RUSSLAND-ETTERFORSKNING: Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynnhar vært under etterforskning i flere måneder. Foto: AFP

NBC: Har beviser mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver

Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn kan
bli siktet i forbindelse med etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget, melder NBC.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dermed har den pågående Russland-etterforskningen tatt enda et skritt nærmere Det ovale kontor. Så langt er det først og fremst tidligere valgkampmedarbeidere som har vært i søkelyset, og Det hvite hus har hevdet at forbindelsen til presidenten er «minimal»

Russland-etterforskningen: De mistenkelige sporene mot Trumps team

Dersom det blir tatt ut tiltale mot Flynn, vil han være det første medlemmet av Trump-administrasjonen som kan bli felt av etterforskningen. Ifølge NBC, som viser til tre uavhengige kilder med «kjennskap til etterforskningen», har Flynn vært gjenstand for Muellers etterforskning i flere måneder.

Måtte gå

Michael Flynn ble tvunget til å trekke seg som nasjonal sikkerhetsrådgiver i februar, etter kun 24 dager i jobben, da det ble avslørt at han hadde unnlatt å fortelle om sin kontakt med Russlands ambassadør.

Ifølge nyhetskanalen NBC har spesialetterforsker Robert Mueller nå samlet nok bevis mot den tidligere sikkerhetsrådgiveren til å sikte både Flynn og han sønn, som jobbet tett sammen med faren.

Jusprofessor: Derfor er dette alvorlig for Trump

Etterforskerne vil de neste dagene avhøre en rekke vitner for å samle mer informasjon om Flynns lobbyarbeid og påstander om at han skal ha deltatt i hvitvasking av penger og løyet til FBI om sine utenlandske kontakter.

Ville stanse Flynn-gransking

Den dramatiske utviklingen i Flynn-saken, setter også presidentens angivelige forsøk på å påvirke FBIs etterforskning av den tidligere sikkerhetsrådgiveren i et nytt lys. I en høring i Senatets etterretningskomité i juni, hevdet den sparkede FBI-direktøren James Comey at Trump hadde bedt han droppe etterforskningen av Flynn.

Bakgrunn: Flere pass, falske navn og titalls bankkontoer – derfor ble Manafort og Gates satt i husarrest

Den spesielle anmodningen skal ha kommet på et privat møte mellom Trump og Comey på presidentens kontor, dagen etter at Flynn trakk seg.

-Trump sa at Flynn ikke hadde gjort noe galt ved å snakke med russerne, men at han hadde latt han gå fordi han hadde villedet visepresidenten, sa Comey i høringen.

Comey hevder at presidenten deretter ba han la Flynn være i fred.

«Han er en bra fyr. Jeg håper du kan la dette gå»

Møtte russere

Fra før er presidentens tidligere kampanjesjef Paul Manafort og han forretningspartner Rick Gates, som også var en del av Trumps valgkampanje, siktet for konspirasjon mot USA, konspirasjon for å hvitvaske penger, skatteunndragelse, og falske forklaringer.

Manafort var en av tre sentrale personer i Trumps kampanje som sommeren 2016 hadde et møte med russere som hadde lovet opplysninger som kunne brukes mot Hillary Clinton. De to andre var presidentens sønn og svigersønn, Donald Trump jr. og Jared Kushner.

– Alvorlig for Trump

Jusprofessor Paul Schiff Berman mener det er kritisk for president Donald Trump at hans tidligere valgkampsjef er siktet for å ha konspirert mot USA.

– Dette er veldig alvorlig for Donald Trump. De spesifikke siktelsene mot Manafort og Rick Gates handler ikke om en sammensvergelse med Russland, men dette gjør at det blir satt kraftig press på disse to for å bidra i etterforskningen, sier Paul Schiff Berman til VG.

Mandag ble det også kjent at Trumps tidligere kampanjerådgiver George Papadopoulos har innrømmet å ha løyet til etterforskerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder