Tilhengere av opposisjonen møter i retten i Harare i Zimbabwe etter at de ble pågrepet i hovedkvarteret til opposisjonspartiet MDC. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Opposisjonen i Zimbawe: Blir jaktet på av soldater

Soldater gjennomsøker deler av Zimbabwes hovedstad Harare på jakt etter tilhengere av opposisjonen etter valget, sier talsmenn for opposisjonen.

 • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

– Mange mennesker ligger i skjul. Det er mer skremmende enn under Mugabe, sier Nkululeko Sibanda, en av topplederne opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk endring.

Over 20 tilhengere av opposisjonen er allerede pågrepet og skulle lørdag framstilles i retten, anklaget for å ha oppildnet til vold og motstand i dagene etter det omstridte valget denne uka.

Det foreligger ingen uavhengig bekreftelse på at opposisjonelle jaktes på, og president Emmerson Mnangagwa har selv sagt at han ønsker å samarbeide med opposisjonen for å bygge opp igjen landet etter mange års vanstyre under Robert Mugabe.

les også

Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

Skyting mot opposisjons-tilhengere

Minst seks mennesker ble drept da soldater onsdag åpnet ild mot tilhengere av opposisjonskandidaten Nelson Chamisa, som beskyldte myndighetene for valgfusk.

Skytingen utløste en bølge av protester fra utlandet, og Mnangagwa har beskyldt opposisjonen for å stå bak.

Sibanda sier han er redd for at myndighetene skal bruke sammenstøtene som påskudd til å pågripe tilhengere av opposisjonen, men fredag sa Mnangagwa at han vil opprette en uavhengig kommisjon til å undersøke skytingen.

Chamisa avviste fredag valgseieren til Mnangagwa og beskyldte myndighetene for å ha manipulert opptellingen. Ifølge valgkommisjonen fikk Mnangagwa 50,8 prosent av stemmene, mot 44,3 for Chamisa.

Chamisa sier at opposisjonens egen opptelling viste at han vant. De vil derfor bestride resultatet i retten, men Chamisa oppfordrer samtidig alle tilhengerne til å avstå fra vold.

les også

Valg i Zimbabwe: Fra Afrikas håp til skrekkeksempel

Pluss content

– Naivt å tro det ikke jukses

Det var stadige utsettelser av valgresultatet og det kan tyde på at resultatet blir manipulert til Mnangagwas fordel, mener Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda.

Hun påpeker at det aldri tidligere har vært et valg i Zimbabwe uten valgfusk.

– Den statlige valgkommisjonen ZEC, som regnes for å være regjeringspartiet ZANU-PFs forlengede arm, utsetter og ser ut til å porsjonere ut valgresultatet. Historien viser at de gjør dette når de ser at det er ting som må «rettes på», sa Tawanda til NTB tidligere i uken.

– Spørsmålet vi må stille oss, er hvorfor det ikke skulle jukses denne gangen. Det vil være naivt å tro at Mnangagwa skulle reformere seg ut av sin maktposisjon, sier Tawanda.

Mer om

 1. Zimbabwe
 2. Skyting
 3. Harare

Flere artikler

 1. Voldelige demonstrasjoner i Zimbabwe etter anklager om valgfusk

 2. Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

 3. Pluss content

  Valg i Zimbabwe: Fra Afrikas håp til skrekkeksempel

 4. Zimbabwes «krokodille» frykter opptøyer

 5. Zimbabwes president fordømmer angrep på valgmøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder