Norske nazi-forbindelser til bankranerne

UTENRIKS

De tre drapsmistenkte bankranerne tilhørte et nazi-nettverk der nordmannen Erik Blücher er sentral.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

De tre mennene som er mistenkte for politidrapene i Sverige tilhørte Nationalsocialistisk Front (NSF), som nå er den mest betydningsfulle nazigruppen i Sverige.

- Erik Blücher har veldig gode forbindelser til NSF, forteller Stieg Larsson, medforfatter til boka «Extremhögern», en kartlegging av samtlige grupperinger på ytterste høyre fløy i Sverige og utlandet.

NSF inngår i et nordisk nettverk av nazi-organisasjoner som består av Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse (NNSB), Danmarks nationalsocialistiske bevægelse (DNSB) og Scandinavian Blood and Honor. Blücher er en sentral lederskikkelse i den sistnevnte organisasjonen, som finansierer de tre andre.

Nazi-musikk

Blücher var leder i Norsk Front på 1970-tallet og Nasjonalt Folkeparti fram til 1981. I 1983 flyttet han til Sverige og skiftet navn til Tor Erik Nilsen. I sverige startet han plateselskapet Ragnarock, som er et av verdens største på salg av nazi-musikk.

- Erik Blücher er en av verdens viktigste bakmenn på salg av hat-musikk og propaganda. Det er snakk om store summer, og det er et enormt svart CD-marked, forteller en kilde i det antifascistiske tidsskriftet Monitor til NTB.

Nordmannen holdt lenge en lav profil, men fra begynnelsen av 1998 begynte han å bli mer aktiv i de nazistiske miljøene igjen.

- En periode fremsto han som en ren forretningsmann, men det siste halvannet året har han reist rundt på ulike nazi-markeringer. Han er ikke utpekt som noen leder for de nordiske nazi-bevegelsene, men han har stor makt på grunn av sin økonomiske tyngde, sier Monitor-kilden.

Video-tale

Den siste tiden har han også begynt å bruke det gamle navnet sitt igjen.

- I nazistiske tidsskrifter blir han presentert som Erik Blücher, akkurat som om han ønsker å signalisere at han er tilbake som leder i nazi-miljøet, sier monitor-kilden.

På en video som ble tatt opp på et NSF-møte i Sverige i fjor sommer fremsto Blücher som en lederskikkelse blant høyreekstremistene. Under talen i Mullsjö sier Blücher at de skal gjøre NSF til den største indre trusselen mot det svenske samfunnet.

- Vi skal gripe hver sjanse til å bygge en bevegelse og få hvert medlem til å hate dette samfunnet. Dere, kamerater, er spydspissen som skal lede det svenske folket til å ta bort det som tærer på den hvite rasen. Vi skal knuse regjeringen, og vi skal bygge en stor, hvit stat i Sverige, akkurat som i resten av Europa, sa han i talen.

NSF har blitt den viktigste nazi-organisasjonen i Sverige.

- NSF har de siste årene lagt under seg andre liknende grupperinger. Om noen år står nok bare NSF igjen. Mitt tips er at de meget snart erklærer seg som parti, sier Larsson.

Kontakt med ranerne?

Selv om Blücher er svært aktiv i det nazistiske miljøet, er det usikkert om han har hatt personlig kontakt med de tre bankranerne tidligere. Likevel er det en stor sjanse for at de har møttes på et nazi-arrangement.

- Det er stor sannsynlighet for at de har vært på en nazi-konsert sammen, forteller medarbeideren i Monitor. Senest i februar i år ble det holdt en slik konsert i Norge, og Blücher holdt en tale for forsamlingen.

- Erik Blücher har aldri blitt dømt for voldshandlinger, men overalt der han er finnes det ettersøkte voldsmenn i omgangskretsen hans, sier Monitor-medarbeideren.