ANGREP: En tyrkisk stridsvogn ved grensen mot Syria torsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkia angriper Nord-Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia har «de-facto startet bakkeoperasjonen» i Syria. Lørdag ettermiddag angrep tyrkiske fly kurdiske militser på bakken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Afrin-operasjonen har de-facto startet på bakken, sier Erdogan i en TV-tale i byen Kutahya, uten å opplyse flere detaljer.

Erdogan sa også at de vil gå videre til Manbij, en annen kurdiskkontrollert by i Syria.

Lørdag morgen sa det tyrkiske militæret at de gjengjelder angrep mot Tyrkia fra et kurdiskkontrollert område nordvest i Syria. Klokken 16.18 lørdag melder AFP at tyrkiske fly har angrepet kurdiske militser på bakken i Syria.

les også

Erdogan lover å «knuse alle terrorleire» i Syria og Irak

– To dager med provokasjoner

Samtidig som tyrkiske militærfly angriper, har tyrkisk-vennlige militser gått inn i Afrin, ifølge tyrkiske medier.

I en kort uttalelse sier militæret i Tyria at de har svart på to dager med provokasjoner med å skyte mot leirer som tilhører den kurdiske militsen YPG i Afrin i Syria. Dermed mener de at angrepene er legitimt selvforsvar.

Tyrkia utførte lignende angrep fredag, og president Recep Tayyip Erdogan truer også med å sende inn bakkestyrker.

De siste dagene har flere titalls militære kjøretøy og hundrevis av soldater blitt sendt til grenseområdet, og forsvarsminister Nurettin Canikli sier at bakkeinvasjonen er nært forestående.

– Det kan skje i morgen, det kan skje i kveld. Det vi sier er at denne operasjonen kommer til å skje, sa Canikli fredag.

YPG: Vil kjempe imot

Den syriske delen av den kurdiske YPG-militsen sier lørdag at Tyrkias luftangrepene gjør at de ikke har annet valg enn å kjempe imot som respons. De sier også at Tyrkias angrep rammet sivile nabolag, ifølge Reuters.

les også

Derfor vil kurderne ut av Irak

Syria svarte torsdag at deres luftforsvar vil svare dersom Tyrkia angriper med fly. Analytikere mener Tyrkia må få godkjenning fra Russland, som allerede er til stede i området, før de kan gå inn.

Tyrkiske myndigheter mener de kurdiske styrkene er terrorister, mens USA støtter dem i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Blusser opp etter seier over IS

Spenningen mellom Tyrkia og kurdiske militser har blusset opp igjen etter at IS’ tapte kampen om kontrollen over landeområder i Irak og Syria.

les også

Nordmann er geriljakriger for terrorstemplede PKK

Kurdiske grupper har nemlig vært en sentral alliert for USA i kampen mot IS.

Kurderne er en av verdens største folkegrupper, og områdene der kurderne utgjør en stor del av befolkningen omfatter deler av Nord-Irak, Nord-Syria, Nordvest-Iran og Tyrkia. Et stort antall kurdere ønsker at området skal erklæres som en egen stat: Kurdistan.

Men det er det ingen andre stater som gir sin støtte til – USA, som har vært Kurdistans viktigste allierte, har andre interesser å beskytte. De vil bevare et godt forhold til Iran og Tyrkia.

En høytstående tyrkisk embetsmann sier at luftangrepet er rettet mot stillinger til den kurdiske YPG-militsen og mot det kurdiske PYD-partiet i Afrin-regionen i Nord-Syria, skriver NTB.

I Nord-Syria har den kurdiske YPG-militsen (People's Protection Unit) ført

les også

Peshmerga-talsmann til VG: – Vesten har sviktet oss

krigen mot IS som en sentral del av den USA-støttede blokken Syrian Democratic Forces (SDF). Tyrkia kar krevd en slutt på amerikansk bevæpning av militsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder