KJEMPER FOR LIVET: De premature barna på nyfødtavdelingen på Gazas hovedsykehus har dårligere prognoser enn de fleste andre. Foto: Harald Henden/VG

Gazas nyfødte dør av medisinmangel

GAZA (VG) Babyen er 36 dager, men veier bare ett kilo. Gaza er i akutt mangel på livsviktige medisiner for sine aller minste.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Barnelegen Abdulrahim Essa (46) viser oss rundt på avdelingen for premature barn på al-Shifa, hovedsykehuset i Gaza. Over to etasjer ligger det knøttsmå babyer i kuvøse, koblet til store, bråkete apparater.

De små lungene hever og senker seg i takt med respiratoren. Enn så lenge er de i live. Men halvparten av dem vil trolig dø.

KRITISK TILSTAND: – Det er veldig kritisk for denne babyen, sier barnelegen Essa. Gutten er 15 dager og veier bare ett kilo. Foto: Harald Henden/VG

De skjebnesvangre tallene

Vi gå fra boks til boks og titter inn gjennom en rund luke, mens Essa leser fra en perm om barna som aldri er blitt holdt av sine mødre. Flere av dem har ikke en gang rukket å få navn:

les også

«Selv om jeg kaster stein, betyr vel ikke det at de kan skyte av meg beinet?»

Født i uke 28. Veier ett kilo.

Jente, 2,3 kilo, født for tre dager siden med et syndrom i ansiktet.

Gutt, 15 dager gammel, født i uke 32, veier ett kilo. Den førstefødte tvillingen er frisk.

26 dager, født i uke 30, veier 1,1 kilo.

Hittil i år har 30 for tidlig fødte barn dødd i Gaza.

De har femti prosent sjanse for å overleve. Dersom de får en infeksjon, vil de trolig dø fordi immunforsvaret deres er så svakt, forteller barnelegen.

BARNELEGE: Abdulrahim Essa (46) sitter i ledelsen på nyfødtavdelingen på al-Shifa, hovedsykehuset i Gaza. Foto: Harald Henden/VG

Derfor er det medisinkrise

Gaza-enklaven har vært under blokade av Israel og Egypt siden 2007. Det er tillatt å sende inn sykehusutstyr og medisiner, men prosessen er så tidkrevende at medisinene ofte har gått ut på dato innen de når Gaza.

Samtidig skal Den palestinske selvstyremyndigheten (dominert av partiet Fatah) på Vestbredden ha kuttet brutalt i medisinleveransene til Gaza, som styres av rivalen Hamas. På toppen av dette, er det ytterst få palestinere som får tillatelse til å reise ut av enklaven for medisinsk hjelp.

SÅRBARE: Infeksjonsfaren for prematur babyer er svært høy, derfor må de ligge i kuvøse. Foto: Harald Henden/VG

Lungemedisin gått ut på dato

– Vi mangler antibiotika og aller viktigst: Vi mangler surfaktant, som babyene trenger for at lungene deres skal kunne vokse, sier Essa.

les også

Derfor har uroen eskalert på Gazastripen

Surfaktant er et naturlig stoff som produseres av lungene på slutten av fosterlivet, mens premature barn får det umiddelbart etter fødsel som et legemiddel intravenøst.

FÅR BEHANDLING: Nyfødtavdelingen på hovedsykehuset i Gaza er delt over to plan. Foto: Harald Henden/VG

Men barna som blir født for tidlig i Gaza, risikerer å aldri kunne puste for egen maskin. De siste to årene har ikke sykehuset fått inn mer av den livsviktige lungemedisinen, og det lille som finnes tilgjengelig på Gazas apoteker har gått ut på dato og er langt mindre effektiv. Essa vet ikke riktig hvorfor, men nevner at det er færre donasjoner fra utlandet.

VG i det kriserammede Somalia: Arafat (1) dør av sult

UTEN NAVN: Flere av babyene er så små at de ikke har fått navn ennå. Foreldrene deres får ikke lov til å holde dem på grunn av infeksjonsfaren. Foto: Harald Henden/VG

Pasientene dør fra henne

Hver tredje time sprøyter sykepleieren Majd el-Mobasher (25) syv milliliter brystmelk fra babyenes mødre inn i tuben som er koblet til de bitte små leppene.

les også

Slår alarm om akutt sultkrise i Jemen

Ideelt sett skulle el-Mobasher bare ha jobbet med én baby, for å redusere smittefaren hos de svake babyene, men hun må passe på syv om gangen.

– Når jeg kommer tilbake på jobb etter et skift, er det alltid en baby som er borte. Noen ganger er den utskrevet, andre ganger er den død. Det gjør meg trist, for jeg har rukket å få en relasjon til dem, sier sykepleieren.

VG I GAZA: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder