Nektet å håndhilse under intervju - får erstatning

Under jobbintervjuet nektet kvinnen å håndhilse på en mann på grunn av sin muslimske tro. Selskapet avbrøt ansettelsesprosessen, men er nå dømt til å betale 40.000 i erstatning.

Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den muslimske kvinnen Farah Alhajeh hadde søkt jobb ved tolkfirmaet Semantix i Uppsala. Under jobbintervjuet ville hun ikke ta en mann ved firmaet i hånden, men hilste heller ved å legge hånden på brystet. Da avbrøt selskapet ansettelsesprosessen og fulgte henne ut av kontoret, skriver SVT.

– Så snart jeg kom inn i heisen, gråt jeg. Det har aldri skjedd meg tidligere. Det føltes ikke bra, sier hun.

Siden anmeldte hun hendelsen til Diskrimineringsombudsmannen.

les også

Syrisk flyktning får ikke gjenforenes med kjæresten i Norge: Systemet diskriminerer homofile

Dommen i Arbetsdomstolen er den første i sitt slag i Sverige. Domstolen mener at Alhajeh er utsatt for indirekte diskriminering. Selskapet må betale henne 40.000 kroner i erstatning.

– For første gang har vi en dom som utelukkende handler om et håndtrykk, og som sier at man ikke kan kreve av ansatte at de skal hilse på en bestemt måte, sier presseansvarlig Clas Lundstedt ved Diskrimineringsombudsmannen.

Domstolen mener at diskrimineringsloven må omfatte dette dersom Sverige skal leve opp til Europakonvensjonens krav.

– Selvfølgelig er det rimelig at en arbeidsgiver krever at de ansatte skal behandles likt, men man må kunne hilse på ulik måte, sier Lundstedt.

les også

Faridah fra Tøyen: – Folk var redde for å komme hit

Selskapet har på sin side hevdet at de ikke kan akseptere andre måter å hilse på enn håndtrykk. De mener at hilsemåter med grunnlag i religion og som gjør forskjell på kjønnene, er krenkende og kan føre til konflikter på arbeidsplassen.

les også

Oppsagt i syvende måned

Pluss content

I Norge skal Diskrimineringsnemnda behandle en lignende sak. Den er klaget inn av en muslimsk lærer som ikke fikk fornyet vikariatet fordi han nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder