«EXIT» I SIKTE? Statsminister Theresa May er i ferd med å drukne i kritikk fra både partifeller og opposisjonen. Også velgerne snur nå ryggen til hennes nye brexit-forslag. Foto: Scanpix

Mays brexit-kompromiss kan gi «no deal»

PARIS (VG) Theresa Mays «hverken fugl eller fisk»-forslag til brexit, støter fra seg velgere over hele linja. Nå er det en reell mulighet for at britene kan bli uten en avtale i det hele tatt.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Det ferskt fremforhandlede brexit-forslaget som Theresa May fornøyd la frem i begynnelsen av juli, har skapt langt mer turbulens enn jubel i Storbritannia.

Ikke bare har utenriksminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis gått av som en konsekvens, men også britenes viseforsvarsminister Guto Bebb trakk seg forrige uke, og de to konservative britiske politikerne Maria Caulfield og Ben Bradley sa nylig fra seg sine stillinger i Mays parti, i ren protest.

Fikk du med deg? Trump langet ut mot May og brexit i oppsiktsvekkende intervju

En fersk meningsmåling avslører likevel at Mays regjering har et enda større problem: Misnøyen med hennes brexit-plan begrenser seg absolutt ikke til politikere.

Bare én av ti velgere ville ha stemt for å støtte regjeringens forslag, og nesten halvparten mener forslaget er direkte dårlig for Storbritannia, viser en ny YouGov-måling utført for avisen The Times.

les også

Kjemper for fengslet kontra-jihadist: - Vi er i geriljakrig

Velgerne dropper Mays parti

May har slitt med populariteten lenge, men den ferskt utformede strategien for britenes fremtid utenfor EU har definitivt ikke hjulpet på oppslutningen.

YouGov-meningsmålingen viser at hele 38 prosent av britene ville støttet et helt nytt parti på høyresiden som var sterk i sin pro-brexit-overbevisning.

les også

Drama i det britiske parlamentet: Theresa May har offentliggjort sin plan for brexit

Det ville utgjort en direkte trussel til Mays konservative parti, som er splittet i synet på hvorvidt en sorti fra EU er det beste for landet.

Målingen avslører også at 24 prosent av briter ville stemt på et fiktivt nytt, høyreradikalt parti med en anti-innvandring og anti-islampolitikk.

Én av tre ville ha støttet et nytt, sentrumsorientert anti-brexit-parti, viser gallupen.

KONTROVERSIELT: Theresa Mays mottagelse av Donald Trump for 10 dager siden, vakte store demonstrasjoner i Storbritannia, og ble nok en ripe i lakken for den sittende statsministeren. Foto: Scanpix

– Hverken fugl eller fisk

Førstelektor ved Universitetet i Agder, Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, mener Mays store problem er at forslaget hennes er et kompromiss som i første rekke handler om at May skal blidgjøre sitt eget parti, og ikke hva som er det beste for landet.

– Dette forslaget er hverken er fugl eller fisk. For dem som ønsker et klart brudd med tollunionen og stengte grenser, bryter ikke forslaget tilstrekkelig med EU. For dem som ønsket å forbli i den europeiske unionen, er forslaget ikke tett nok opp mot et medlemskap. May tilbyr én fot på innsiden, og én fot på utsiden av EU, og det er ikke godt nok for noen, forteller Mustad til VG.

Ny folkeavstemning

Brexit-kjenner Mustad sier man aldri tidligere har sett en splittelse i det konservative partiet som kan måle seg med det vi har opplevd den siste uken i Underhuset.

Han mener, i likhet med en del britiske parlamentsmedlemmer, at det eneste som kan løse opp i denne floken er en ny folkeavstemning om brexit.

Det kunne gitt May et nytt mandat til forhandlingene. Dette er en variant som diskuteres mye i britisk media nå, men sannsynligheten for at det skjer er forsvinnende liten, mener førstelektor Mustad.

– Slik det står nå, er denne muligheten ikke-eksisterende, fordi det ligger så mye prestisje i å gjennomføre dette. Mays mål er å få Storbritannia ut av EU med det mandatet hun har fra 2016, sier Mustad til VG, og legger til:

– Jeg mener den politiske situasjonen er helt uholdbar, det er disse to siste årene et bevis på.

«No deal» stadig mer aktuelt

Tirsdag ettermiddag bekreftet den britiske statsministeren at hun personlig skal lede brexit-forhandlingene med EU, med brexit-minister Dominic Raab som sin stedfortreder.

Nå har Storbritannia frist på seg til oktober til å bli ferdig med forhandlingene. For å nå denne fristen, må britene i tøffe forhandlinger med EU, og sannsynligvis gi seg på en rekke punkter, mener Mustad.

– Britene har trodd at de selv kan velge hvilken variant av brexit de ønsker, men 66 millioner briter har i bunn og grunn liten påvirkningskraft overfor EUs over 500 millioner innbyggere. Jeg tror at EU kommer til å diktere neste runde også, og så er det opp til Storbritannia å bestemme om det er godt nok for dem, eller om de vil gå ut av EU uten en avtale. Det kan bli et katastrofalt valg for dem, mener førstelektor Mustad.

Les også

 1. Trump om May-angrepet: – Fake news

  LONDON (VG) Etter Trumps oppsiktsvekkende intervju i The Sun, hvor han sa at britenes brexitstrategi ville drepe…

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Theresa May

Flere artikler

 1. Nordirsk blogg: Boris Johnson utskriver nyvalg i november

 2. Brexit: Det må en ny folkeavstemning til

 3. Danser ut av EU

 4. May vil ha avstemning om brexit-avtalen i januar

 5. May med brexit-bønn til Corbyn

Fra andre aviser

 1. Theresa May kunngjør sin avgang

  Aftenposten
 2. May går av i juni. Dette er kandidatene som nå skal kjempe om makten.

  Aftenposten
 3. Ekspert tror Mays regjering kan kollapse

  Bergens Tidende
 4. Brexit-ministers avgang et alvorlig slag for Theresa May

  Bergens Tidende
 5. May etterlater seg et parti og et land i politisk kaos. Nå begynner kampen om makten.

  Aftenposten
 6. En omkamp om brexit ville gitt en enda mer splittet nasjon og en sterkt voksende høyrepopulisme

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no