LIKVIDERT: En svensk gjengleder ble skutt og drept mens han satt i bilen sin på Frölunda Torg i Göteborg i september 2016. Det ble løsnet 15–20 skudd fra et automatvåpen. I alt er 131 drept i gjengkriger i Sveriges tre største byer de siste syv årene.
LIKVIDERT: En svensk gjengleder ble skutt og drept mens han satt i bilen sin på Frölunda Torg i Göteborg i september 2016. Det ble løsnet 15–20 skudd fra et automatvåpen. I alt er 131 drept i gjengkriger i Sveriges tre største byer de siste syv årene. Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenske gjengkrigen: 131 skutt og drept på syv år

UTENRIKS

Den svenske gjengkrigen har de syv siste årene kostet 131 mennesker livet i landets tre største byer, viser en oversikt Aftonbladet har laget.

Publisert: Oppdatert: 25.01.18 14:12

Årsaken er blant annet at landet har fått en ny generasjon av unge, kriminelle og lettkrenkede menn som bruker ekstrem vold, mener sjefen for Stockholm-politiets gjengsatsing.

Fryktelige tall

I tillegg til de 131 drepte, er 520 mennesker skadet i skyteepisoder – som det har vært nesten 1500 av.

Dette går fram av en kartlegging svenske Aftonbladet publiserer i dag, av skyteepisoder med dødelig utgang i Malmö, Göteborg og Stockholm siden 2011.

I tillegg har det skjedd mange skyteepisoder i byer som Uppsala, Södertälje og Helsingborg, som ikke er medregnet.

– Dette er fryktelige tall. Jeg hadde ikke trodd på denne ekstreme utviklingen om noen hadde sagt dette for ti år siden, sier kriminaletterforsker Gunnar Appelgren, som er sjef for Stockholm-politiets gjengsatsing.

– Og vi må huske på at bak disse tallene er det mennesker som har kommet i ulykke, påpeker han.

Maktesløs

I Aftonbladets kartlegging har journalistene bare regnet med gjengrelaterte skyteepisoder, ikke knivdrap, ikke sprengninger eller andre drap i kriminelle miljøer.

Avisen har snakket med en pårørende – som omtales som «Eva». Hun mistet sin sønn på 20 år for ett år siden. Han ble skutt og drept. Han skal ha levd i en kriminell verden, og moren skal ha gjort alt som sto i hennes makt for å få sønnen til å komme seg bort.

– Når jeg hører om en skyteepisode, så får jeg regelrett panikk i kroppen og tenker på den moren. Hvor maktesløs man er, sier hun.

Ekstrem vold

Gjengsatsingssjef Gunnar Appelgren i Stockholm-politiet peker på at det nå finnes forskere som mener svensk politi burde løftet blikket og sett på erfaringer fra Europa og USA.

– De mener at da hadde vi kunnet se at denne tendensen også ville komme til oss. At det utvikles gategjenger og nettverk ute i forstedene, og at de begynner å skyte på hverandre.

I tillegg mener han at Sverige har fått en ny generasjon av unge kriminelle menn som er ekstremt lettkrenkede og som benytter ekstrem vold.

– Vi har også en stor tilgang på våpen fra Balkanområdet, sier han.

Her kan du lese mer om