HÅPER Å BLI GJENVALGT: Benjamin Netanyahu taler til tilhengerne natt til onsdag – før det endelige valgresultatet er klart. Foto: ABIR SULTAN / EPA

Netanyahu valgnatten: – Israel trenger en sterk sionistisk regjering

Valgdagsmålingene viser at det foreløpig er tilnærmet dødt løp mellom blokkene til de to statsministerkandidatene Benjamin Netanyahu og Benny Gantz.

Tirsdag har israelske velgere nok en gang gått til urnene for å velge regjering og statsminister.

Ifølge valgdagsmålingene er det jevnt mellom statsministerkandidatene, men opposisjonsleder Benny Gantz, som leder Sentrum-Venstre-blokken, har et lite overtak.

En valgseier er sittende statsminister Netanyahus beste håp dersom han skal unngå straffeforfølgelse for korrupsjon.

Det kan skje hvis hans Likud-parti klarer å danne en blokk med de andre høyrepartiene, som sikrer et flertall av de 120 setene som Knesset består av.

Jevnt på tre målinger

Både Likud og Blått og hvitt ligger ifølge tre separate valgdagsmålinger fra israelsk TV an til å få mellom 31 og 34 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset.

På to av målingene er Gantz' sentrumsallianse marginalt størst, mens en tredje måling gir Likud og Blått og hvitt 32 plasser hver i Knesset, skriver den israelske avisa Haaretz.

Begge de to partilederne talte til velgerne natt til onsdag, men ingen av dem erklærte hverken seier eller nederlag.

De offisielle resultatene er ventet å være klare onsdag.

TALER TIL VELGERNE: Benny Gantz leder sentrumsalliansen Blått og Hvitt. Foto: Oded Balilty / AP

– Det ser ikke ut som han klarte oppdraget med å bli gjenvalgt, sa Benny Gantz i sin tale på partiets valgvake i Tel Aviv natt til onsdag, men la til at han vil vente på å slå det fast før de endelige resultatene blir klare.

– Vi vil danne en bred samlingsregjering som vil gjenspeile folks ønske, sa Gantz, noe tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman fra nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu nevnte som en mulighet tidligere torsdag.

Hverken Netanyahu eller Gantz kontrollerer et flertall i forsamlingen uten støtte fra dem.

Vil ha sionistisk regjering

Sittende statsminister Netanyahu sa i sin tale at han mener Israel trenger en sterk, sionistisk regjering som kan jobbe tett sammen med sin allierte Donald Trump og USA for å hanskes med utfordringen fra «trusselen Iran og deres allierte».

– Vi venter fortsatt på resultatene, men en ting er klart: Israel står overfor et historisk veikryss, og vi har både store muligheter og store utfordringer foran oss, sier statsminister Benjamin Netanyahu og la til:

– I løpet av de neste dagene vil vi gå inn i forhandlinger om å etablere en sterk sionistisk regjering og for å unngå en farlig antisionistisk regjering.

VALGNATT: Likud-velgere i Tel Aviv natt til onsdag. Foto: ABIR SULTAN / EPA

Arabisk blokk

Også ved forrige valg i april viste valgdagsmålinger dødt løp, men Netanyahus høyreparti Likud gikk seirende ut av valget og fikk 35 av de 120 plassene i Knesset.

69,4 prosent av Israels stemmeberettigede stemte ved tirsdagens valg, og valgdeltakelsen var 1,5 prosentpoeng høyere enn ved valget i april, ifølge landets valgkommisjon.

En høyere deltakelse blant arabiske israelske velgere, hvor mange av dem satt hjemme i april, kan være en av faktorene til at Netanyahu ikke ser ut til å ha klart å skaffe seg flertall, ifølge AP. Arabiske velgere utgjør 20 prosent av Israels innbyggere.

På alle de tre valgdagsmålingene ligger nemlig en allianse av arabiske partier, ledet av Ayman Odeh, an til å bli tredje største blokk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder