Menneskets opphav funnet

(VG Nett) Forskere tror de har funnet vårt eldste direkte opphav. Funn av fossiler i Etiopia kaster nytt lys teorien om hvem vi stammer fra og hvordan mennesket erobret jorden.

  • Bodil Fagerheim

De siste funnene gir solid støtte til teorien om at menneskets vugge sto i Afrika og bekrefter teorien om at de gåtefulle neandertalere, ikke er våre fjerne forfedre, ifølge forskerne.

Direkte opphav til mennesket

I den britiske forskningsjournalen Nature,skriver forskerne at funnene gir avgjørende bevis for hvor, når og under hvilke forhold homo sapiens vokste frem og at de representerer trolig det direkte opphavet, anatomisk sett, til det moderne mennesket.

Tim White og Clark Howell, begge professorer i antropologi ved Berkeley-universitetet i California, og geologen Giday WoldeGabriel, ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico, har ledet forskningsarbeidet.

Funnene er blitt kalt homo sapiens idaltu (idaltu betyr eldre på afar, språket i Etiopia).

Stor hjerne

Gjennom møysommelig arbeid med fossiliserte biter, viser en skalle som rommer en stor hjerne.

Sammenlignet med nåtidens menneske viser forskjeller og likheter av hodeskallenes trekk, at fossilene tilhørte medlemmer av homo sapiens, men også en underart av den.

Det anatomiske moderne mennesket, en underart som kalles homo sapiens sapiens, utviklet seg gradvis fra homo sapiens idaltu.

De tidligste restene som kan stamme fra homo sapiens sapiens er funnet i Sør-Afrika, Etiopia og Midtøset, og er omkring 100.000 år gamle.

Molekylære studier, basert på forandringer av DNA i løpet av en lang periode, har kommet fram til at moderne mennesker entret scenen for omkring 150.000 år siden i Øst-Afrika, og at de utvandret til andre områder av jorden etter hvert.

Multiregional modell

Kritikere mot denne teorien har en annen multiregional modell, hvor de hevdet at det moderne mennesket ikke oppsto bare ett sted, men flere steder i Afrika og Europa samtidig.

Ut fra denne teorien vil homo sapiens i Europa ha sprunget ut av neandertalerne, som oppsto for omkring 400.000 år siden og døde ut for 30.000 år siden.

Spørsmålet er om neandertalerne døde ut fordi de var involvert i utviklingen av det moderne mennesket.

Dette bestrider professor Howell. Han mener at Idaltu-fossilene viser at arter nær mennesket vokste fram i Afrika lenge før neandertalerne døde ut.

-Dermed demonstrerer dette endelig at det aldri har vært et neandertalernivå i utviklingen av mennesket, sier Howell.

well.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder