TVILER PÅ ABBAS: - Jeg undres om president Abbas har evnen, eller er villig til å inngå en avtale, sa Jared Kushner til en palestinsk avis søndag. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Trumps svigersønn med Midtøsten-plan

Jared Kushner, svigersønnen til USAs president Trump, lanserer snart fredsplan for Midtøsten. Uten støtte fra Palestinas president.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

USA om Gaza-konfrontasjonene: – Israel har rett til å forsvare seg selv

Det amerikanske forslaget til fredsplanen kommer uten at den palestinske president Mahomoud Abbas er involvert. Det skriver Reuters i dag.

I et intervju med søndagens utgave av den palestinske avisen Al Quds sier Jared Kushner at han stiller spørsmål ved Abbas’ evner til å ta avgjørelser.

– Hvis president Abbas er villig til å komme tilbake til forhandlingsbordet er vi klare. Er han ikke, vil vi antakelig offentliggjøre planen snart, sa Kushner til avisen.

Hovedstadsproblemer

Abbas har nektet å møte Trumps team etter at USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

les også

Hamas melder om våpenhvile: – Palestinerne har tapt denne konflikten

Jared Kushner er også svigerfarens seniorrådgiver. Han har de siste månedene besøkt store deler av Midtøsten i et forsøk på å få til en fredsavtale mellom Israel og Palestina. Han har samarbeidet tett med USAs ambassadør til Israel, som er kjent for å støtte den israelske bosetterbevegelsen på Vestbredden.

Iran-krangel setter Palestina i skyggen

Palestina er kommet i bakleksen den siste tiden. Flere av de arabiske landene, som Saudi-Arabia og Emiratene deler Israels og USAs mål om et svakt Iran. Da må konflikten om Palestina vike.

Palestinas president mener at en fredsavtale må respektere grensene for Palestina og Israel.

les også

USA vil nedlegge veto mot FN-resolusjon for å beskytte palestinere

– Veien til fred er å forplikte seg til en to-statsløsning - en Palestinsk stat med grensene fra 1967, med Jerusalem som sin hovedstad, sier er talsmann for president Abbas.

Problemet er bare at de israelske bosetningene på Vestbredden, sammen med andre områder som er kontrollert av Israel, dekker 60 prosent av Vestbredden.

Dette ifølge et kart utarbeidet av USAs utenriksdepartement.

les også

Israel bygger verdens første undervanns-grensemur mot Gaza

Abbas kontrollerer kun den Palestinsk-kontrollerte delen av Vestbredden. Gaza kontrollereres av motstanderne i den islamistiske gruppen Hamas. Forholdene i den hermetisk lukkete Gaza er stadig mer krevende for befolkningen, som VG nylig dokumenterte.

Fresdplanen til Kushner forventes å inneholde detaljer om grensene mellom Israel og Palestina, framtiden for israelske bosettere og palestinske flyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder