Toppdiplomatens vitnemål rammer Trump: Fulgte presidentens ordre

USAs EU-ambassadør sier Rudy Giuliani krevde noe tilbake for å invitere Ukrainas president til Det hvite hus. Ambassadøren tolket kravene som en ordre fra Trump.

Det er fjerde dag med offentlige, TV-hendte høringer i riksrettsprosessen mot USAs president Donald Trump. Det var knyttet stor spenning til hva Gordon Sondland, USAs EU-ambassadør, ville si da han møtte opp klokken 15 norsk tid.

Flere vitner har pekt på ham som en svært sentral person i riksrettsgranskingen.

I sitt eksplosive vitnemål gikk Sondland rett på sak:

– Jeg vet at medlemmer i denne komiteen ofte har rammet inn disse kompliserte sakene i et enkelt spørsmål: Var dette en «quid pro quo»?, sier Sondland, før han svarer på sitt eget spørsmål:

– Ja.

Følg høringen direkte her.

TOPPVITNE: Gordon Sondland, USAs EU-ambassadør, vitner i Representantenes hus. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES

Quid pro quo betyr at man forlanger en tjeneste som gjengjeld for en annen tjeneste, og går rett i kjernen til anklagene mot Trump.

Demokratene mener Trump har misbrukt makt ved å få et annet land til å hjelpe ham politisk.

Les mer: Dette må du vite om riksrettshøringene

Det sentrale spørsmålet er om et møte i Det hvite hus og militærhjelp på 391 millioner dollar ble brukt til å presse Ukraina til å etterforske Demokratene og Joe Biden.

les også

Sikkerhetsrådgiver om Trump-krav: – Upassende

Direkte føring fra Trump

Sondland var en del av den amerikanske delegasjonen som deltok på innsettelsen av Volodymyr Zelenskys i mai i år. Han sier de fikk et positivt inntrykk av Ukrainas nye president.

De ønsket derfor å få til to ting, ifølge Sondland: En telefonsamtale mellom Trump og Zelensky, og et møte i Det hvite hus.

Men Trump var skeptisk, ifølge Sondland.

«Snakk med Rudy», skal Trump ha sagt.

Sondland sier at han og de andre diplomatene ikke ønsket å jobbe med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, men at de gjorde det etter «en uttrykkelig føring» fra Trump.

– Vi fulgte presidentens ordre, sier Sondland.

PEKER MOT GIULIANI: Rudy Giuliani er Trumps personlige advokat og en sentral person i riksrettshøringene. Her er han utenfor FN-bygningen i New York i september i år. Foto: Shannon Stapleton

Krav om kunngjøring

EU-ambassadøren sier han første gang snakket med Giuliani i august i år. Advokaten skal ha vært svært tydelig om hva han ønsket fra Ukraina.

– Mr. Giuliani forlangte noe i gjengjeld for å arrangere et møte i Det hvite hus for president Zelensky, sier Sondland, og fortsetter

– Giuliani krevde at Ukraina skulle kunngjøre en etterforskning av valget i 2016/Demokratenes server og Burisma. Giuliani formidlet ønskene til USAs president, og vi vet at disse etterforskningene var viktige for presidenten.

Sondland jobbet sammen med advokaten og den ukrainske presidentens rådgiver om formuleringene i en slik kunngjøring.

Sondland mener Giulianis krav representerte Trumps ønsker. Han sier han ikke kan huske at Trump sa dette direkte til ham, men sier at han visste at dette var presidentens ordre. Et annet sted i vitnemålet sier han:

– Giuliani nevnte spesifikt valget i 2016, inkludert Demokratenes server, og Burisma som de to viktige sakene for presidenten.

Samtidig siterer Sondland en samtale han har hatt med Trump, der Trump skal ha sagt at han ikke ønsket en såkalt quid pro quo.

Vil ikke kommentere motiv

Joe Bidens sønn har vært styremedlem i Burisma, et ukrainsk gasselskap. Trump hevder Joe Biden blokkerte en etterforskning av sønnen og selskapet, men det er ikke funnet hold i anklagene.

Valget i 2016/Demokratenes server er en henvisning til en ubegrunnet teori om at det var Ukraina, og ikke Russland, som sto bak innblandingen i det amerikanske valget i 2016.

Etterretningskomiteens leder, Adam Schiff, spør om Trump ønsket etterforskninger fordi han ville vinne valget i 2020.

–Jeg vil ikke gi noen karakteristikker av hvorfor presidenten ønsket dette, svarer Sondland.

Ifølge Sondland var det viktigste at kunngjøringen ble gjort.

– Han måtte ikke nødvendigvis gjennomføre dem, slik jeg forsto det.

Hevder Pompeo og Pence var informert

Sondland avviser beskrivelsene av at han og flere andre utgjorde en irregulær kanal for politikkutforming i Ukraina. Sondland sier at han holdt Det hvite hus, USAs nasjonale sikkerhetsråd og Utenriksdepartementet informert om alt som skjedde.

Han sier at han i august sendte en e-post der han skrev at Zelensky ville komme med en uttalelse som han håpet ville gjøre sjefen (Trump) glad. Utenriksminister Mike Pompeo, visepresident Mike Pence, stabssjef Mick Mulvaney og energiminister Rick Perry skal ha fått e-posten.

– Alle var oppdatert. Det var ingen hemmelighet, sier Sondland.

Slår tilbake

Sondland sier også at han i slutten av august informerte Pence om en bekymring om at militærhjelp var knyttet til Trumps krav.

Men i en uttalelse onsdag ettermiddag avviser Pences stabssjef at en slik samtale noen gang fant sted.

Energiminister Rick Perry mener Sondlands uttalelser er misvisende, mens Rudy Giuliani slettet en Twitter-melding der han hevdet at han aldri hadde truffet Sondland.

Utenfor Det hvite hus sa Trump at han ikke kjenner Sondland spesielt godt, men at han synes han virker som en «grei kar». I hånden hadde han det som så ut som en huskelapp.

TALEPUNKTER: “Jeg vil ikke ha noe. Jeg vil ikke ha noe. Jeg vil ikke ha noen quid pro quo”, står det blant på lappen Trump holdt i hånden utenfor Det hivte hus. Foto: JIM LO SCALZO / EPA

Husker ikke

Sondland bidro med en million dollar til Trumps innsettelseskomité og ble utnevnt til USAs EU-ambassadør i 2018.

Selv om Ukraina ikke er en del av EU, har Sondland jobbet tett opp mot landet det siste halvåret.

I juli møtte han presidenten Zelensky i Ukrainas hovedstad Kiev. Ifølge en medarbeider ved ambassaden ringte Sondland til Trump fra en restaurant for å fortelle hvordan møtene hadde gått.

Medarbeideren hørte Trump spørre «vil han gjøre etterforskningen?».

– Han vil gjøre alt du ber ham om, skal Sondland ha svart.

På spørsmål fra Demokratenes advokat sier Sondland at han ikke betviler andre vitnemål, men at han ikke kan huske om de snakket om disse etterforskningene.

les også

Syv Trump-tilhengere: Derfor tar Demokratene feil om riksrett

Endret forklaring

Sondland vitnet bak lukkede dører 17. oktober. Da sa han at han aldri trodde at utbetalingen av militærhjelp på 391 millioner dollar hadde betingelser.

Senere innrømmet han at han fortalte ukrainerne at midlene trolig ikke ville bli utbetalt før de lovet å åpne etterforskning.

I sitt vitnemål hevder Sondland at han dro denne slutningen fordi han aldri fikk svar på hvorfor midlene ble holdt tilbake.

– (….) jeg delte min bekymring med ukrainerne, sier Sondland.

Sondland sier utbetalingen og et møte i Det hvite hus ikke burde komme med krav om motytelser, og at han ga beskjed om dette flere ganger. Han sier ikke hvem han sa det til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder