HÅPER PÅ DET BESTE: Indias statsminister Narendra Modi følger med fra mediesenteret til den indiske forskningsorganisasjonen i Bangalore. Foto: MANJUNATH KIRAN / AFP

Mistet kontakt med romfartøy like før månelanding

Like før Chandrayaan-2 skulle lande ved månens sørpol mistet kontrollsenteret all kontakt med det indiske romfartøyet.

NTB-AFP

Nedstigningen skal ha gått som planlagt, men da romfartøyet var omtrent to kilometer fra månens overflate forsvant kontakten, sier leder Kailasavadivoo Sivan for Den indiske romfartsorganisasjonen ISRO.

Det er imidlertid uklart hva som har skjedd med fartøyet, og det utelukkes hverken at det kan ha landet eller krasjet. Planen etter landing var å frigjøre en såkalt rover, et ubemannet motorisert fartøy, som skulle søke etter tegn etter vann.

I år er det 50 år siden: Måneferden og de dramatiske øyeblikkene

Like etter klokken 04.30 natt til lørdag norsk tid holdt statsminister Narendra Modi en pressekonferanse fra kontrollsenteret. Her brukte han all sin tid på å rose romforskerne:

– De siste timene har hele nasjonen vært bekymret. Alle står i solidaritet med våre forskere. Vi er stolte av romprogrammet vårt. I dag har vår avgjørelse om å lande på månen blitt enda sterkere.

– Til våre forskere vil jeg si; India er med dere. Vi vil helt klart lykkes. Suksess vil være med oss i det neste forsøket, fortsatte han.

Les også: Trumps nye romkommando klar

Chandrayaan-2 ble skutt opp fra Satish Dhawan-romsenteret på den indiske øya Sriharikota 22. juli.

Med en vellykket landing ville India blitt det fjerde landet i verden som plasserer et fartøy på månen og tredje nasjon som utplasserer robotisert fartøy der. USA, Sovjetunionen og Kina har gjennomført kontrollerte landinger på månen. Kun USA har sendt mennesker dit.

Les også: Slik gikk det med månefarerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder