MØTES: Nord-Koreas leder Kim Jong-un var smilende fornøyd da han tok imot Sør-Koreas sikkerhetssjef Chung Eui-yong i Pyongyang onsdag. Foto: South Korea Presidential Blue House / Yonhap via AP / NTB scanpix

Kim og Moon møtes for å diskutere atomnedrustning

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in møtes 18.–20. september i Pyongyang for å diskutere en fullstendig atomnedrustning.

Magnus.Braaten@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kim møtte onsdag den sørkoreanske delegasjonen ledet av spesialutsending Chung Eui-yong i Pyongyang. På møtet ble partene enige om rammene for et toppmøte mellom Kim og Moon senere i september, bekrefter sørkoreanske myndigheter.

I etterkant av møtet har det myndighetskontrollerte nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA publisert en sak der Kim siteres på at han ønsker «fullstendig å eliminere faren for en væpnet konflikt og frykten for krig på Koreahalvøya».

les også

USA tror Nord-Korea utvikler nye missiler

Den nordkoreanske lederen sier videre at han vil forvandle Koreahalvøya til «en vugge av fred, uten atomvåpen og atomtrusler».

USAs president Donald Trump og Kim kom til en vag enighet om atomvåpennedrustning i juni i år da de to møttes i Singapore, men siden det har ting gått i stå. To måneder senere konkluderte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med at ingenting indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet.

Trump måtte avlyse utenriksminister Mike Pompeos reise til Nord-Korea i forrige uke på grunn av mangel på framgang i prosessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder