I OSLO: Unicef-sjef Henrietta Fore. Foto: Odin Jæger

FN-topp: Ber Norge hente hjem barn av norske IS-krigere

Unicef-sjef Henrietta Fore mener Norge har et «ekstraordinært system» egnet til å ta imot barn av nordmenn som har vært tilknyttet terrorgruppen IS.

– Norge er i en god posisjon for å ta imot barna. Dere har et ekstraordinært system for å ta imot og på nytt integrere dem i samfunnet. Det er et stort ansvar, sier Fore til VG.

Henrietta Fore, som er generalsekretær i FNs barnefond Unicef, er i Oslo i forbindelse med en internasjonal giverkonferanse arrangert av Norge og FN. Hun anmoder norske myndigheter å jobbe for å hente hjem barn av IS-krigere, og til å behandle hver sak individuelt.

– Vi mener det er myndighetenes ansvar å ta vare på sine borgere. Mange av mødrene og barna er norske statsborgere. Med det kommer et ansvar for å forstå hver enkelt situasjon, og behandle dem som uavhengige, individuelle saker, sier hun.

FORVERRET SITUASJON: Bildet viser en kvinne som beveger seg gjennom Al Hol-leiren i Syria i april 2019. Foto: ALI HASHISHO / REUTERS

Prioriterer foreldreløse

Unicef har nå oppfordret alle land, inkludert Norge, om å hente hjem barn av fremmedkrigere som befinner seg i leire i Syria og Irak.

Anslagsvis elleve barn med norsk tilknytning, fem av dem uten sine foreldre, sitter i interneringsleiren Al-Hol i Syria.

– De fleste er under 12 år. Myndighetene har ansvar for å gi dem et navn, en nasjonalitet, en identitet, og det er ekstremt viktig at de ikke blir etterlatt statsløse. Det gjør dem sårbare for for eksempel menneskehandel, sier Fore.

I april åpnet Erna Solberg for å hente foreldreløse barn til Norge, men det er ikke kjent når eller hvordan hjemhentingen skal skje. Etter uttalelsen ble hun umiddelbart møtt med krav om at alle norske barn av IS-krigere bør hentes hjem.

– Vi vil prioritere å hente de foreldreløse barna, fordi de ikke har noen foresatte, og er uten noen til å ta vare på dem. Det er en naturlig prioritet å hente ut dem som er svakest først, dersom det lar seg gjøre, sa Solberg til VG.

Fikk du med deg denne spesialen? Arven etter IS

Regjeringen har imidlertid sagt at barnas mødre må bli igjen, og at norske myndigheter ikke har juridisk mulighet til å ta barn mot foreldres vilje. Da må isåfall mødrene gi samtykke.

VIL FÅ DEM TIL NORGE: Erna Solberg åpner for at også Norge skal kunne hente hjem barn av IS-krigere. Foto: GISLE ODDSTAD / VG

Henrietta Fore påpeker at barn som har vært i ekstreme situasjoner har ekstra behov for å komme tilbake til en normaltilstand.

– De er sårbare, og trenger noen rundt seg. Vi anbefaler at barna holdes sammen med familien, slik at de kan komme tilbake til sine normale liv, sier Fore til VG.

– Barn blir spesielt traumatisert av å oppleve vold, og barna i Al-Hol-leiren har opplevd dette på en måte hverken du eller jeg kan forstå, sier hun.

Les også: Erna Solberg til VG: – Barna skal ikke brukes for å komme til Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder