PRESIDENT: USAs Donald Trump mener Russland og Vladimir Putin burde vært invitert til Canada denne helgen. Foto: LARS HAGBERG / AFP

Trump vil ha Russland tilbake i G7

QUEBEC CITY (VG) Etter at Russland i 2014 ble kastet ut av det gode selskap gikk det fra G8 til G7. Nå ønsker Donald Trump Russland tilbake til møtet. Men de europeiske medlemslandene sier nei til forslaget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Norges statsminister Erna Solberg ankom Quebec City fredag ettermiddag, visstnok som den eneste statslederen i rutefly.

– Det tenker jeg at G7 må bestemme selv, sa Solberg da VG spurte om hva hun tenker om å invitere Russland tilbake i varmen.

Litt senere utdypet hun svaret og sa at utfordringen for Vesten er å ha utholdenhet på å være streng med Russland.

– Dersom vi seier «jaja, man invaderte krim» og så glemmer man det, så er det en fare for at russerne vil ha tro at vesten gir seg alltid. Det gjorde man jo i Georgia, med Obama og Clinton. Det ga nok kanskje feil signaler. At vi ikke har utholdenhet dersom de tar seg til rette, sier Norges statsminister.

President Trump har et pragmatisk utgangspunkt for å invitere Russland tilbake i G7-møtet.

– Enten man liker det eller ikke, og det er kanskje ikke politisk korrekt, men vi har en verden å styre, og G7, som pleide å være G8, de kastet ut Russland, de kan la Russland få komme tilbake, fordi vi burde ha Russland ved forhandlingsbordet, sa den amerikanske presidenten, til journalister i Det hvite hus like før han startet reisen til årets G7-møte i Quebec i Canada.

Det var i 2014 Russland ble kastet ut av gruppen for verdens ledende industriland etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

les også

Syv ting du trenger å vite om G7 møtet

Donald Trump, hvis presidentkampanje er under etterforskning for muligens å ha samarbeidet med Russland før valget i 2016, fortsatte med å hevde at han har vært Russlands verste mareritt.

– Men når det er sagt, så bør Russland være med på møtet.

Men de europeiske medlemslandene i G7 står samlet mot Trumps forslag om å på ny slippe Russland inn i den innflytelsesrike gruppen, ifølge NTB.

Det opplyser Frankrikes president Emmanuel Macron fredag, etter å ha hatt møter med Tysklands statsminister Angela Merkel, Storbritannias statsminister Theresa May og Italias statsminister Giuseppe Conte på sidelinjen av G7-møtet i Canada fredag.

– Det felles europeiske standpunktet er nei til at Russland slippes inn igjen, sa en av Macrons rådgivere. Lederne skal imidlertid ha åpnet for muligheten til å «opprette dialog» med Moskva.

les også

Ekspert: Trump har feiloppfatninger om handelsforholdet mellom USA og EU

Allerede har USA etterretningsorganisasjoner konkludert med at Russland i 2016 forsøkte påvirke det amerikanske presidentvalget.

Europa står samlet mot

Samtidig som Trump ønsker Russland velkommen tilbake i varmen er forholdet hans til flere av de andre G7-landene uvanlig kjølig.

Canadas statsminister Justin Trudeau (t.h.) tok imot verdensledere fredag. Her sammen med sin japanske kollega Shinzo Abe. Foto: CHRISTINNE MUSCHI / REUTERS

Bakgrunnen for dette er USAs innføring av skyhøye tollsatser for import av stål og aluminium. Dette har blitt dårlig mottatt av blant annet Canada og flere europeiske nasjoner. De har truet med mottiltak, og det er ventet at handel, eller handelskrigen som mange mener dette er, blir tema på G7-møtet.

Torsdag holdt Frankrikes president Emmanuel Macron og Canadas statsminister Justin Trudeau pressekonferanse sammen. Der var de tydelige på at årets G7-møte fort kan bli et «alle mot Trump»-møte, eller et G6 + 1-møte.

– De andre ledere av G7-landene må ikke være redde for å inngå avtaler uten Trump på det kommende toppmøtet, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke, sa Macron

TREPLATER: Flere forretninger i Quebec holder helt stengt under G7-møtet, og har satt treplater opp foran alle vinduer og dører. Foto: Thomas NIlsson / VG

les også

Trump truer med å dra tidlig fra G7-møtet

Trudeau reagerer også negativt på den amerikanske presidentens siste utspill. En talsmann for den canadiske statsministeren sier ifølge Reuters at Canada fremdeles ikke ønsker Russland tilbake i gruppen.

Selv om Italias statsminister Giuseppe Conte først skal ha uttrykt støtte til Trump i dette spørsmålet, kom det senere fredag en uttalelse fra Macron, som sier at også alle de europeiske medlemslandene i G7 står samlet mot president Donald Trumps forslag om å på ny slippe Russland inn i den innflytelsesrike gruppen.

Frykter demonstrasjoner

Samtidig som verdenslederne ankom Le Malbaie, to timer utenfor Quebec City – og der selve møtet skal avholdes -, forberedte den canadiske byen seg på demonstrasjoner.

KLARE: Over 8000 politifolk er utplassert i Quebec City, der man forventer de største demonstrasjonene. Foto: Thomas Nilsson, VG

En rekke butikker, kafeer og restauranter har spikret opp treplater foran vinduer og dører.

– Vi gjør det for å kunne sove bedre om natten, sier Jordan Pouches, som jobber på kafeen La Maison Smith i hjertet av byen, til VG.

Han forklarer at de i utgangspunktet tenker å holde åpent, men vil ha treplater spikret foran flere av vinduene hele døgnet de neste par dagene, og foran alle vinduene etter stengetid.

FÅ DEMONSTRANTER: VG kunne fredag registrere at det kun var et titalls fredelige demonstranter i Quebecs gater. Foto: Thomas Nilsson, VG

Forholdsvis rolig

Fredag formiddag lokal tid vandret noen titalls demonstranter rundt i sentrum av Quebec City.

Rundt i gatene kjørte også flere minibusser med noen titalls politifolk med hjelmer, skjold, køller og våpen. Etter at demonstrantene skal ha satt fyr på en gjenstand langs en av byens hovedveier tidligere på dagen erklærte politiet demonstrasjonen for ulovlig.

Flere ganger kunne VG se når politiet overrasket demonstrantene rundt et gatehjørne. De stilte seg opp og sperret gaten.

Raskt spredte demonstrantene seg før politiet hoppet inn i minibussen igjen. Da samlet demonstrantene seg på nytt og fortsatte ferden, før politiet kort tid etter igjen dukket opp. Målet til politiet ser ut til å ha vært å splitte demonstrantene opp i mindre grupper.

VG var vitne til at to demonstranter, deriblant en godt voksen kvinne, ble pågrepet av politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder