Hard kamp om USAs sikkerhet

(VG Nett) Bush og Kerry konkurrerer om å sanke stemmer på Osama bin Ladens gjenopptreden.

  • Tiril Amundsen Skarstein

Artikkelen er over 15 år gammel

Nasjonal sikkerhet har blitt det viktigste diskusjonstemaet tre dager før valget i USA.

President George W. Bush og senator John Kerry står sammen om å fordømme Osama bin Laden.

- Det amerikanske folk lar seg ikke skremme eller påvirke av uttalelser fra landets fiende nummer én, uttalte Bush i ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men det er ikke til å stikke under en stol at terroristen har dukket opp igjen «på et tidspunkt hvor det kan få store konsekvenser», for å bruke presidentens egne ord.

- Vi vil gjøre Amerika tryggere, understreket demokratenes presidentkandidat John Kerry under sin kampanje i Wisconsin i dag.

- Den som sitter i det ovale rommet vil avgjøre resultatet av krigen mot terror, påpekte Bush i Michigan.

- Økt fokus på terrorisme

- Bin Ladens videotape vil gi president Bush medvind nå mot slutten av valgkampanjen, ved at den setter et økt fokus på terrorisme, tror den republikanske senatoren John McCain.

- De som ikke har bestemt seg ennå vil gå til stemmeurnene og stemme på den de tro best kan forsvare landet, skal han ha uttalt ifølge AP.

- Lot bin Laden unnslippe

Kerry kjempet derimot i dag for å bruke bin Ladens gjenopptreden til sin fordel.

Presidentkandidaten holder Bush ansvarlig for at bin Laden unnslapp, og mener at krigen i Irak flyttet viktige ressurser fra Afghanistan.

I dag understreket han at amerikanerne kunne ha fått tak i bin Laden i Tora Bora-fjellene i Afghanistan mot slutten av 2001, hvis de hadde satt inn bakkestyrker.

Samtidig kom han med et løfte om å kjempe en smartere, mer effektiv, tøffere og mer strategisk kamp mot terror.

- De er barbarer, og jeg vil fange eller drepe terroristene uansett hvor de er, og uansett hva det måtte koste, skal presidentkandidaten ha uttalt under sin kampanje i Florida, ifølge AP.

Bruker videoen

Videoopptaket, der bin Laden tar på seg ansvaret for 11. september-angrepene, fikk presidentkandidatene til å understreke at de må stå sammen i kampen mot USAs trussel. Men uttalelsene er svelget i framstøt for å vinne viktige stemmer før valget, skriver AP.

Presidentkandidatene kjemper nå om å overbevise de amerikanske velgerne om at de er best egnet til å forsvare landet. Samtidig kritiserer de hverandre for å misbruke bin Ladens video i valgkampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder