Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til i italienske havner.

 • VG / NTB
 • Carina Hunshamar

Artikkelen er over to år gammel

Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini har lovet en tøff linje mot migranter og lørdag skrev han på sin Facebook-side at han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til havn i italienske havner.

De to skipene tilhører de tyske organisasjonene Sea-Watch og Mission Lifeline, som begge seiler under nederlandsk flagg.

Skipene er utstasjonert utenfor kysten av Libya for å plukke opp «en mengde mennesker som er blitt forlatt til sjøs av menneskesmuglere», skriver Salvini på Facebook.

les også

De første migrantene fra Aquarius har ankommet Spania

KLAR BESKJED: Italias innenriksminister Matteo Salvini uttalte på Facebook at de to migrantskipene « får finne seg noen andre ikke-italienske havner å dra til». Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

– Disse folkene burde vite at Italia ikke lenger ønsker å være delaktig i ulovlig innvandring, så de får finne seg noen andre ikke-italienske havner å dra til, skriver statsråden.

Etter å skrevet om dette på Facebook, svarte den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, som operere en av båtene, med å tvitre «Når fascister promoterer oss …», skriver nyhetsbyrået Reuters.

les også

Afrikansk FN-topp vil hente hjem migranter

Salvini svarte at «fornærmelser og trusler vil ikke stoppe oss» og kort tid senere skrev transportminister Danilo Toninelli på Twitter at Nederland bør tilbakekalle skipene.

Videre skrev han at redningsskipene bryter en rekke regler fordi de ikke har nok ressurser og personell og kan sette liv i fare.

Ordkrid

Italias nye populistiske regjering, bestående av det sterkt innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen, har fått hard kritikk fra flere hold, etter at de nekte migrantskipet Aquarius å legge til kai i Italia.

Men regjeringen får støtte fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, som sier det ikke er rimelig at Italia påtar seg ansvar for migrantene i Middelhavet alene og at Europa bør gjøre mer.

Italias nei har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike og det brøt ut ordkrig mellom de to landene.

Frankrik ga streng beskjed om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.

les også

Fortsatt krise

Den italienske regjeringen svarte at de ikke aksepterer «hyklersk irettesetting» fra Frankrike.

TATT IMOT: De første migrantene fra skipet Aquarius ankom havnen i Valencia søndag morgen, hvor de ble tatt imot av over 2.000 personer. Foto: PAU BARRENA / AFP

Tatt imot i Spania

Skipet ble senere også avvist av Malta. Da grep spanske myndigheter inn og sa at skipet med 630 flyktninger og migranter om bord kunne få dra til Spania i stedet.

Søndag morgen ble de første migrantene tatt imot på havnen i Valencia av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 oversettere, skriver AFP.

les også

Italia ber Norge slutte å sende asylsøkere tilbake dit: – Urettferdig

Frankrike har tilbudt seg om å ta noen av migrantene på skipet. Den spanske visestatsministeren Carmen Calvo forklarer i en pressemelding at de som ønsker å dra til Frankrike, vil få lov etter at de er registrert i Valencia. Forutsetningen er at de oppfyller kriteriene for asyl.

Mer om

 1. Flyktninger
 2. Innvandring
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Migrasjon
 5. Italia

Flere artikler

 1. Spansk skip med migranter får legge til i Barcelona

 2. Aquarius har ankommet Spania

 3. Kaptein risikerer fengsel – beskyldes for å ha forsøkt å senke politibåt

 4. Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

 5. Italiensk avis: Dansk skip får sette migranter i land i Italia

Fra andre aviser

 1. Italias innenriksminister vil hindre to nye migrantskip

  Aftenposten
 2. Italia vil at Nederland tilbakekaller redningsskip etter fascist-uttalelse

  Aftenposten
 3. Malta nekter ansvar for redningsbåt som ble avvist av Italia

  Bergens Tidende
 4. I natt ble EU-landene enige om en ny migrantavtale. Nå stenger Italia havnene for skipene som redder båtflyktninger.

  Aftenposten
 5. Italia slår tilbake mot Frankrike i ordkrig om migrantskip

  Bergens Tidende
 6. Avvist i Italia – velkommen i Spania

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder