Putin advarer Vesten: Tester nytt missil

Russlands president Vladimir Putin svarer på kritikk fra Vesten ved å teste et nyutviklet interkontinentalt ballistisk missil, opplyser forsvarsledelsen i landet.

innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet fant fredagens test av det såkalte Sarmat-missilet sted i Plesetsk nord i landet.

President Vladimir Putin hevdet tidligere i måneden at Sarmat-missilet ikke kan avskjæres.

Russland testet et nyutviklet interkontinentalt ballistisk missil kalt Sarmat fredag. Foto: Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB scanpix

les også

Erna Solberg om giftsaken: – Vi er overbevist om britenes konklusjon

Oppskytingen kommer etter at Storbritannia, USA og EU-land har utvist en rekke diplomater, som en reaksjon på at Russland angivelig har brukt nervgass til å forgifte dobbeltagent Sergei Skripal og datteren Julia i Storbritannia.

Russland har nektet for å ha noen som helst med forgiftningen å gjøre, men har svart med å utvise vestlige diplomater fra landet.

Det nye missilet kan ifølge Putin nå mål hvor som helst i verden og er angivelig utstyrt med flere og kraftigere stridshoder enn sine forgjengere.

les også

Eks-spionens dobbeltliv: Statshemmeligheter, penger og død

Prøveskytingen av missilet, som Nato har gitt tilnavnet «Satan», kommer kun få dager etter at det også ble kjent at Russland i begynnelsen av april skal holde en militærøvelse svært nær Sverige.

les også

Russland planlegger rakett-oppskytning i svenskkontrollert luftrom

Missilet er foreløpig Russlands mest avanserte og langtrekkende missil, som er laget for å frakte atomvåpen til mål på andre kontinenter.

I en tale til nasjonen i slutten av februar, sa Putin at Sarmat-missilet kan trenge gjennom alle rakettskjold som USA både har og vil komme opp med i nær fremtid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder