Warren om Bloomberg: Arrogant milliardær som trakasserer kvinner

Demokratenes debatt i Las Vegas var knapt i gang før kandidatene kastet seg over nykommeren på scenen – tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg.

 • Ingrid Hovda Storaas

– La oss snakke om hvem vi stiller mot: En milliardær som har referert til kvinner som «feite kvinnfolk» og «hestetryner». Nei, jeg snakker ikke om Donald Trump, jeg snakker om borgermester Bloomberg.

Massachusetts-senator Elizabeth Warren, som kjemper for sitt eget politiske liv etter skuffende resultater Iowa og New Hampshire, nølte ikke med å gå til angrep på den tidligere borgermesteren i New York.

Hun hevder han har en «historie med å gjemme unna skatt og trakassere kvinner» – karakteristikker hun mener minner om sittende president Donald Trump.

– Vi tar en stor risiko om vi bare erstatter én arrogant milliardær med en annen arrogant milliardær, sa Warren til applaus fra publikum.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til Bloombergs debut på debattscenen, og spådommene om at de andre kandidatene ville prøve å ta kverken på kandidaturet hans så fort som mulig, slo til.

Kritiseres for «å kjøpe seg inn»: Argumentene for og mot Michael Bloomberg

Det ble også lagt merke til av Donald Trump, som fra sitt valgkamparrangement i Arizona kom med følgende bemerkning fra scenen, ifølge Guardian:

– Jeg hører han blir banket i natt, jeg hører at de banker ham.

Bloomberg, som er en av USAs rikeste menn, kommer sent inn i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat. Han har satset store penger på de 14 statene som avholder sine nominasjonsvalg på «Super Tuesday» 3. mars.

Neste primærvalg holdes i Nevada 22. februar, men der er ikke Bloomberg med på stemmesedlene.

Vanskelig å følge med? Dette må du vite om primærvalgene i USA

Milliardæren ble under debatten hardt presset av de andre kandidatene for såkalte omtalte hysj-avtaler, avtaler kvinner ved selskapet hans har signert for å holde tett om ting.

– Du bør løse dem fra disse avtalene umiddelbart, vi trenger å vite hva som rører seg der ute, sa Warren.

– Nei, vi kommer ikke til å løse dem fra disse avtalene. Dette er avtaler som ble inngått med godkjennelse fra begge parter, svarte Bloomberg til buing fra salen.

PÅ SCENEN I LAS VEGAS: Fra venstre: Michael Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Foto: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Han la til at ingen av kvinnene anklager ham for å ha gjort noe upassende, annet enn at de kanskje ikke «likte vitsen han kom med».

Den tidligere borgermesteren svarte ikke direkte på Warrens beskyldninger om at han skal ha trakassert kvinner, men valgte heller å selge seg inn på denne måten:

– Dette handler om hvem som kan slå Trump. Jeg kan. Jeg er New Yorker, og jeg vet hvordan man slår en arrogant svindler som ham. I tillegg har jeg vært borgermester i en mangfoldig by, som jeg fikk på bena igjen etter 11. september. Jeg er også en filantrop som har tjent mine egne penger, og dem bruker jeg på å bli kvitt Donald Trump, den verste presidenten vi noen gang har hatt. Klarer jeg det, vil det bli en fantastisk gave til Amerika – og til mine barn.

les også

Trump og Bloomberg i Twitter-krangel: – 162 centimeter død energi

Professor i politisk økonomi ved Berkeley og tidligere arbeidsminister i USA Robert Reich, skriver på Twitter at demokratene er tjent med å velge «hvem som helst bortsett fra Bloomberg».

– Han har ingen anelse om hva som foregår i USA. Lønninger som stagnerer, mindre jobbsikkerhet, større ulikheter, enorm rikdom og makt til de få, i tillegg til en tragisk nedgang i fagforeninger, skriver han.

Warrens strategi ser ut til å ha fungert. Julian Castro, som har støttet Warrens kandidatur siden han selv trakk seg fra kappløpet, sier til Guardian at Massachusetts-senatoren helt klart vant debatten, og at hennes angrep på Bloomberg viste at hun er kapabel til å gå løs på Trump.

Bloomberg ble også angrepet – og sammenlignet med Trump – for at han ikke enda har frigitt selvangivelsene sine, noe han svarte at han kommer til å gjøre.

Han fikk også tyn for det såkalte «stop-and-frisk policing»-programmet han var ansvarlig for som borgermester i New York.

Det lot politiet stoppe sivile på gaten og gjøre kroppsvisitasjon for å oppdage våpen eller narkotika, og ble av Bernie Sanders anklaget for å målrettet gå etter afroamerikanere eller folk av latinamerikansk opprinnelse. Det samme hevdet tidligere visepresident Joe Biden.

Mer om

 1. Michael Bloomberg
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Amy Klobuchar
 5. Elizabeth Warren

Flere artikler

 1. Mike Bloombergs første debatt: – En monumental fiasko

 2. Skal ha sagt «drep det» til gravid ansatt: Warren til angrep på Bloomberg

 3. Michael Bloomberg gjør debattdebut: Dette taler for og imot milliardær­kandidaten

 4. Demokratenes debatt: Tøffe angrep på Bernie Sanders

 5. Bloomberg: Vil frita kvinner fra taushetsavtaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder