BRUTALT: St. Sebastian-kirken ble hardest rammet under søndagens angrep. Foto: Helge Mikalsen, VG

Skal ha blitt advart om kirkeangrep av utenlandsk etterretningstjeneste

COLOMBO (VG) Srilankiske myndigheter skal for elleve dager siden ha blitt varslet om at den ukjente islamistgruppen National Thowheed Jamath kunne komme til å gå til selvmordsangrep på kirker i landet.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at dette går frem av en etterretningsrapport som de har sett.

Rapporten skal være datert 11. april og sier at en utenlandsk etterretningstjeneste har advart myndighetene om mulige angrep på kirker utført av lederen for gruppen.

Ifølge Reuters er det uklart hvorvidt advarselen ble fulgt opp.

Statsminister Ranil Wickremesinghe har ikke visst om rapporten, skriver Reuters, som siterer helseminister Rajith Senaratne. Ifølge nyhetsbyrået har ikke statsministeren blitt orientert om denne på grunn av en feide mellom han og president Maithripala Sirisena.

– Da vi spurte om etterretningsrapporten, sa statsministeren at han ikke visste om denne, sier Senaratne.

Det er imidlertid uklart om presidenten visste om rapporten, skriver Reuters. Det er sikkerhetsrådet som rapporterer til Sirisena, og på disse møtene er ikke statsministeren lenger velkommen på grunn av feiden, ifølge helseministeren.

Hjelp fra utlandet

Flere utenlandske medier har tidligere skrevet at islamistgruppen varslet om angrep 4. april i år.

Det er myndighetene på Sri Lanka som mener at det er islamistgruppen National Thowheed Jamath står bak de brutale angrepene første påskedag.

Mandag er 24 personer pågrepet. Alle er fra Sri Lanka, ifølge myndighetene.

– Vi tror ikke at disse angrepene ble utført av en gruppe fra Sri Lanka alene. Et internasjonalt nettverk må ha bistått. Hvis ikke hadde de ikke klart å gjennomføre angrepene, sier talspersonen Rajitha Senaratne ifølge The Guardian.

National Thowheed Jamath er en radikal muslimsk gruppe. Den ble i fjor koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Srilankisk politi opplyser mandag ettermiddag at de har funnet 87 bombedetonatorer på busstasjonen i Colombo, melder Reuters.

Sri Lankas president har nå bedt om bistand fra andre land, for å undersøke mulige forbindelser til internasjonale nettverk, melder Reuters.

Bakgrunn: Dette vet vi om terrorangrepene

Religiøs opplæring i Saudi-Arabia

Gruppen som er utpekt er en del av et større salafistisk muslimsk miljø på Sri Lanka.

– Så vidt observatører synes å forstå består denne miljøet av flere relativt uavhengige grupperinger. Thawheed-bevegelsen er ikke godt kjent på Sri Lanka, men den har vært i offentligheten ved enkelte anledninger, sier professor i sosialantropologi Øyvind Fuglerud som snart gir ut boken «Krig og fred på Sri Lanka».

Ifølge professoren har Thaweed-bevegelsen sitt opphav tilbake på 1940-tallet.

les også

Dette vet vi om terrorangrepene på Sri Lanka

– Den ble etablert av et lite antall personer som hadde tilbrakt tid i Saudi-Arabia og fått religiøs opplæring der, sier Fuglerud til VG.

– Dette salafistisk miljøet har eksistert gjennom flere tiår, men relativt perifert de første tiårene. Etter hvert har de fått noe større tilslutning. Det har foregått en islamsk radikaliseringsprosess på Sri Lanka de siste 25 årene, fortsetter han.

– Kjenner man til at de har vært knyttet til terror eller vold på noen måte tidligere?

– Nei, det vil det ikke være riktig å si. Observatører har pekt på at det er en gruppe som har vært involvert i konflikter med representanter for andre religioner, blant annet radikale buddhistiske grupperinger. De har også organisert demonstrasjoner og blitt anklaget for å ha vandalisert noen buddahstatuer, sier Fuglerud.

Myndighetene sier at de må ha fått hjelp utenfra. Er det noen det er naturlig for dem å samarbeide med?

– Vi vet foreløpig lite, og vi skal være forsiktige med å trekke bastante konklusjoner, men det er ikke urimelig å anta at de kan ha hatt kontakt med et mer internasjonalt jihadist-miljø.

Selvmordsangrep

En omfattende etterforskning ble satt i gang umiddelbart etter de åtte angrepene mot tre kirker og tre luksushotell søndag morgen. Ifølge CNN ble to menn arrestert for «mistenksom oppførsel» på et hotell i byen Dambulla.

Etterforskeren Ariyananda Welianga sier til nyhetsbyrået AP at seks av angrepene ble gjennomført av syv selvmordsbombere.

Ifølge Welianga var to selvmordsbombere involvert i angrepet på hotellet Shangri-La. Angrepene på to hoteller og tre kirker ble gjennomført av fem andre selvmordsbombere, sier hun til AP. De to andre eksplosjonene som skjedde søndag formiddag norsk tid er fremdeles under etterforskning.

Dødstallet etter terroren er mandag morgen oppe i 290. I tillegg er rundt 500 såret.

VG på Sri Lanka: Familien ba sammen, så ble alt svart

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder