HØYREPOPULIST: Jair Bolsonaro seilet på en medvind av kraftig misnøye med Brasils arbeiderparti. Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Slik blir Brasil under «tropenes Trump»

Frykt for fremtiden til demokratiet, regnskogen og minoriteter. Men også håp om økonomisk oppsving. Dette kan vente Brasil under presidentskapet til høyreradikale Jair Bolsonaro.

 • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over ett år gammel

Det gikk som forventet: Jair Bolsonaro, den tidligere militærkapteinen som har snakket varmt om tortur og Brasils fortid i militærdiktatur, og som har sjokkert med retorikk om homofile, kvinner og minoriteter, seilet inn til en klar seier i Brasils presidentvalg søndag – etter en kampanje preget av sterk polarisering, spredning av «fake news» og hvor hovedpersonen selv ble knivstukket.

Bolsonaros vei til seier ble lagt av massiv korrupsjon blant Brasils ledende venstresidepolitikere, svimlende voldskriminalitet og den verste økonomiske nedgangen på flere år.

Bolsonaro har blitt døpt «tropenes Trump» for sine likheter til sin amerikanske motpart.

Andre har pekt på at den nye brasilianske presidenten har mer til felles med Filippinenes våpenglade Rodrigo Duterte. Bolsonaro har lovet en kompromissløs kamp mot kriminelle, og er en varm tilhenger av å bevæpne alle brasilianere.

Truslene hans om å sette til side institusjonene, hans militærbakgrunn og leflingen med Brasils diktatur (1964–1985) gjør at andre mener hans demokratiske sinnelag minner mer om Venezuelas avdøde og etter hvert autoritære leder Hugo Chávez.

Høyreradikale Bolsonaro uttrykte også beundring for den venstreradikale venezuelanske lederen på slutten av 1990-tallet.

Men hva slags politikk vil Bolsonaro føre i praksis?

Ved hjelp av en rekke Brasil-kjennere forsøker VG her å tegne opp hvordan Brasil vil se ut under Bolsonaro:

Betegnes som en «katastrofe for Amazonas»

Valget av Bolsonaro som president har blitt beskrevet som en «katastrofe for Amazonas» av klimaforsker Ed Atkins. Bolsonaro har truet med å trekke Brasil ut av Parisavtalen, men har senere gått tilbake på akkurat det.

Norge har investert milliarder i den brasilianske regnskogen for å redusere avskoging. Men med Bolsonaro ved roret frykter Brasil-kjenner Torkjell Leira heller at avskogingen vil øke.

– Jeg er veldig bekymret. Bolsonaros uttalelser tyder på full gass for alt som heter utbygging, gruvedrift, veibygging og landbruk i Amazonas. I praksis betyr det mer ulovlig hugst og avskoging, sier Leira til VG.

Leira mener også at Bolsonaros uttalelser om å kriminalisere sosiale bevegelser, vil gjøre det enda farligere for miljøvernforkjempere.

– Det er grunn til å tro at det vil bli mer lovløshet, og flere drap på sosiale arbeidere, sier han.

AVSKOGING: Et oversiktsbilde viser avskoging i Amazonas. Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Fryktes voldsbølge

Å bekjempe kriminalitet er Bolsonaros største valgløfte. Aldri har flere mennesker blitt drept i Brasil. I fjor ble 64.000 mennesker drept.

Han vil endre lovene for å gjøre det lettere for politiet å drepe. Men i et land der politiet allerede begår over 5000 drap i året, frykter flere sikkerhetseksperter at strategien heller vil slå tilbake på seg selv – og bety flere drap, mer straffefrihet og mer tortur.

les også

Norsk ektepar i personlig valgdrama i Brasil: – Det tok helt av

Pluss content

– Bolsonaro vil ikke lykkes med å komme tilbake til tiden med relativt lite kriminalitet under militærdiktaturet. Å gi et allerede voldelig politi friere tøyler og mer våpen vil bare stimulere til mer vold, sier Leira.

DRAPSBØLGE: Aldri har flere mennesker blitt drept i Brasil. Her fra en politioperasjon i Rio de Janeiro i starten av oktober. Foto: Ricardo Moraes / X02675

«Mørk fremtid for homofile, feminister og aktivister»

I løpet av sin politiske karriere har Bolsonaro uttalt at en «død sønn er bedre enn en homofil sønn», at en kvinnelig politikerkollega «ikke fortjente hans voldtekt» og han har blitt idømt en bot for rasistiske uttalelser.

Amnesty International er blant menneskerettighetsorganisasjonene som mener at urbefolkningsgrupper, seksuelle minoriteter, svarte, kvinner og politiske aktivister står i fare dersom Bolsonaros retorikk blir politikk.

les også

Stakkars Latin-Amerika

I ukene etter Bolsonaros seier i første valgrunde har det vært en rekke voldelige angrep mot disse gruppene, og presidentens kritikere mener Bolsonaros retorikk legitimerer angrepene. Senest i forrige uke lovet han en «utrenskning aldri sett før i Brasils historie» av venstrevridde aktivister og motstandere.

– Det er en mørk tid i vente for homofile, feminister og aktivister i Brasil. Alle som tenker annerledes, er et mål, frykter brasilianske Larissa Avilar.

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Larissa Avelar mener Jair Bolsonaros kampanje legitimerer vold og hatkriminalitet mot minoriteter. Foto: PRIVAT

Hun startet det norske initiativet av #elenão-bevegelsen (direkte oversatt, «ikke ham», journ.anm.), en feminist-bevegelse som ble startet i opposisjon mot Bolsonaro.

– Jeg vet det høres ut som sterk kost, men det finnes ingen indikasjoner på at Bolsonaro vil etterforske hatkriminalitet, sier hun til VG.

DREPT: Marielle Franco, en svart, lesbisk aktivist, ble drept i mars. Drapet hennes er fortsatt uløst. Her fra begravelsen hennes. En svært populær lokalpolitiker fra partiet til Bolsonaro ødela et minnesmerke satt opp til den drepte aktivisten – og har sluppet unna med det. Foto: Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN

Vender seg mot Trump og Israel, hardere front mot Venezuela

Bolsonaro beundrer Donald Trump, har lovet å flytte ambassaden til Jerusalem og brukt Venezuela som et skrekkbilde på hvordan Brasil ville endt opp dersom venstresiden fikk fortsette å styre.

Spesielt sønnen, Eduardo Bolsonaro, som har deltatt aktivt i farens kampanje, har tatt til orde for å bryte diplomatiske bånd med Venezuela, og har møttes flere ganger med den mer radikale delen av opposisjonen i det kriserammede landet.

– Bortsett fra hardere retorikk er det vanskelig å se hva Bolsonaro konkret vil gjøre i Venezuela. Å stenge grensen mot landet i nord, som har vært foreslått, høres mer ut som symbolpolitikk, enn noe annet. Men en Trump-Bolsonaro-allianse mot regimet i Venezuela vil kanskje føre til enda flere sanksjoner, sier førsteamanuensis Leiv Marsteintredet.

FORBILDE: Sammenligningene med Donald Trump har vært mange i valgkampen, en sammenligning Bolsonaro selv trives med. Sønnen, Eduardo Bolsonaro, har også vært i New York for å søke råd hos Trumps tidligere valgkampstrateg, Stephen Bannon. Foto: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP

Kan lede til økonomisk comeback

Brasil har gått inn i en av de verste økonomiske nedgangstidene under styret til Brasils arbeiderparti. Selv om Bolsonaro ikke har snakket mye om økonomi i valgkampen, er utnevnelsen av Paulo Guedes som hans økonomiske rådgiver et tegn på et steg mot mer markedsåpning.

– Den økonomiske linjen som har vært ført de siste 6–8 årene har i sin ytterste konsekvens kjørt Brasils økonomi i veggen, sier Svein Harald Øygard, seniorpartner i Sparebank 1 Markets. Han har ledet konsulentselskapet McKinseys arbeid med energi i Latin-Amerika fra Rio de Janeiro, og kjenner Brasil godt.

SVAK ØKONOMI: Svein Harald Øygard, tidligere rådgiver i Arbeiderpartiet og sentralbanksjef på Island, mener Brasils ledende politikere har kjørt landet i en økonomisk grøft. Foto: Juliusson, Ingolfur / SCANPIX

Selv om han mener det er for tidlig å si hva slags økonomisk politikk Bolsonaro vil føre, peker han på at børsene i Brasil allerede har steget kraftig etter valget. Bolsonaro var næringslivet og markedets favoritt, ikke venstresidekandidaten Haddad.

– Brasil er verdens mest lukkede økonomi. Det er et kjempepotensial for utenlandske investeringer dersom den liberaliseringsprosessen som ble startet for to-tre år siden, blir videreført. Det er også et land norske selskaper som Equinor, Hydro og Yara vil fortsette å satse tungt i, sier Øygard.

OPPGANG: Børsene i Brasil har steget kraftig siden Bolsonaro ble valgt søndag. Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Les også

 1. Ytre Høyres triumf

  Når tilliten i samfunnet forsvinner, får politikere som Jair Bolsonaro sin gylne sjanse.
 2. Overlegen seier for Bolsonaro

  Den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro (63) har vunnet presidentvalget i Brasil.
 3. Brasils «Trump» mot valgseier

  Søndag går brasilianerne til stemmeurnene i valget som har inneholdt alt fra fengsling av én presidentkandidat til…
 4. Tusenvis av brasilianere demonstrerer mot sensur før skjebnevalget

  To dager før Brasil skal velge sin neste president, har tusener samlet seg utenfor valgdomstolen i Rio de Janeiro for…
 5. Macho fra Eldorado

  Jair Bolsonaro er storfavoritt til å vinne presidentvalget i Brasil 28. oktober.
 6. Alarmerende klimarapport

  Faren for en katastrofal global oppvarming er overhengende og det haster med å gjennomføre store kutt i…
 7. Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

  Knivstikking av en presidentkandidat, favoritten i fengsel, sinne mot korrupsjon og frykt for valgfusk preger det…
 8. Her blir den brasilianske presidentkandidaten stukket med kniv

  Jair Bolsonaro ble båret på skuldrene gjennom folkemengden i Juiz de Fora da en mann kastet seg frem og stakk ham med en…
 9. Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

  Han sjokkerer med uttalelser om homofile, kvinner og minoriteter, men i valget om to måneder er Jair Bolsonaro likevel…
  Pluss content
 10. Brutalt drap på transperson ryster verden

  Dandara dos Santos (42) er den femte transpersonen som blir drept i Brasil i løpet av en måned.

Mer om

 1. Brasil
 2. Korrupsjon
 3. Økonomi
 4. Leder
 5. Regnskog
 6. Politikk
 7. Amnesty International

Flere artikler

 1. Enda en sterk mann

 2. Amazonas legges i aske: – En katastrofe for Brasil og for verden

 3. – Nordmenn må lære av brasilianere

 4. Amazonasfondet: 5 milliarder kroner står urørt på en konto i Brasil

 5. Bolsonaro gikk i strupen på verdenslederne

Fra andre aviser

 1. Avskogingen i Amazonas øker kraftig

  Aftenposten
 2. Norske Amazonas-milliarder står ubrukt på konto i Brasil

  Bergens Tidende
 3. FN fordømmer drap på brasiliansk urfolksleder

  Aftenposten
 4. Rekordmange branner i Brasils regnskog

  Bergens Tidende
 5. Brannene kryper inn i urfolksreservatene. Her vil Bolsonaro drive landbruk og gruvedrift.

  Aftenposten
 6. Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no