FORSVUNNET: Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) fra Saudi-Arabia forsvant sporløst etter et besøk ved det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Foto: Hasan Jamali / AP

Khashoggi-saken: Trump antyder straffetiltak mot Saudi-Arabia

ISTANBUL/OSLO (VG) – Det vil bli strenge straffetiltak, sier USAs president om forsvinningen av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Edda Drægni

Artikkelen er over ett år gammel

Det er snart to uker siden den saudiske journalisten Jamal Khashoggi (59) forsvant sporløst etter et besøk ved det saudiske konsulatet i Istanbul.

Forsvinningssaken truer det skjøre forholdet mellom Saudi-Arabia og Tyrkia, men også kongedømmets relasjoner i Vesten.

Bakgrunn: Dette er Khashoggi-saken

– Vi skal komme til bunns i dette, og det vil bli strenge straffetiltak, sier USAs president Donald Trump i et intervju med CBS' nyhetsmagasin «60 minutes», som utkommer søndag.

Trump vil ikke avslutte våpensalg

Den regimekritiske journalisten er ikke blitt sett siden 2. oktober, og tyrkiske myndigheter mener at han er blitt drept på mest brutale vis. Saudi-Arabia nekter for dette.

Trump åpner for at saudierne likevel kan være ansvarlige.

– Kan de ha gjort det? Ja, sier Trump i intervjuet.

Da Trump ble spurt om hva slags straff Saudi-Arabia eventuelt kan vente seg, ga ikke presidenten uttrykk for at det innebar å begrense våpensalget til Saudi-Arabia, som er det analytikere mener er USAs sterkeste kort.

– Jeg vil ikke ødelegge jobber. Jeg vil ikke miste en sånn type bestilling. Og vet du hva? Det finnes andre måter å straffe på, forklarte han.

les også

Selger bomber til Saudi-Arabia: Opposisjonen reagerer kraftig på milliardinvestering

Hevder Apple Watch gjorde opptak av drapet

Det er tidligere blitt spekulert i den såkalte Apple Watch-klokken som Khashoggi skal ha hatt på seg da han besøkte det saudiske konsulatet, kunne gi svar på hva som skjedde med ham.

Lørdag melder Sabah, en regjeringslojal tyrkisk avis og et rent talerør for president Recep Tayyip Erdogan, at de tyrkiske etterforskerne skal sitte på kronbeviset i saken:

«Øyeblikkene da Khashoggi ble avhørt, torturert og drept ble tatt opp av Apple Watch», skriver avisen lørdag. Det skal være snakk om både video- og lydopptak.

les også

Forloveden til forsvunnet journalist ber Trump om hjelp

Journalistens forlovede, tyrkiske Hatice Cengiz, sto utenfor konsulatet og ventet på Khashoggi. Hun skal ha oppbevart mobiltelefonen hans, ettersom den ikke er tillatt inne på konsulatet. Siden hun sto nærme geografisk, skal smartklokken ha klart å synkronisere data til mobiltelefonen.

Khashoggi skal ha skrudd på opptaksfunksjonen før han gikk inn på konsulatet, i frykt for at noe skulle inntreffe, ifølge Sabah.

CNN: Ikke Apple Watch, men tyrkisk overvåkning

Ifølge Apples anvisninger må Apple Watch være tilkoblet enten WiFi eller Bluetooth (hvis telefonen er innenfor rekkevidde) for å kunne kommunisere med en iPhone.

CNNs etterretningsekspert mener det er lite sannsynlig at dette kan ha skjedd.

– Jeg tror at det som har skjedd, er at tyrkerne overvåker det saudiske konsulatet, sier Robert Baer ved CNN.

Avisen Sabah melder videre at da de saudiske agentene oppdaget klokken, klarte de å låse den opp ved å bruke Khashoggis fingeravtrykk etter at han var død. Apple-klokkene har imidlertid ikke teknologi som muliggjør dette, ifølge CNN.

APPLE WATCH: Khashoggi skal ha hatt på seg en smartklokke fra produsenten Apple da han besøkte det saudiske konsulatet i Istanbul. Foto: Øystein Larsen-Vonstett, VG

Bestialske detaljer

Forsvinningssaken har fått voldsom oppmerksomhet verden over. Delvis på grunn av sine bestialske detaljer, med påstander fra tyrkisk side om at Khashoggi skal ha blitt partert av en drapsliga på 15 mann, sendt i ens ærend fra Riyadh på oppdrag fra kronprins Mohammed bin Salman. Senere skal liket ha blitt fraktet ut i all hemmelighet i mindre bokser, og flydd ut av landet, hevder tyrkiske kilder.

les også

Familien til forsvunnet journalist: Vi stoler på Saudi-Arabia

Saudi-Arabia avviser alle anklagene, og mener Khashoggi forlot det saudiske konsulatet på egen hånd, og siden forsvant sporløst. Det saudiske konsulatet hevder at overvåkningskameraet ikke gjorde opptak av nettopp dette.

Ingen av partene har foreløpig offentliggjort noe bevis i saken, men nå hevder altså tyrkiske myndigheter at de kan bevise at Khashoggi ble drept.

Truer forholdet mellom Saudi-Arabia og USA

Journalisten, som har ytret seg svært kritisk til Saudi-Arabias kronprins og hans styresett, har det siste året bodd i USA. Han var i Tyrkia for å gifte seg med sin forlovede, og trengte papirer til dette fra konsulatet.

Selv om sannheten om Khashoggis skjebne ikke er avdekket, er Saudi-Arabias regjering allerede blitt fryst ut av en rekke internasjonale aktører. Forholdet til USA, som egentlig er en viktig alliert, henger i en tynn tråd.

Lørdag uttalte president Donald Trump at Saudi-Arabia vil bli straffet dersom det viser seg at den savnede journalisten ble drept på landets konsulat, skriver Sky News.

HVA SKJEDDE HER? Tyrkia og Saudi-Arabia har svært ulike forklaringer på hva som skjedde inne på det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Foto: YASIN AKGUL / AFP

Sprikende teorier – skal etterforske sammen

Saudiske myndigheter har sendt en etterforskningsgruppe til Tyrkia, som skal undersøke Khashoggi-saken i samarbeid med tyrkiske etterforskere. Det til tross for den store uenigheten om hva som har skjedd.

Tyrkias president Erdogan benytter Khashoggi-saken til å fordømme Saudi-Arabias angrep på journalister og ytringsfrihet generelt. Samtidig er Tyrkia for øyeblikket det landet i verden med flest fengslede journalister, og det foregår en voldsom utrenskning blant akademikere og potensielle regimekritikere.

Les også

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Saudi-Arabia
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

 2. Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

 3. Erdogan: Vokter flyplass og konsulat etter forsvinningssak

 4. Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

 5. Journalist-forsvinningen: Pompeo på plass i Saudi-Arabia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder