MØTTE OPP FOR OBAMA: Tidligere president George H.W. Bush utenfor Kongressen i Washington på dagen da tidligere president Barack Obama inntok Det hvite hus i 2009. Foto: Reuters

USAs 41. president George H.W. Bush er død

Tidligere president i USA George H.W. Bush er død, 94 år gammel.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Carina Hunshamar
 • Malene Birkeland

Artikkelen er over ett år gammel

George Herbert Walker Bush var president i USA fra 1989 til 1993, og var USAs 41. president. Hans sønn, George W. Bush, var også tidligere president i USA mellom 2001 og 2009.

– Jeb, Neil, Marvin, Doro og jeg er triste for å kunngjøre at etter 94 bemerkelsesverdige år, er vår kjære far død, skriver hans sønn George W. Bush i en uttalelse.

– George H.W. Bush var en mann av høyeste karakter og den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om.

les også

George H.W Bush er død: Hylles verden rundt

Washington Post melder om at 94-åringen gikk bort fredag.

– Hele Bush-familien er takknemlig for medfølelsen og for dem som har bedt for pappa, og for kondolansene fra våre venner og medborgere, skriver George W. Bush.

GIKK BORT: Tidligere president i USA, George H.W. Bush er død. Han ble 94 år gammel. Foto: Shaun Best / Reuters

Bush ble født i Milton i Massachusetts den 12. juni i 1924, og var sønn av Prescott Bush og Dorothy Walker. Bush vokste opp i et privilegert miljø. Både faren og morfaren tjente seg rike på investeringer på Wall Street.

Under 2. verdenskrig tjenestegjorde Bush som flyger for den amerikanske marinen i Stillehavet. Samme år som krigen tok slutt giftet han seg med Barbara Pierce og begynte deretter på prestisjeuniversitetet Yale.

Med en bachelorgrad i Økonomi i baklommen, tok han med seg familien til Texas og begynte å jobbe i oljebransjen. Innen han fylte 40 år hadde han tjent sin første million, og eide sitt eget oljeselskap.

les også

Familien samler seg rundt Barbara Bush – har avsluttet sin medisinske behandling

Ekteparet Bush hadde seks barn. En av døtrene døde derimot av leukemi da hun var bare tre år gammel.

Hans kone Barbara Bush gikk bort i april, 92 år gammel. Paret hadde da vært gift i 73 år.

BUSH: Tidligere president i USA, George H.W. Bush døde fredag. Her sammen med sin kone Barbara som gikk bort i april. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo/ NTB scanpix

Lang politisk karriere

Som republikaner hadde han en lang politisk karriere før han ble president. Det var på 1960-tallet at han fikk politiske ambisjoner. Ved valget i 1964 ledet han ett av Republikanernes fylkeslag og utfordret den sittende demokratiske senatoren. Bush tapte valget, men ble to år senere sendt velgerne ham til Washington med en plass i Representantenes hus.

les også

George H.W. Bush innlagt på sykehus

Etter å ha sittet i Kongressen, vært USAs utsending til Kina og direktør for etterretningsorganisasjonen CIA, hadde han fått nye ambisjoner. I 1979 kunngjorde han sitt kandidatur, men på Republikanernes landsmøte ble Reagan nominert som partiets presidentkandidat.

VISEPRESIDENT: President Bush taler i Houston i Texas etter at han ble gjenvalgt som visepresident i 1984. Foto: F. Carter Smith /AP Photo/ NTB scanpix

Bush var visepresident fra 1981 til 1989, da Ronald Reagan satt ved roret i Det hvite hus. Etter åtte år, ble det Bushs tur til å ta over styringen.

les også

Bush senior forsvarte sønnen

USAs president

20. januar 1989 ble George Herbert Walker Bush tatt i ed som USAs 41. president. Fra Bush sin tid som president var han spesielt kjent for å ha vært med å føre stormakten gjennom den siste delen av den kalde krigen.

I løpet av hans første år i Det hvite hus falt Berlin-muren. Så møttes han og Sovjet-lederen Mikhail Gorbatsjov i et toppmøte på Malta noen uker senere. Toppmøtet skulle bane vei for Den kalde krigens slutt.

Bush huskes også for å ha sendt soldater til Panama i 1989 for å avsette diktatoren Manuel Noriega.

Politisk dynasti

Familien blir omtalt som et av USAs mest prominente politiske dynastier. Etter at Bush gikk av som president, flyttet Bush tilbake til Texas, men familien var ikke ferdig med Amerikansk politikk. George H.W. Bush var sønn av senator Prescott Bush og ble etter hvert far til en president og guvernør.

I 2001 ble eldstesønnen George W. Bush valgt til president. W. Bush tjente som USAs 43. president fra 2001 til 2009. Før han ble tatt i ed som USAs president, var han guvernør av Texas.

Stolt far: Braste i gråt

De to fremsto imidlertid som svært ulike politikere, og det er uvisst hva faren egentlig syntes om sin sønns innsats og «krig mot terror».

Mens Bush senior mente det ville være for risikabelt, både menneskelig og politisk, å forsøke å styrte Iraks diktator Saddam Hussein i forbindelse med den første Golfkrigen, var det nettopp dette Bush junior valgte å gjøre et drøyt tiår senere.

Lillebror John «Jeb» Bush har også fulgt i farens politiske fotspor. Han har tidligere vært Florida-guvernør og kunngjorde sitt kandidatur i 2015. Han tapte valget i 2016 mot president Donald Trump.

les også

George (36) kan bli Bush-dynastiets nye stjerne

Nå stiller barnebarnet George Prescott Garnica Bush til valg som landkommisjonær i Texas.

Obama kondolerer

Den tidligere presidenten Barack Obama hyller Bush i en uttalelse lagt ut på Twitter.

– Amerika har mistet en patriot og en ydmyk tjener i George Herbert Walker Bush. Mens våre hjerter er tunge i dag, er de også fylt med takknemlighet, skriver Obama og sender sin kondolanse til familien.

– Våre tanker er med hele Bush-familien i kveld – og alle som ble inspirert av George og Barbaras eksempel.

USAs president Donald Trump hyller også den tidligere presidenten i en uttalelse lagt ut på Twitter.

– President Bush har alltid funnet måter å legge listen høyere. Som en ung mann, var han kaptein på baseball laget til Yale, deretter ble han den yngste flyger for den amerikanske marinen under andre verdenskrig.

– Med god dømmekraft, sunn fornuft og godt lederskap, ledet president Bush vår nasjon, og verden, til en fredelig og seirende slutt på den kalde krigen.

Clinton: - Takknemlig for hvert minutt jeg tilbrakte med ham

Tidligere president Bill Clinton vant valget mot Bush i 1993.

Huffington Post har brevet som Bush skrev til Clinton da han forlot Det Hvite hus blitt publisert.

I brevet, datert 20.januar 1993 skriver Bush følgende:

Da jeg gikk inn i i dette kontoret akkurat nå følte jeg den samme følelsen av beundring og respekt som jeg følte for fire år siden. Jeg vet du vil føle det også.

Jeg ønsker deg stor lykke her. Jeg har aldri følt på ensomheten som noen presidenter har beskrevet.

Det vil være tøffe tider, gjort enda vanskeligere av kritikk som du kanskje ikke synes er rettferdig. Jeg er ikke god til å gi råd; Men bare ikke la kritikerne ta fra deg motet, eller dytte deg ut av kurs.

Du vil bli vår president når du leser dette brevet. Jeg ønsker deg vel. Jeg ønsker familien din vel.

Din suksess er nå vårt lands suksess. Jeg heier på deg.

Twitter har Bill Clinton skrevet at han og Hillary sørger over den tidligere presidentens bortgang - og de takker Bush for hans livslange tjeneste, kjærlighet og vennskap.

– Jeg er takknemlig for hvert minutt jeg tilbrakte med ham og jeg vil alltid betrakte vårt vennskap som en av livets største gaver, skriver Clinton.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. George H.W Bush er død: Hylles verden rundt

 2. Farvel til en æra

 3. Her ligger Sully foran president Bush sin kiste

 4. Lundestad om Bush: – En gentlemann, men kunne framstå som slugger i valgkamp

 5. USAs øverste dommer ut mot Trump-uttalelse

Fra andre aviser

 1. USAs tidligere president George H.W. Bush er død

  Bergens Tidende
 2. George W. Bush mintes sin far med humor og følelser

  Aftenposten
 3. Tar farvel med den «beskjedne» presidenten

  Bergens Tidende
 4. Hunden Sully er med på Bushs siste reise

  Bergens Tidende
 5. Tusenvis tok farvel da George H.W. Bush ble stedt til hvile i Texas

  Bergens Tidende
 6. Fire eks-presidenter fordømmer rasisme: - De har trådt frem fordi Donald Trump ikke passer jobben sin

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder