Obama med Trump-stikk fra scenen i Norge

HELLERUDSLETTA (VG) USAs tidligere president Barack Obama fikk spørsmål om hva han ville gjort hvis han kunne vært president i ytterligere én dag. Han kom også med et klart råd til dagens 20-åringer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forventningene var skyhøye. Publikum hadde gledet seg i månedsvis. Noen hadde betalt opptil 32 000 kroner for å få oppleve en av de største folketalerne i moderne tid, Barack Obama.

les også

Trump om Kavanaugh: – Jeg er med ham hele veien

3000 drakt- og dresskledde næringslivstopper mistet alle hemninger da Barack Obama åpenbarte seg på scenen under Oslo Business Forum. De jublet, klappet og skapte en euforisk stemning da den tidligere amerikanske presidenten snakket til en norsk publikum for første gang siden Nobelpris-foredraget for ni år siden.

Bakgrunn: Obama på plass i Norge

På spørsmål om hva han ville gjort hvis han kunne vært president i ytterligere én dag til, var han klar i sin sak:

– Sannheten er at hvis jeg hadde vært president i én dag ville jeg ikke fått gjort så mye. Man styrer som president et stort skip som krever mange mennesker og mye tid, bare om du skal snu retningen noen meter:

les også

Michelle Obamas hete comeback

Pluss content

– Det jeg prioriterer mest nå er kampen mot klimaendringene. Parisavtalen var et skritt i riktig retning, men det var kun et lite skritt. Akkurat nå går det ikke fort nok, og vi har dessverre også en administrasjon i USA som føler det annerledes rundt dette temaet enn meg, uttalte Obama – samtidig som han påpekte at det fantes løsninger i ny teknologi, men at endringer krever handling på politisk nivå.

Dermed kom han med et tydelig stikk til nåværende president Donald Trump, som besluttet å trekke USA ut av hele Parisavtalen.

Obama om New York Times-kronikken: – Dette er farlige tider

Fra scenen hadde han også en beskjed til unge mennesker:

les også

Obama-rådgiver om presidents forrige Oslo-besøk: – Ristende av angst

Pluss content

– Jeg merker at mine døtre vet mer om ting enn det jeg gjør, selv om jeg selvsagt vet mye mer enn dem om andre ting. Man må kultivere unge talenter eller så vil bedriften din ta skade av det. Parisavtalen ble langt på vei muliggjort av en ung mann på mitt team, hadde jeg, i dette tilfellet, valgt en eldre medarbeider ville ikke resultatet ha blitt det samme, sier Obama.

– En god leder er en som ser sine egne svakheter og kjenner sine sterke sider, det er en som kan bygge gode team rundt seg, en som ser totaliteten og ikke går seg vill i enkeltheter.

STOR PÅGANG: Den store konferansesalen var fullsatt da USAs tidligere president Barack Obama samtaler med Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Da president Obama fortalte hvordan han ofte motiverte staben sin, brukte han noen sitater fra filmen «The Departed».

– Det er en scene fra filmen hvor en krimtekniker spør en politimann: «Hvem er du?

«Jeg er han som får jobben min gjort, og du må være han andre», var svaret som ble gitt. Den brukte jeg i Det hvite hus. Jeg sa til mine folk, «ikke vær han andre».

På spørsmål om hvilke råd Barack Obama ville gitt seg selv i et tilbakeskuende perspektiv, svarte han:

– Da jeg var 20 år var en veldig seriøs person, jeg leste mye, skrev og gikk lange turer. Til dagens 20-åringer vil jeg si: Ta det rolig, snakk med jenter og gå på dans. Ved 30 år ville jeg ha fundert på hvordan man skulle klare å balansere forholdet mellom jobb og familie. Folk bør ikke bli for opptatt av jobben og ende som arbeidsnarkomane.

les også

Forsinket Trump: – Irans ledere plyndrer sine egne

– De mest suksessrike menneskene jeg kjenner, klarer å balansere mellom familie, venner og jobb. Dette blir bedre etter hvert som kvinner kommer i posisjon og nekter å velge mellom familie og jobb.

– Skulle jeg gi meg selv et råd da jeg ble president ville det være: Begynn å farge håret tidlig. Når det begynner å gråne, er det for sent, avsluttet Barack Obama til latter og store klappsalver.

STJERNEBESØK: USAs tidligere president Barack Obama gjestet Oslo Business Forum onsdag ettermiddag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

les også

Duterte beklager at han kalte Obama for «horesønn»

Han var videre opptatt av at folk må kunne innrømme at det ikke er alt de kan forstå, og mener selv han har spurt helt til han forsto.

– På en av mine første dager i Det hvite hus spurte jeg forsvarsminister Robert Gates, «Bob, du har jobbet for syv presidenter, hvilket råd kan du gi meg? «Mr. president, det jeg kan garantere deg er at akkurat i dette øyeblikk er det en eller annen som jobber for deg, som gjør en forferdelig feil, svarte forsvarsministeren».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder