Donald Trump: – Den heteste økonomien i verden akkurat nå

Slik omtalte president Donald Trump USA da han natt til onsdag holdt sin årlige redegjørelse om rikets tilstand.

Presidenten ble tatt imot med applaus da han ankom salen til Representantenes hus på Capitol Hill i Washington like etter klokken 21.00 lokal tid tirsdag.

Det er formelt lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, som er vertskap for talen, og presidentens ankomst ble derfor formelt kunngjort med ordene «Madam Speaker, presidenten av De forente stater».

KLAPPET INN: Her er president Donald Trump på vei inn i Kongressen for å holde sin andre State of the Union-tale. Det er formelt lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi til høyre, som er vertskap for talen, og presidentens ankomst ble derfor formelt kunngjort med ordene «Madam Speaker, presidenten av De forente stater». Til venstre visepresident Mike Pence. Foto: SAUL LOEB / AFP

Det er andre gangen Trump holder talen, som egentlig skulle vært gjennomført for en uke siden. Men kongressen ville som kjent ikke gi presidenten taletid så lenge statsapparatet var stengt som følge av budsjettstriden.

Konsekvensen ble at rundt en fjerdedel av det amerikanske statsapparatet, cirka 800.000 personer, ble satt ut av spill i 35 dager.

Her er Demokratenes første reaksjoner etter talen:

Ba om samhold

Som ventet hadde Trump en forsonende tone da han talte til Kongressen. Presidenten startet talen med å be om samhold, og sa at han ikke skulle snakke om demokratenes eller republikanernes agenda, men om en felles agenda for det amerikanske folk.

– Jeg står her klar for å jobbe med dere for å lage historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa USAs 45. president, til stående applaus fra salen.

Han sa videre at veikartet fra Det hvite hus for de neste årene «handler om det amerikanske folket».

– Vi må avvise hevn, motstand og gjengjeldelse – og omfavne det ubegrensede potensialet for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjonen, sa han.

KOMMENTAR: Trump i spagaten

Vil ha mur

Han gikk deretter gjennom noen av emnene han skulle komme innom de neste 90 minuttene.

Foruten helsepolitikk, der billigere medisiner lenge har vært et hett tema, var selvfølgelig innvandring og sikkerhet på agendaen, men det var først og fremst den blomstrende amerikanske økonomien han ville snakke om.

Etter å ha kommet med en rekke positive tall for å illustrere veksten og fremgangen i landets økonomi, sa han:

– Amerikansk økonomi er uten sidestykke den heteste økonomien i verden akkurat nå!

Avisen New York Times var raskt ute i sin direktesendte faktasjekk av talen med å påpeke at dette er feil, da de mener det er andre økonomier som er langt hetere om dagen. Les argumentene her.

les også

Her skal de krysse grensen ulovlig – med en menneskesmugler

Som ventet brukte Trump også god tid på å snakke om muren han ønsker å bygge mot Mexico.

Han sa blant annet at innvandringen er en trussel for velferden og sikkerheten i landet, og ba Kongressen i fremtiden være villig til å inngå kompromisser på dette feltet. Han sa også at strengere innvandringspolitikk vil bidra til å hindre narkokarteller og menneskesmuglere.

Trump viste blant annet til grensebyer på amerikanske side som hadde opplevd et ekstremt fall i kriminalitet etter bygging av lokale grensemurer.

Muren som presidenten ønsker å bygge, ble det ikke bevilget penger til under budsjettforhandlingene – til tross for at statsapparatet var stengt i flere uker. Trump, som minuttene før snakket om forsoning i Kongressen, understreket nok en gang at en mur er høyst nødvendig og varslet:

– Vi skal få den bygget, sa han til stor applaus fra kongressmedlemmene i salen.

Kardashian-venn i kongressen

Trump gjorde kort tid etterpå en liten pause der han presenterte flere av de mange inviterte som var til stede i sammen med kongressmedlemmene tirsdag kveld.

Han rettet blikket opp mot raden der familien hans satt. Og ved siden av svigersønnen Jared Kushner satt Alice Marie Johnson, kvinnen som ble benådet og sluppet ut av fengsel etter mye omtalt lobbyarbeid fra superkjendis Kim Kardashian.

KARDASHIAN-VENN: Alice Marie Johnson sonet en narkotikadom, men ble benådet. Foto: SAUL LOEB / AFP

Blant de andre gjestene var unge Grace Eline, som var plassert ved siden av førstekvinne Melania Trump. Hun har lenge vært kreftsyk og ble hyllet av presidenten for sin kamp mot kreften og for å ha hjulpet andre i samme situasjon før hun ble syk.

Joshua Trump satt også like ved. Han skal blitt mobbet på grunn av etternavnet sitt. I salen satt også Judah Samet, som overlevde holocaust og så vidt unnslapp angrepet i synagogen i Pittsburgh i oktober i fjor.

TRUMPS GJESTER: Grace Eline og Joshua Trump var i kveld blant Trumps spesialinviterte. Førstnevnte har vært kreftsyk mens Joshua skal ha blitt mobbet på grunn av etternavnet sitt. Foto: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Nytt Kim-møte

Trump bekreftet også informasjonen som hadde kommet ut bare timer før han skulle opp på talerstolen: Et nytt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Til kongressen kunne han fortelle at det andre møtet skulle finne sted 27. og 28. februar i Vietnam. En delegasjon ledet av USAs spesialutsending Stephen Biegun reiser til Nord-Korea onsdag for å forberede møtet mellom de to lederne.

Møtet blir andre gang de to treffes på under ett år. I juni var Singapore vertskap for det første møtet noensinne mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Trump minnet også forsamlingen om at forholdet med Nord-Korea var bedre enn noensinne.

– Hadde det ikke vært for meg hadde vi vært i krig med Nord-Korea nå.

Kledd i hvitt

En rekke kvinnelige representanter, inkludert det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez, hadde kledd seg i hvitt tirsdag. Dette var en hyllest til suffragettene som kjempet for kvinnelig stemmerett.

HVIT DAG: Kongresskvinne og demokrat Alexandria Ocasio-Cortez var blant kvinnene i salen som hadde ikledd seg hvitt i en markering for årelang kvinnekamp i USA. Foto: JONATHAN ERNST / X90178

Det er i år hundre år siden Kongressen vedtok grunnlovstillegget som sikret kvinner stemmerett i USA, og etter valgt sist høst, er det flere kvinner i Kongressen enn noensinne.

– Aldri sosialister

Han kom også innom atomavtalen USA trakk seg fra forrige uke. Der var han ekstremt tydelig på hva som var årsaken: Russland.

– De har brutt avtalen flere ganger, sa Trump, som også fyrte løs mot Venezuela og Maduro.

Til enorm jubel sa han:

– USA skal aldri bli en sosialistisk stat!

I den samme passasjen kom han også inn på de amerikanske soldatene som nå trolig blir trukket ut fra Syria, og han sa at samtalene med Taliban om situasjonen i Afghanistan også var på vei i riktig retning.

State of the Union-talen er en tradisjon som går tilbake til USAs første år som selvstendig republikk. Det er vanlig at talen varer i en times tid. I fjor talte Trump i en time og 20 minutter, noe som var den tredje lengste State of the Union-talen i historien, ifølge amerikanske Politico.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder