BETRODD: Kim Jong-un og søsteren Kim Yo-jong skal ha et nært forhold. Lørdag spiste hun lunsj med Sør-Koreas president i Seoul. Foto: STR / KCNA VIA KNS

Kim Jong-uns betrodde søster inviterer Sør-Koreas president til Pyongyang

Kim Jong-un ønsker Sør-Koreas president Moon Jae-in velkommen til Nord-Korea. Det vil i så fall være første gang på elleve år statsoverhodene i de to nabolandene møtes.

 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over to år gammel

Kim Jong-uns søster besøker Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL. Lørdag spiste hun lunsj med Moon i presidentpalasset i Seoul. Det var under dette møtet at hun på vegne av broren inviterte den sørkoreanske presidenten på offisielt besøk til Nord-Korea.

Ifølge invitasjonen er Nord-Koreas leder villig til å ta imot den sørkoreanske presidenten snarest mulig, opplyser en talsmann for Moon.

– Invitasjonen er symboltung og betydningsfull. Det er overraskende hvor raskt tilnærmingen har gått etter nyttår, sier journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø.

les også

Kims søster på plass ved siden av USAs visepresident Pence

Ligger til rette

Etter Korea-krigen har det bare skjedd to ganger tidligere at et sørkoreansk statsoverhode har besøkt nabolandet i nord. Sist gang det skjedde var i 2007.

Nå kan forutsetningene være på plass for et nytt toppmøte på den koreanske halvøya.

– Forholdet har virket veldig spent det siste året med missiltestene i fjor. Men nå kan du ha fått en situasjon der mer ligger til rette for tilnærming og forhandling. Vi ser at Washington og Trump snakker med Beijing. Vi har en president i Sør-Korea som ønsker en tilnærming til nabolandet. Og Nord-Korea har vist at de har den militære styrken de lenge har ønsket seg, sier Sæbø.

– Hvor sannsynlig er det at besøket vil finne sted?

– De første signalene fra president Moon Jae-in virker positive. De utelukker ikke et besøk, men sier at de vil ha noen betingelser om å kunne snakke om Nord-Koreas atomprogram, sier Sæbø.

MØTE: Sør-Koreas president Moon Jae-in, (tredje fra høyre) snakker med Kim Yo-jong (andre fra venstre) under et møte i presidentpalasset lørdag. Foto: Foto: Kim Ju-sung / Yonhap via AP / NTB scanpix

les også

Kim Jong-uns lillesøster besøker OL i Sør-Korea

En betrodd kvinne

Besøket fra Kim Yo-jong (30) til Sør-Korea er første gang et medlem av det regjerende familiedymastiet besøker nabolandet siden 1953. Under åpningssermonien i OL fredag, sto søsteren ved siden av den amerikanske visepresidenten, Mike Pence.
At det var nettopp Kim Yo-jong som overbrakte den historiske invitasjonen er ingen tilfeldighet. Sun Heidi Sæbø gir i mars ut en ny bok om Kim Jong-un og familien, hun beskriver forholdet mellom det nordkoreanske søskenparet som tilsynelatende nært.

les også

Nord-Korea holdt stor militærparade før OL-åpningen

– Posisjonen hennes viser at hun er betrodd og Kim Yo-jong har fått en viktig rolle i familien og propagandaapparatet, sier Sæbø.

– Allerede som barn skrøt hennes far Kim Jong-il av datteren i møtet med utenlandske diplomater, og i fjor fikk hun plass i politbyrået som er regimets mektigste organ.

PARADE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un ser på en militærparade landet gjennomførte torsdag. Dagen før OL-åpningen i nabolandet. Foto: KCNA / TT / NTB Scanpix

Vil normalisere forholdet

Sør-Koreas president Moon Jae-in har ytret et sterkt håp om at vinter-OL kunne bidra til å normalisere forholdet mellom Nord- og Sør-Korea.

Det har vakt sterke reaksjoner i hjemlandet at Moon som har en fortid som menneskerettsadvokat og demokratiforkjemper, har gått såpass langt i å komme Nord-Korea i møte.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at presidentbesøket i juni 2000 var sist gang statsoverhodene i de to landene møttes. Men det har også vært ett senere toppmøte i Pyongyang i oktober 2007.

Mer om

 1. Sør-Korea
 2. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Historisk møte: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøkte Sør-Korea

 2. Kim imponert over Sør-Koreas gjestfrihet

 3. Det historiske møtet rørte storspionen til tårer

 4. Sør- og Nord-Korea enige om å avslutte krigen

 5. Nord-Korea holdt stor militærparade før OL-åpningen

Fra andre aviser

 1. Nord-Koreas leder Kim Jong-un inviterer Sør-Koreas president til Pyongyang

  Aftenposten
 2. Nord-Koreas Kim Jong-un på toppmøte i Sør-Korea: – Overveldet av følelser

  Aftenposten
 3. Historisk toppmøte ga erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøyen

  Bergens Tidende
 4. Ingen i familien har tidligere besøkt Sør-Korea. Nå går Nord-Koreas «førstesøster» en sjarm-etappe under OL.

  Aftenposten
 5. Lederne i Nord- og Sør-Korea ønsker å møtes i Pyongyang. Det skaper et stort problem for Donald Trump.

  Aftenposten
 6. Nordkoreansk OL-deltakelse skaper splid mellom USA og Sør-Korea

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder