Foto: Francesco Bellina og Zuma

Politiker har skjult ansiktet i 25 år - nå skal hun slåss mot mafiaen

For første gang på 25 år lar parlamentsmedlemmet Piera Aiello seg avbilde. Hun blir regjeringens spydspiss mot mafiaen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Aiello var i midten av 20 årene da to mafiamedlemmer i 1991 skjøt og drepte ektemannen foran øynene hennes. Hennes vitnemål første til pågripelsen av flere mafiamedlemmer, men til en høy pris; De siste 27 årene har hun levd i frykt for sitt liv.

Onsdag lot hun seg avbilde for første gang siden 1993. Etter at hun ble medlem i nasjonalforsamlingen i Roma, ble det for vanskelig å holde ansiktet skjult. Dog lever hun fortsatt med omfattende politibeskyttelse.

– Etter å ha levd i skyggene i alle disse årene, kan jeg endelig fryktløst se verden i øyene, sier Aiello til The Guardian.

les også

Italia forbereder seg på populiststyre

Matteo Salvini, leder for Ligaen, og Luigi Di Maio, leder for Femstjernersbevegelsen, under innsettelsesseremonien i Roma 1. juni. Foto: Alessandro Di Meo / TT NYHETSBYRÅN

«Den ansiktsløse kandidaten»

Trass at hun stilte anonymt for Femstjernersbevegelsen, vant hun et sete i nasjonalforsamlingen.

– Jeg hadde ett mål: å opplyse nasjonalforsamlingen om de dramatiske levekårene for dem som velger å vitne mot mafiaen, sa hun da hun gikk inn i valgkampen i fjor.

Navnet og historien hennes var kjent, men hun stilte på valgkamparrangementer med et tykt svart skjerf rundt hodet med stort sikkerhetsoppbud, og oppmøtte fikk formaninger om å ikke ta bilder eller video. For det fikk hun tilnavnet «den ansiktsløse kandidaten».

Det nye regjeringssamarbeidet til den populistiske Femstjernersbevegelsen og den sterkt høyreorienterte Ligaen fikk grønt lys i begynnelsen av juni.

Foto: Francesco Bellina

les også

Italia har hatt 65 regjeringer siden krigen - nå går det mot nyvalg igjen

Oppfordrer andre til å vitne

Nå oppfordrer hun flere vitner til å fortelle det de vet.

– Jeg har valgt å stille for at de som gjør opprør mot mafiaen ikke marginaliseres. Jeg valgte å bli representant fordi jeg ville ha ansiktet mitt tilbake- og det har jeg fått.

Da Aiello var 14 år, ble hun ufrivillig giftet inn i familien til mafialeder Vito Atriat i byen Partanna, vest på Sicilia. I et hevnoppgjør etter Atrias død, ble ektemannen hennes, Atrias sønn, skutt i parets pizzarestaurant.

Etter hans død bestemte Aiello seg for å bryte ut av livet i mafiaen som hun var tvunget inn i.

Foto: Francesco Bellina

les også

Italia: Velgerne liker løfte om utkastelse

Den italienske regjeringen har ført flere vellykkede offensiver mot mafiaen, men organisert kriminalitet fortsetter å være et stort problem i landet.

I april aksjonerte italiensk politi mot både ’Ndrangheta-mafiaen i Calabria i Sør-Italia og mot Cosa Nostra-mafiaen på Sicilia, ifølge NTB. På Sicilia ble 22 medlemmer pågrepet 19. april i jakten på mafiasjefen Matteo Messina Denaro, som har vært på flukt siden 1993.

6. april ble en av lederne for ’Ndranghta, Guiseppe Pelle, pågrepet i en aksjon der over 50 politifolk deltok.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder