ENDELØS GLEDE: Nabolaget Besiktas feirer valgseieren til Ekrem Imamoglu gjennom søndagskvelden Foto: Harald Henden/VG

Ekstase i Istanbul etter Erdogan-nederlag: Brakseier til opposisjonskandidat

ISTANBUL (VG) Den sekulære opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu har gått av med en knusende seier i det dramatiske omvalget om borgermester-jobben i Istanbul. Folk strømmer ut i gatene for å feire «starten på et nytt Tyrkia».

Klokken er ni søndag kveld i Besiktas-nabolaget i Istanbul og det koker.

Ut av bilvinduene sitter folk veivende med tre ulike flagg: Det tyrkiske flagget, flagg med bilde av landets sekulære grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk, mens de fleste viser Istanbuls nye politiske stjerne: Ekrem Imamoglu.

– Jeg er så ufattelig glad! Vi er Tyrkias brødre og søstre, og vi skal bygge et land uten diskriminering og med demokrati. Vi er Ataturks nye generasjon!

Det roper 20-åringene Sumru Gunaydin og Serap Gungor i munnen på hverandre til VG, inne i folkemengen.

Så begynner de å synge og hoppe, med de mange hundre andre som har møtt opp for å feire.

To timer tidligere var det klart:

Den dynamiske og populære opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu (CHP) vant søndag kveld det kontroversielle gjenvalget om borgermesterjobben i Istanbul over kandidaten til Erdogans regjeringsparti, Benali Yildirim.

De over 10 millioner stemmeberettigede i gigantbyen Istanbul valgte Imamoglu med 54 prosent av stemmene,

Ved 19.15-tiden lokal tid gikk AKPs borgermester-kandidat Yildirim på talerstolen i Istanbul og innrømmet nederlaget:

– Min motstander leder, og jeg ønsker å gratulere ham.

Han sa videre:

– Jeg ønsker ham lykke til med sine oppgaver. Jeg skal hjelpe ham på alle måter jeg kan.

BORGERMESTER, TIL SLUTT: Ekrem Imamoglu under en valgtale i Istanbul fredag, foran tusenvis av tilhengere. Foto: Harald Henden/VG

les også

«Tyrkias demokratiske håp»: Her er mannen som utfordrer Erdogans makt

Ved 19.30-tiden gikk den seirende Imamoglu på scenen:

– Et av de viktigste aspektene ved valget den 23. juni var at den ville ha betydning for Tyrkias demokrati. Måtte dette resultatet bringe det beste til vårt folk, sa han.

Den nye politiske stjernen takket Istanbuls innbyggere for tilliten til stormende jubel.

Senere gikk president Erdogan selv ut på twitter og gratulerte. «Nasjonens vilje har vist seg igjen», skrev han.

I Besiktas søndag kveld ville ikke dansingen gi seg:

– Jeg ser en lysende fremtid nå. Dette er et vendepunkt for Tyrkia, sier den 18 år gamle studenten Eras Arslan til VG mens biler tuter i seiersrus rundt ham.

NYTT HÅP: 20-åringene Sumru Gunaydin og Serap Gungor mener valgresultatet dette gir nytt håp for demokratiet i Tyrkia. Foto: Harald Henden/VG

Omvalg etter Erdogan-protest

Imamoglu vant det samme valget i slutten av mars, men Erdogan nektet imidlertid å godta nederlaget for hans parti. AKP presset valgkommisjonen til å utlyse omvalg, til tross for at millioner av innbyggere i gigantbyen følte seg snytt.

Mange har sett på omvalget som dypt antidemokratisk, og at deres forrige valg ble «stjålet fra dem».

les også

Den tyrkiske staten gikk etter dem. Nå håper Erdogans ofre valget vil gi nye tider

NYTT FORBILDE: Tilhengere beundrer CHPs Imamoglu under fredagens valgmøte. Foto: Harald Henden/VG

VG har vært i Istanbul gjennom helgen, og det har vært en voldsom entusiasme blant velgerne for Imamoglu. Mange ser på ham som et demokratisk håp for Tyrkia, til tross for at dette kun er et lokalvalg om borgermester-stolen i Istanbul.

– Dette valget er ikke bare et lokalvalg. Det er et valg for hele Tyrkia. Etter den 23. juni vil vi se starten på et nytt Tyrkia, sa læreren Ismet Akyol til VG lørdag.

For under ett år siden var det få som visste hvem 49-åringen Ekrem Imamoglu var. Men etter at opposisjonspartiene allierte seg, og han ble løftet frem som alliansens kandidat, har hans popularitet bare økt. Hans politiske kampanje har fokusert på hva han ønsker å få til, heller enn å kritisere AKP og skape splid.

Mange tyrkere og politiske analytikere mener at Imamoglus popularitet, og AKPs fall i Tyrkias viktigste by, kan tyde på sprekker i Erdogans omfattende makt i Tyrkia. Mange VG snakker med i byen, tror til og med Imamoglu en gang kan være en potensiell fremtidig president.

JUBEL: Feiringen vil vare til langt på natten i Istanbul søndag. Foto: Harald Henden/VG

Trussel på sikt

Kommentator i Bergens tidende og Tyrkia-ekspert Morten Myksvoll tror Imamoglu kan bli et nasjonalt problem for Erdogan på sikt.

– Dette er et lokalvalg, så betydningen av det er for så vidt begrenset nasjonalt. Erdogan får ikke mindre makt av dette, men det viser tyrkiske velgere at det finnes et alternativ, sier Myksvoll til VG.

Han kaller seieren oppsiktsvekkende, og påpeker at nyvalget har gjort Imamoglu til en politisk større stjerne i Tyrkia.

– Istanbul står for en tredjedel av Tyrkias økonomi, så de som styrer byen kontrollerer også mye av økonomien i landet. Erdogan har bygd opp mye av sin popularitet på å investere i Istanbul. Det kan bli vanskeligere nå, sier han.

POPULÆR: Ekrem Imamoglu er på alles lepper. Mange tror han kan bli en fremtidig president i Tyrkia. Foto: Harald Henden/VG

Den store utfordringen for Imamoglu blir nå å holde alliansen samlet.

– Han har fått en del kurdiske stemmer, og dette er velgere som vanligvis ikke stemmer CHP ettersom partiet har hatt et problematisk forhold til kurdere i flere tiår. Nå har partiet, gjennom å styre Istanbul, muligheten til å vise at hans ordinære velgere og kurdiske velgere kan samles, påpeker han og legger til:

– I nasjonale valgkamper tidligere har man forsøkt å få alle som er uenig med Erdogan til å stå samlet. Nå har man en mulighet til dette, og det er absolutt en trussel for Erdogan på sikt.

VG I TYRKIA: Amund Bakke Foss og Harald Henden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder