SKADET: En pakistansk far får hjelp til sønnen sin som ble skadet da jordskjelvet rammet i natt. Foto: AP

SKADET: En pakistansk far får hjelp til sønnen sin som ble skadet da jordskjelvet rammet i natt. Foto: AP

Dødstallene stiger

(VG Nett)Her prøver en fortvilet far og hjelpe sin skadede sønn etter jordskjelvet som rammet Pakistan, India og Afghanistan i natt. Flere hundre er skadet og minst tusen mennesker har omkommet i katastrofen.

Julie Hæhre
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

I Muzaffarabad, områdets hovedstad, skal de fleste hus være skadet og flere skoler og sykehus ha kollapset.

Dødstallene er ventet at vil stige utover kvelden og de nærmeste dagene. Det er vanskelig å få full oversikt fordi telefonlinjene er nede og mobiltelefonnettet er overbelastet. Det er klart at hele landsbyer er utslettet og svære leilighetskomplekser har falt sammen i de kraftige jordskjelvene. Skjelvene har også utløst jordskred mange steder.

I den pakistanske hovedstaden Islamabad kollapset to tietasjes boligblokker med rundt 75 leiligheter. Over 100 mennesker fryktes å være sperret inne i ruinene.

I alt frykter mann at 1700 mennesker har mistet livet i jordskjelvet som målte 7,6 på Richters-skala og rammet Pakistan, Afghanistan og India.

Nordmenn i området

Flere nordmenn skal ha befunnet seg i områdene hvor jordskjelvene rammet. I ettermiddag innkalte UD til krisemøte hvor de vurderte sitasjonen.

- Vi har hatt et møte i krisestaben her i utenriksdepartementet. Så langt har vi valgt å øke bemanningen her for å svare på telefoner som kommer inn til departementet her i Norge. Ambasaden der nede har sagt at de har situasjonen, slik den er nå under kontroll, og vi har derfor valgt å ikke sende representanter fra UD ned til det rammede området, forteller presserådgiver Anne Kjersti Shaw til VG Nett.

En norsk kvinne som kan ha befunnet seg i en bygning som har kollapset er fortsatt savnet. Det letes nå i ruinene etter kvinnen. UD har også mottatt såkalt bekymret-melding på 10-12 nordmenn som kan ha befunnet seg i området.

Søker kontakt med fire nordmenn

- Ambassaden jobber nå med å komme i kontakt med norske miljøer. Det jobbes også med å komme i kontakt med personer som har registrert seg på ambassaden i Islamabad og som vi vet befinner seg i området. De fleste personene vi har fått bekymret-melding på har vi vært i kontakt med. Vi har ennå ikke fått snakket med et reisefølge på fire som vi vet befinner seg i et av områdene som har vært rammet. Dette er imidlertid et område hvor det er vanskelig å komme i kontakt med folk under normale omstendigheter også, sier Shaw. Hun legger til at det ikke er kommet nye meldinger om savnede nordmenn i området.

Ambassadør i Pakistan, Janis Bjørn Kanavin, sier til NRK Dagsrevyen i kveld at de har vært i kontakt med de fire nordmenne og at de er i god behold.

UDs reiseråd for området er uendret. Det gjeldende reiserådet for Pakistan er å vise aktsomhet, og registrere seg på den norske ambassaden i Islamabad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder