Rahaf Mohammed al-Qunun på hotellrommet hvor hun har barrikadert seg på flyplassen i Bangkok. Foto: Human Rights Watch / AP / NTB scanpix

Thailand lover å ikke deportere saudiarabisk 18-åring

Thailandske myndigheter sier de ikke vil tvinge saudiarabiske Rahaf Mohammed al-Qunun ut av landet. 18-åringen hevder hun risikerer å bli drept i hjemlandet.

are.foli@ntb.no

Rahaf Mohammed al-Qunun håper å få innvilget asyl i Australia og kom til Bangkok med et fly fra Kuwait lørdag. I intervjuer har hun sagt at hun risikerer å bli drept av mannlige slektninger i hjemlandet.

Al-Qunun hevder at hun i Bangkok ble lurt til å gi fra seg passet sitt av personer tilknyttet Saudi-Arabias ambassade i Thailand. Dermed kunne hun ikke reise videre til Australia. Myndighetene i Saudi-Arabia har avvist påstanden.

les også

Kvinner i Saudi-Arabia varsles om skilsmisse med sms

Immigrasjonsmyndighetene i Thailand har tidligere opplyst at al-Qunun måtte reise tilbake til Kuwait. Men på en pressekonferanse mandag ble det klart at denne beslutningen var endret.

Sjefen for Thailands immigrasjonspoliti, Surachate Hakparn, sa at al-Qunun ikke vil bli sendt noe sted mot sin vilje. Han sa også at al-Qunun vil få lov til å møte representanter for FN.

Rahaf Mohammed al-Qunun på hotellrommet sitt på flyplassen i Bangkok. Foto: Rahaf Mohammed al-Qunun / Human Rights Watch / AP / NTB scanpix

Støttespillere

Surachate Hakparn har tidligere beskrevet saken som et «familieproblem» og hevdet at al-Qunun manglet nødvendige dokumenter. Det var ventet at hun ville bli sendt tilbake til Kuwait med en flygning mandag formiddag lokal tid.

Men hun var ikke om bord på dette flyet. I stedet barrikaderte hun seg på et hotellrom på flyplassen.

– Jeg forlater ikke hotellrommet før jeg får møte FNs høykommissær for flyktninger. Jeg ønsker asyl, sier al-Qunun i en video lagt ut på Twitter.

I løpet av halvannen dag har al-Qunun fått flere titusen følgere på Twitter, hvor hun skriver om situasjonen på flyplassen. Menneskerettsorganisasjoner og blant andre Tysklands ambassadør i Thailand forsøker å bistå henne.

Al-Qunun sier hun har flyktet fra familien og at den har mishandlet henne både fysisk og psykisk. I tillegg har hun fortalt at hun har vendt seg bort fra islam og ikke lenger er religiøs, noe som er en svært alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia.

– Brøt thailandske lover

Abdullah al-Shuaibi, Chargé d'affaires ved Saudi-Arabias ambassade i Thailand, nekter for at saudiarabiske myndigheter har bidratt til å stanse al-Qunun i Bangkok.

– Hun ble stanset av flyplassmyndighetene fordi hun brøt thailandske lover, sier al-Shuaibi til nyhetsnettstedet Sabq.

Saudi-Arabia har fått mye internasjonal kritikk de siste månedene etter at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept inne på landets konsulat i Istanbul.

Kvinner som flykter fra strengt islamske Saudi-Arabia, gjør det vanligvis for å unnslippe mannlige slektninger. I 2017 ble saudiarabiske Dina Ali Lasloom stanset på Filippinene da hun forsøkte å reise til Australia for å søke asyl.

Hun ble tvunget til å dra tilbake til hjemlandet, og det er ikke kjent hva som har skjedd med henne etter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder