Bombefunn i CNNs lokaler i New York: – Åpenbart en terrorhandling

Onsdag ble det gjort funn av en bombe i mediehuset CNNs lokaler i New York. Også Barack Obama og Hillary Clinton har fått tilsendt det som omtales som primitive rør-bomber.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

CNN-bygningen i New York ble onsdag evakuert etter det politiet bekrefter er et bombefunn. Ifølge politi-kommisjonær James O’Neill skal det også ha blitt funnet et brev med hvitt pulver inne i pakken.

Pakken skal være fra samme avsender som har sendt primitive rør-bomber til både Hillary Clinton, Barack Obama og den politiske aktivisten og milliardæren George Soros, opplyser sjef for antiterrorpolitiet i New York, John Miller.

les også

40 år siden «Unabomberens» terrorvelde begynte

Pluss content

– Det vi så her i dag var et forsøk på å terrorisere. Det var åpenbart en terrorhandling, sier byens borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid. Han oppfordret samtidig Trump til å «roe ned retorikken».

– Det er et klart politisk mønster i dette.

Også CNN-sjef Jeff Zucker trekker frem retorikken i Det hvite hus som et problem:

– Det er en total og fullstendig mangel på forståelse i Det hvite hus for alvorligheten i deres gjentatte angrep på media. Presidenten, og spesielt pressesekretæren, burde forstå at deres ord teller. Hittil har de ikke vist noen forståelse for det, skrev Zucker på Twitter i etterkant av bombefunnet.

Ingen er så langt pågrepet for å stå bak hendelsene, og Trump varslet fra talerstolen i Washington onsdag kveld at det var igangsatt full etterforskning.

– Vi skal ikke spare på noen ressurser for å komme til bunns i dette. Vi må komme sammen og sende én veldig klar, sterk og entydig beskjed, om at handlinger eller trusler om politisk vold ikke har noen plass i USA, sa Trump.

Han sa videre at handlingene er «avskyelige» og går imot alt «holdt hellig» som amerikanere.

– Vi er ekstremt forbannet, urolige, ulykkelig over det vi har sett denne morgenen, og vi skal komme til bunns i det.

Høyprofilerte demokrater rammet

Det hele startet mandag da milliardær og politisk aktivist, også kjent for å donere store pengesummer til politiske kampanjer, fikk tilsendt en mistenkelig pakke.

Gjenstanden som ble funnet hos Soros besto av et 15 centimeter langt rør fylt med eksplosivt pulver, og ble tatt hånd om av en bombegruppe.

Onsdag bekreftet Secret Service i en pressemelding at det sent tirsdag kveld ble oppdaget en mistenkelig pakke adressert til Hillary Clinton, på adressen hun deler med ektemannen og tidligere president i USA Bill Clinton.

BOMBEFUNN: Ifølge CNN er dette bombepakken som ble oppdaget i Time Warner-bygningen i New York, der TV-kanalen har sine lokaler. Foto: CNN via AFP

Tidlig onsdag morgen ble en pakke nummer tre, adressert til tidligere president Barack Obama, oppdaget av personell i Washington D.C.

I løpet av onsdagen har det også kommet meldinger om at en rekke andre høyprofilerte demokrater har mottatt lignende pakker. Blant dem justisminister under Obama, Eric Holder, melder flere medier.

Ifølge ABC News skal det også ha blitt funnet en mistenkelig pakke adressert til demokrat og kongressmedlem Maxine Walters.

En mistenkelig pakke ble også sendt til New York-guvernør Andrew Cuomos kontor, men det skal ifølge talsperson for politiet i New York ikke være snakk om en bombe, og ses ikke i sammenheng med de andre pakkene.

Faktasjekk: Nei, Norge gir ikke syv milliarder kroner til en Soros-stiftelse

EKTEPAR: Tidligere president Bill Clinton og kona Hillary. Sistnevnte tapte for Donald Trump i forrige presidentvalg. Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Pakkene, som av politiet beskrives som primitive rør-bomber, ble oppdaget under en rutineskanning av posten.

Under en tale i Florida onsdag takket Hillary Clinton Secret Service for at alt har gått bra, og rettet oppmerksomheten mot det forestående mellomvalget 6. november.

– Dette er en tid med store splittelser, og vi må gjøre alt vi kan for å samle landet vårt. Vi må også velge kandidater som vil gjøre det samme, sa Clinton.

CLINTON-HJEMMET: Politiet utenfor Clinton-parets hjem i forstaden Chappaqua i New York onsdag. Foto: Seth Wenig / AP

Bomben sendt til CNN, skal ifølge politikilder sitert av kanalen, være adressert til tidligere CIA-direktør John Brennan. Han er en kjent Trump-kritiker og er ofte gjest hos TV-kanalen.

CNN meldte onsdag at en mistenkelig pakke også var sendt til Det hvite hus, men går senere onsdag ettermiddag tilbake på disse opplysningene. Opplysningene blir også avvist av en talsperson for Secret Service.

Fordømmer hendelsene

I en offisiell uttalelse skriver Det hvite hus at de fordømmer «forsøkene på voldelige angrep» mot Obama, Clinton-paret og andre offentlige personer, og kaller handlingene «avskyelige».

– Dette er en pågående situasjon som president Trump og hans administrasjon følger tett, skriver Sarah Huckabee Sanders, talsperson i Det hvite hus, på Twitter.

Også visepresident Mike Pence fordømmer det som har hendt, og kaller handlingene «feige»:

Trump svarer på Twitter at han stiller seg bak visepresidentens uttalelse.

Den republikanske senatoren Marco Rubio har også tatt til Twitter etter hendelsene, og kaller det et «angrep på Amerika».

Secret Service melder at det nå er igangsatt en etterforskning med både statlige, føderale og lokale ressurser, for å finne ut av pakkenes opprinnelse og identifisere de eller den som står bak.

CLINTON-HJEMMET: Ekteparet Clinton er bosatt i dette huset i Chappaqua, i Westchester County, nord for New York City. Foto: MIKE SEGAR / X00250

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder