Irans utenriksminister Javad Zarif fastholder at landet ikke var innblandet i helgens angrep mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia. Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Irans utenriksminister advarer mot full krig

Dersom Iran blir angrepet som følge av helgens droneangrep mot oljeanlegget i Saudi-Arabia, vil det føre til full krig, advarer landets utenriksminister.

– Vi kommer ikke til å nøle med å forsvare vårt territorium, sier Mohammad Javad Zarif, Irans utenriksminister, til CNN.

Houthi-militsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for helgens drone- og missilangrep mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia, noe verken landets myndigheter eller USA fester lit til. De anklager Iran for å ha vært involvert.

Saudi-Arabia hevder også å ha bevis for at Iran sto bak droneangrepet:

Iranske myndigheter avviser bestemt dette, og president Hassan Rouhani advarte tidligere i uka mot følgene av et militært angrep mot iranske mål.

– Dra lærdom av denne advarselen, og husk at det kan bryte ut en regional krig, sa han. Torsdag fulgte Mohammad Javad Zarif opp.

Zarif understreker at han ikke kan gå god for at det var Houthi-opprørerne som sto bak angrepet.

– Men jeg vet at vi ikke gjorde det, sier han.

Har du lest? Slik endrer Saudi-Arabia-angrepet maktbalansen i Midtøsten

Pompeo: Støtter Saudi-Arabia

USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte Saudi-Arabias kronprins onsdag. Da skrev han på Twitter at han støttet deres rett til å forsvare seg og at Irans «truende oppførsel ikke vil bli tolerert».

– Saudiaraberne var nasjonen som ble angrepet. Det var på deres jord. Det var en krigshandling direkte mot dem, sa Pompeo til reportere før han dro til Emiratene, ifølge Al Jazeera.

USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah onsdag 18. september. Foto: Mandel Ngan / Pool AFP

I dag skal utenriksminister Pompeo til Emiratene for å møte Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nayhan.

Pompeo: Oljeangrepet på Saudi-Arabia er en krigshandling

USAs president Donald Trump meldte på Twitter onsdag at han har bedt finansdepartementet om å trappe opp sanksjonene mot Iran betraktelig. Han og Storbritannias statsminister Boris Johnson har diskutert en «felles diplomatisk reaksjon» på angrepene i Saudi-Arabia.

Trump og Johnson diskuterte saken i en telefonsamtale onsdag, ifølge NTB.

Usikkert hvem som står bak

Amerikanske myndigheter har offentliggjort satellittbilder av skadene på oljeanleggene. De hevder bildene indikerer at angrepet hadde kommet fra nord, i retning Iran eller Irak. Ikke fra Jemen som ligger i sør. Det skriver New York Times.

Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig

Det er imidlertid uenigheter om hvorvidt satellittbildene beviser at Iran står bak.

Det som kan tale for at Iran står bak angrepet, er at oljetankene ble truffet med presisjon som houthiene ikke har vist i tidligere angrep.

Ifølge New York Times sier eksperter at bildene ikke er tilstrekkelige bevis på hvor angrepet kom fra, hvilke våpen som ble brukt og hvem som skjøt dem.

FN-eksperter er på vei til Saudi-Arabia for å undersøke oljeangrepet.

I videoen nedenfor blir det forklart hvordan droneangrepene påvirker Norge:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder