AIN ISSA: Nesten tusen kvinner og barna deres befinner seg i leiren Ain Issa i Syria. Kvinnene antas å ha familiebånd til IS-medlemmer. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

SDF hevder at over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger

Kurdiske myndigheter hevder at 785 utlendinger med forbindelser til ekstremistgruppen IS har flyktet fra en leir i byen Ain Issa i Syria.

Om lag 12.000 mennesker befinner seg i leiren, og blant disse skal det være nesten tusen kvinner og deres barn. Kvinnene antas å ha familiebånd til IS-medlemmer.

FÅ EN RASK INNFØRING: Den nye Syria-krisen kort forklart

Talsperson for kurdiskledede SDF-militsen, som kjemper mot de tyrkiske styrkene nord i Syria, Mustafa Bali la søndag formiddag ut et bildet på Twitter som angivelig viser mennesker som rømmer fra Al Issa leiren.

Kurdiske myndigheter hevder at til sammen 785 utlendinger har flyktet fra leiren. Fangene skal ha angrepet portene etter at leiren ble rammet av et artilleriangrep søndag.

Ain Issa ligger nord for Raqqa, som tidligere fungerte som en slags hovedstad for den ytterliggående islamistgruppen IS. En kilde som jobber i leiren i Ain Issa, sier til nyhetsbyrået AFP at over hundre kvinner og barn har klart å flykte.

– De fleste kommer fra Europa, inkludert Sverige og Norge, sier sjef for flyktning og migrantdepartementet i den kurdiskstyrte delen nordøst i Syria til Expressen.

les også

Tyrkiskstøttede syriske krigere skal ha drept to kurdiske fanger

Seniorrådgiver Annett Aamodt i PST sier de ikke kan kommentere om det befinner seg noen med norsk tilknytning i de enkelte leirene, men sier at PST følger situasjonen tett.

– Det vi vet er at det er rundt 20 personer under kategorien fremmedkrigere, med usikker status og med norsk tilknytning, som oppholder seg i Syria og i konfliktområdene rundt Syria. Av dem er omtrent ti kvinner og ti menn. I tillegg er det rundt 35 barn med norsk tilknytning i Syria, sier Aamodt til VG.

LES OGSÅ: Slik vil Tyrkia utvide Syria-angrepet

Aftenposten skriver at ifølge den kurdiske nyhetstjenesten RIC, er statsborgere fra Storbritannia, Irland, Pakistan, Bangladesh, Indonesia og Russland blant dem som har rømte.

les også

Slik er situasjonen fire dager etter Tyrkias inntog

Tyrkias offensiv

Artilleriangrepet er i praksis er et uttrykk for støtte til IS, hevder de kurdiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Leiren skal ha blitt angrepet av styrker som er alliert med Tyrkia.

Tyrkia startet en planlagt offensiv nord i Syria tidligere denne uken og kjemper mot kurdiske styrker i den kurdiskkontrollerte delen av landet. I dette området er det flere leirer med antatte IS-medlemmer og deres familier, og flere kvinner og barn med tilknytning til Norge befinner seg i leiren al-Hol.

les også

SDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep

USA evakuerer soldater

USAs forsvarsminister, Mark Esper, sier at rundt 1000 amerikanske soldater vil evakuere områdene i Nord-Syria i en «bevisst tilbaketrekking», etter ordre fra Donald Trump. Det sier forsvarsministeren på programmet «Face The Nation» på tv-kanalen CBS.

Ordren kommer en snau uke etter at Trump besluttet å omplassere amerikanske tropper som tidligere hadde vært integrert med kurdiske soldater i området.

Esper sier at de gjenværende troppene i landet har blitt fanget mellom tyrkiske styrker og de kurdisk-støttede styrkene i SDF, og at evakueringen vil bli gjort «så raskt og trygt som mulig».

Kamp om byer

Byen Ras al-Ain, som ligger nær grensen mot Tyrkia, er blitt gjenerobret av kurdiske styrker, meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag.

Over 20 mennesker skal ha blitt drept i motangrepet mot Ras al-Ain. Lørdag hevdet Tyrkias forsvarsdepartement at de hadde tatt kontroll over byen.

Samtidig melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at den syriske byen Suluk er erobret av styrker alliert med Tyrkia. Denne byen ligger en mil sør for grensen mellom Tyrkia og Syria.

Minst 130.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem som følge av Tyrkias offensiv nordøst i Syria, ifølge FN. En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA sier de frykter at antallet kan stige til 400.000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder