Regjeringsdramaet i Sverige: Vil ikke støtte Löfven- krever politisk gjennomgang

SVs søsterparti Vänsterpartiet mener Stefan Löfvens forslag til regjeringsavtale er urimelig, og krever en ny politisk gjennomgang før de vil støtte Löfven som statsministerkandidat.

Mandag formiddag veltet Vänsterpartiet i Sverige Stefan Löfvens regjeringsprosjekt.

Partileder Jonas Sjöstedt uttalte at selv om de ønsker å støtte Löfven som statsminister i Sverige, mener partiet at det er en lang vei igjen å gå før det er mulig:

– Vi er forskrekket og skuffet over hvor langt han har gått i samarbeidet med de andre. Det vil være den mest høyrevridde regjeringen Sverige noen gang har sett, og vi mener den ville bidratt til å øke forskjellene i samfunnet og øke utryggheten i samfunnet, sa Sjøstedt.

Ba om politisk gjennomgang

Han sa at Vänsterpartiet ikke vil være en del av avtalen mellom Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet og Miljöpartiet.

– Denne Löfven-regjeringen forutsetter vårt mandat. Når regjeringen forutsetter vårt mandat mener vi det er urimelig at vi ikke skal ha innflytelse. Det er en unik og merkelig holdning, som vi mener er helt uakseptabel. Vi må ha innflytelse, uttalte Sjöstedt.

Partilederen gjorde det klart at Vänsterpartiet ikke vil støtte Löfvens regjering, men at de vil bruke de kommende dagene på å finne en løsning.

– Hvis situasjonen ikke endrer seg, kommer ikke vi til å kunne stemme gult, det går ikke, sier Sjöstedt, med henvisning til forslaget som ligger på bordet om et samarbeid mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna og Centern.

Riksdagen skal etter planen holde en ny statsministeravstemning onsdag, over fem måneder etter valget.

Kraftig motstand

I 22-tiden søndag kveld kom meldingen om at ledelsen i Vänsterpartiet i Sverige har bestemt seg for hva slags regjering partiet vil støtte.

Partilederen er ventet å annonsere hvilken retning de vil gå i like før klokken 12.00 mandag.

Men mandag morgen siver det ut informasjon som kan tyde på at de interne diskusjonene i Vänsterpartiet har vært harde:

REGJERINGSPROBLEMER: Det har gått fire måneder uten et regjeringsflertall i Sverige. Mandag annonserte Vänsterpartiets leder Jonas Sjösted partiets beslutning. Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utsatt for press

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet er partiets leder Jonas Sjöstedt utsatt for sterkt press fra grasrotbevegelsen til å si nei til Stefan Löfvens regjering med Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet.

Samtidig sier kilder til avisen at partilederen selv normalt er «konstruktiv og ansvarlig» i forholdet til Löfvens Socialdemokraterna.

– Jonas Stjöstedts ledelse avhenger av hvordan han lander her, sier en kilde til avisen.

Löfven åpen for samarbeid

På en pressekonferanse mandag morgen åpnet Stefan Löfven at Socialdemokraterne vil kunne samarbeide med Vänsterpartiet.

Dermed strakk han ut en hånd, hvor han åpner for samarbeid også ut over samarbeidsavtalen:

– Vi sosialdemokrater kommer aldri til å sette Vänsterpartiet i samme bås som Sverigedemokraterna. I spørsmål som ikke handler om budsjettet eller politikkområdene omfattet av samarbeidsavtalen, kan Socialdemokraterna og Vänsterpartiet fortsatt samarbeide, sa Löfven.

Han svarte ikke på om han vil stille som statsministerkandidat onsdag, og sa at Vänsterpartiet selv må redegjøre for hvilken retning de vil gå for senere mandag.

– Når det gjelder budsjettet, og de 73 punktene i avtalen vil ikke Vänsterpartiet ha innflytelse, men de vil kunne delta i spørsmål utover dette, sa Löfven.

På spørsmål om hvordan han forsvarer de mange innslagene av borgerlig politikk i samarbeidsavtalen overfor sine velgere, understrekte Löfven at alle partier må vise kompromissvilje når den politiske situasjonen er som den er.

– Jeg kan si at vi har fått igjennom 57 punkter, svarte han, og la til at samarbeidsavtalen er det eneste alternativet som eksisterer hvis man ikke vil ha en «liten konservativ høyreregjering» med Moderaterna og Kristdemokraterna.

Avgjørelse mandag formiddag

Riksdagsgruppen til partiet skal møtes mandag før partileder Jonas Sjöstedt møter talsmann Andreas Norlén for å orientere ham om partiets beslutning klokken 11.40. Sjöstedt vil deretter møte pressen.

les også

Nå vil hun støtte ny Löfven-regjering: – Dypt tragisk for Sverige

Det svenske nyhetsbyrået TT fikk tidligere i helgen opplyst at partiet tippet mot et nei til en regjering med Löfven som statsminister og støtte fra borgerlige partier, men søndag kveld var dette uvisst igjen.

Partiets lokallag i Malmö har vært klare på at de ikke ønsker Löfven i statministerstolen.

Politisk dragkamp

Etter ukevis med dragkamp mellom Stefan Löfven (Socialdemokraterna) og Ulf Kristersson (Moderaterna), bestemte både Centerpartiet og Liberalerna seg for å si ja til å være støttepartier for en ny regjering med Löfven som statsminister i helgen.

Motstanden i Vänsterpartiet skyldes i hovedsak to faktorer:

Den ene er høyresiden av politikken som inngår i forslaget til en avtale mellom S, C, L og MP.

Den andre faktoren er et eget punkt i den politiske avtalen om at V, som er søsterpartiet til norske SV, ikke skal få noe politisk innflytelse i regjeringen i den kommende mandatperioden.

Klausulen betegnes som fornedrende og ydmykende av Vänsterpartiet. Holdningen blant mange av partiets medlemmer skal være at dette er noe som ikke kan aksepteres.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt har gjentatte ganger tidligere sagt at han ønsker Löfven som statsminister.

Vänsterpartiet har samtidig sagt at det ikke er aktuelt å stemme fram en regjering der borgerlige partier inngår.

Forsøket på å få på plass en ny regjering i Sverige etter valget 9. september i fjor, har vist seg å være svært vanskelig ettersom den rødgrønne og den blå blokken ble tilnærmet like store, og fordi ingen av partiene vil samarbeide med det tredje største partiet Sverigedemokraterna.

Det ble klart i helgen at Centerpartiet og Liberalerna, som har vært en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemokraterna og Löfven.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder