STOPPET ANGREP: Donald Trump stanset angrepet mot Iran fredag morgen. Bombeflyene skal ha vært svært nær målene i Iran. Foto: Evan Vucci / AP

USA planla å bombe tre mål i Iran - stoppet minutter før

USAs president Donald Trump opplyser at det var planer om å bombe tre forskjellige mål i Iran fredag morgen. Han skal minutter før ha avblåst aksjonen på grunn av antallet menneskeliv som mulig ville gå tapt.

 • Henrik Giæver
 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge Trump skal han ha spurt en general hvor mange mennesker som ville miste livet i angrepene han hadde iverksatt.

– 150 mennesker, sir, var svaret han fikk.

– Ti minutter før angrepet stoppet jeg det. Det var ikke proporsjonalt med det å skyte ned en ubemannet drone. Jeg har ikke hastverk. Vårt militære er styrket, nytt og klare, og er overlegent best i verden, skrev Trump i en serie Twitter-meldinger fredag morgen.

les også

Ekspert om USA og Iran-konflikten: Iran tror USA bløffer

– En veldig stor tabbe

Trumps nesten-angrep, natt til fredag norsk tid, skal ha blitt beordret som en reaksjon på at Iran skjøt ned en amerikansk drone torsdag. Hvorvidt dronen befant seg i iransk luftrom eller ikke, er de to landene uenige om. Uansett har situasjonen mellom de to tilspisset seg voldsomt de siste døgnene.

– Iran gjorde en veldig stor tabbe, konstaterte USAs president Donald Trump på Twitter torsdag.

Tidligere fredag uttalte lederen i den iranske revolusjonsgardens flystyrke, Amir Ali Hajizadeh, at landet hadde muligheten til skyte ned et amerikansk fly, men at de lot være. Det skriver Tasnim News ifølge Reuters.

Hajizadeh sier at flyet kjørte i følge med dronen som ble skutt ned. Han hevder at også dette flyet entret iransk luftrom.

Bilder som er frigitt på iransk, statlig TV viser det Iran hevder er deler av vraket etter dronen som de sier ble skutt ned. Vrakdelene ble vist frem i Teheran fredag.

VARKDELER: Disse bildene frigitt av iransk statlig TV skal angivelig vise vrakrester fra den amerikanske dronen Iran skjøt ned. Foto: HO HANDOUT HANDOUT / IRIB TV OFFICIAL WEBSITE

Fredag ettermiddag skriver Reuters at USA har bedt FNs sikkerhetsråd om å møte Iran bak lukkede dører på mandag. Det opplyser diplomater til nyhetsbyrået.

AMERIKANSK DRONE: Det er en drone av denne typen, en ubemannet RQ-4 Global Hawk, som ble skutt ned torsdag. Foto: U.S. Air Force

Ifølge Reuters ble Iran advart om de forestående angrepene, før Trump ombestemte seg og avblåste angrepene. Da skal flyene allerede ha vært i lufta, og skipene i posisjon, skrev The New York Times.

Iran på sin side avviser imidlertid at de skal ha blitt advart, skriver NTB.

– Amerika sendte ikke noen beskjed gjennom Oman til Iran. Det er ikke noe sannhet i det, sier Keyvan Khosravi, som er talsmann for det nasjonale iranske sikkerhetsrådet, til iransk TV.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Iran
 4. Konflikt

Flere artikler

 1. New York Times: Trump stanset planlagt angrep mot Iran

 2. Trump truer Iran med «utslettelse»

 3. Demokrater refser Trump etter Iran-håndtering

 4. Ekspert om USA og Iran-konflikten: Iran tror USA bløffer

 5. Trump: USA har skutt ned iransk drone

Fra andre aviser

 1. Iran avviser å ha blitt varslet om angrep

  Fædrelandsvennen
 2. New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål – ombestemte seg

  Aftenposten
 3. Iran: Lot være å skyte ned amerikansk fly med 35 personer om bord

  Aftenposten
 4. Trump om nedskytingen av amerikansk drone: – Iran har gjort en svært stor feil

  Aftenposten
 5. Trump vil ilegge Iran nye sanksjoner

  Aftenposten
 6. New York Times: Trump beordret angrep på iranske mål

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder