot en felles fiende, terrororganisasjonen IS, med støtte fra omverdenen.

Visste du? Norge har trent begge sider

En sentral peshmerga-talsmann, som ikke ønsker å siteres med navn, sier til VG at han er dypt skuffet over responsen fra internasjonale aktører.

– Vesten har sviktet oss. Det internasjonale samfunnet bør skamme seg. Vi kjempet så hardt og tapte så mange soldater for å beskytte verden mot IS, og nå har den irakiske hæren med sin Iran-trente milits angrepet oss med amerikanske våpen, brent ned våre hus og drept vårt folk. Er det slik Vesten sier takk?

President Barzani oppfordrer folket til å hegne om irakiske Kurdistan, men også om å være patriotiske på vegne av hele Irak.


– Kurdistan er en utholdende stat med et lojalt folk, modige peshmerga-styrker, martyrer og deres familier. Blodet deres sønner ofret for vår frihet og stemmene dere ga for et uavhengig Kurdistan er ikke forgjeves, sier Barzani.

MILITS: En soldat fra sjiamilitsen PMU står vakt i Tuz Khormato, 21 mil nord for Bagdad, 16. oktober. Foto: AP

Mister oljeinntektene

25. september stemte et overveldende flertall i irakiske Kurdistan ja til uavhengighet fra resten av landet. Folkeavstemningen var ikke bindende, men skapte stor furore i Irak og i Midtøsten.

Offensiven er en konsekvens av kurdernes uavhengighetskamp. Iraks statsminister Haider al-Abadi mener at det nå må bli slutt på snakket om kurdisk løsrivelse.

Bakgrunn: Derfor vil kurderne ut av Irak

– Sentralmyndigheten må ha kontroll over hele Irak. Jeg vil være rettferdig med alle innbyggere, sa Abadi på en pressekonferanse i Bagdad tirsdag.

I kjølvannet av folkeavstemningen er Nord-Irak blitt isolert fra de fleste naboland og fra Bagdad-regjeringen, med stans i all flytrafikk og en rekke handelsavtaler. KRGs største inntektskilde var opprinnelig oljefeltene i Kirkuk. Nå er de overdratt til Bagdad, og Tyrkia ønsker ikke eksportere kurdernes olje til det europeiske markedet lenger.

President Barzani holder likevel motet oppe:

– Før eller senere vil målet om en kurdisk stat bli oppfylt, men i dag er dagen for å tro på en enhetlig nasjon, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder