KAOTISKE TILSTANDER: Bilder fra Patong på Phuket mandag 27. desember. Flere hundre nordmenn i dette området er fremdeles savnet etter katastroften. Foto: Scanpix/EPA

13 nordmenn omkommet

- Har ikke kontakt med flere hundre

(VG Nett) 13 nordmenn er omkommet i flombølgekatastrofen. Norske myndigheter frykter tallet kan øke dramatisk.

  • Morten Øverbye
  • Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Utenriksdepartementet arbeider nå med å få oversikt over nordmenn i de rammede områdene.

- Dette kan være en av de største katastrofene som har rammet nordmenn i utlandet, sa Petersen.

- Det er flere hundre nordmenn vi nå forsøker å komme i kontakt med. Vi må være forberedt på at mange av de vi nå forsøker å kontakte kan være i de rammede områdene, og at de kan være skadet eller omkommet, sa Petersen, som la til at dette er store tall for et lite land som Norge.

Baby omkom

De fleste av nordmennene som er omkommet ble drept av flodbølgene i Thailand. Blant dem er en åtte måneder gammel baby som ble revet ut av sin fars armer i en hotellresepsjon. Faren klarte å holde på et eldre søsken. Også ett annet søsken reddet seg unna dødsbølgen.

De norske turistene i Thailand er konsentrert om Phuket, Krabi og Khao Lak, steder som er hardt rammet av flodbølgene. Norske turister ved Krabi fryktet i kveld nye flodbølger.

- Vi har blitt fortalt at det skal komme en ny flodbølge, men dette varselet er usikkert, og foreløpig vet vi ikke hva som skjer, forteller Margreth Soukup (18) fra Fredrikstad på telefon til NTB.

Mandag morgen ble det registert et nytt skjelv ved den indonesiske øya Sumatra. Meteorologer i flere sør-asiatiske land varslet at dette kunne føre til mindre flodbølger i regionen. Sent i kveld var det imidlertid ikke kommet rapporter om nye bølger.

AVVISER KRITIKK: Utenriksminister Jan Petersen er forbauset over kritikken, og avviser at UD hindret politiet i å ta over arbeidet med å registrere savnede. Foto: Scanpix

- Det er både barn og voksne blant dem, og i minst ett tilfelle er det både barn og voksne i samme familie, opplyser avdelingsdirektør Sjur Torgersen i UD.

I kveld stilte Kripos to identifiseringsteam til rådighet for thailandske myndigheter. Teamene skal bistå i det vanskelige arbeidet med å identifisere de mange tusen døde.

- De skal settes inn der thailandske myndigheter mener det er behov, sier pressetalskvinne i Anne Lene Dale Sandsten i UD.

Norske barn

Utenriksminister Petersen sa på pressekonferansen tidligere i dag at de hardest rammede områdene ennå ikke er besøkt av UD eller representanter for norske turoperatører.

Utenriksministeren sa at han var kjent med at norske barn går rundt på leting etter sine savnede foreldre i Phuket.

Catherine Andersen i UD sier i kveld til VG Nett at meldingene om disse barna, fremdeles ikke kan bekreftes av den norske ambassadens ansatte i området.

- Ambassaden har fått instruks om at det er hovedprioritet å gi dem all den hjelp det er mulig å gi, sier Andersen.

Hun sier at nordmenn som er i området, bør ta kontakt med norske myndigheter, som har opprettet et informasjonsenter på Phuket International Hospital.

- Vi er glade for alle som kan gi informasjon. Det gjør at vi kan få lokalisert flere, sier Andersen.

Kaosartet

- Det er kaosartet. Det ligger skadde mennesker overalt, i korridorer, i venterom, på gulvet, overalt. På et av sykehusene opereres pasienter mer eller mindre i entréen, sier Aftonbladets reporter Oisin Cantwell.

Han har reist rundt til sykehusene i området.

- Alle får behandling, men de må vente veldig lenge, sier han.

Den svenske ambassadøren Jonas Hafström tok seg frem til det isolerte området for å lete etter savnede svensker, skriver nyhetsbyrået TT.

- Det ligger en kraftig likstank over hele området.

Han kunne fortelle om et område som var lagt mer eller mindre i ruiner av flodbølgene.

- På en 20 kilometer lang veistrekning på begge sider av Khao Lak er alt skrapet bort fra vannskorpen og 500 meter innover, sier Hafström til TT.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder